Acidi borici kancerogen

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Acidi borici kancerogen

Post od Merylin »

Godinu dana umesto tonika za lice koristim acidi borici.Sta mislite o tome?Cula sam da je kancerogen!Da li ga smem koristiti?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Svaki dan?
Mogao bih da se kladim da ne postoji kontrolisana studija o ovakvoj zloupotrebi borne kiseline. Ne verujem da je kancerogena, ali da nije za svakodnevnu dugotrajnu upotrebu, u to sam siguran. Koza, kao i drugi organi, ima svoje homeostazne mehanizme kojima dodavanje kiseline i stalno spustanje pH vrednosti sigurno ne moze da bude prijatno. Moguce je da se nekim kompenzatornim mehanizmima ovakva agresija anulira, ali ti mehanizmi imaju svoj vremenski i funkcionalni kapacitet koji je ogranicen.

Nada se da cu procitati strucniji i detaljniji odgovor ovde od nekog kolege dermatologa, jer je pitanje zaista zanimljivo.

S postovanjem.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Koristila sam je po preporuci kozmeticarke.I zaista mi ni jedna bubuljica na licu nije iskocila od kada je koristim.Medjutim,razlicite stvari sam procitala za acidi borici pa sam postavila temu ovde,jer se ipak radi o mojoj kozi!
make-up artist
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 12:10 am

Post od make-up artist »

Pozdravi kozmeticarku, a,b se koristi u druge svrhe np. za smirivanje iritacije na kozi izazvana nekim preparatom i to samo one blaze, sa blagim hadjenjem kompresa natopljenim a.b. umanjuje se crvenilo,. A za odstranjivanje make up ili uopste samog ciscenja lica odaberi neko blago kozmeticko mleko nikako sapun ni u cvrstom pa ni u tecnom stanju, zarad ocuvanja ph balansa koze.Nakon mleka mozes preci losionom i naneti kremu sasvim dovoljno.
tu sam da vam savet dam
kacica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm

Post od kacica »

Meni je moj GINEKOLOG predlozio da POVREMENO koristim acidi borici kao obloge,ublazava iritacije,crvenilo,upale i sl...... A za lice ga nikada nisam koristila. Koliko ja znam on ublazava prethodno navedeno ali za skidanje sminke :roll: ...... Slozila bih se sa prethodnicima :lol:
MrPh_Ana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 2:34 am

Post od MrPh_Ana »

Acidum boricum spada u red vrlo slabih kiselina tako da je malo verovatno da moze da narusi PH koze koji je, opstepoznato, 5.5, tj. takodje slabo kiseo kao i sama borna akiselina. Osim toga, ona se u vidu sterilnih preparata koristi i za ispiranje rana, a moze da se nanosi u oci - dakle, na delove bitno osetljivije od intaktne (ili i aknozne) koze. Ja sama je, na preporuku kozmeticarke, upotrebljavam bar 10 godina, a jos nisam cula nijednog dermatologa ili kolegu farmaceuta koji bi se negativno izrazio o njoj. Tako se nikako ne bih slozila da je njena svakodnevna upotreba ustvari zloupotreba!?
Takodje mi sama prica o navodnoj kancerogenosti - koju, btw, sada prvi put cujem - zvuci vrlo sumnjivo, odn. reda velicine glasina farmaceutske/kozmeticke industrije kojoj nije u interesu da se upotrebljavaju efikasni, jeftini i nelicencirani preparati!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Stvarno sam se prepala - ja po preporuci ginekologa koristima vaginalete od borne kiseline godinama - za vreme menstruacije, da regulisem pH vrednost i preventiram gljivice sa kojima sam se godinama mucila. Meni je jako pomogla i jedino je sto mi omogucava normalnu vaginalnu pH vrednost (a sve sam probala skoro). Ima li nekog naucnog dokaza da upotreba ove kiseline moze biti stetna??
MrPh_Ana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 2:34 am

Post od MrPh_Ana »

Koliko ja znam - a na fakultetu smo se ne bas tako malo bavili njome - ne. U preparatima za lokalnu upotrebu u koncentraciji od 3% se koristi kao antiseptik, a u koncentraciji od 10% se koristila i kao keratolitik. Medjutim, zabelezeni su slucajevi da je u toj vecoj koncentraciji doslo do resorpcije kad se primenjivala na otvorene rane i do nekih nezeljenih (ali ne kancerogenih) efekata kod nekog malog procenta dece, ne i odraslih, pa je iz tog razloga kao predostroznost uvedeno da koncentracija u svim preparatima bude samo 3%. (mada sam ja sebi pravila i tu 10%-tnu i nije mi bilo nista, cak ni to perutanje koze koje sam htela da postignem). To je jedino ogranicenje za koje sam ja ikada cula u vezi sa Acidum boricum, a s obzirom da se primenjuje bukvalno decenijama, da ima neko drugo nezeljeno dejstvo, davno bi se za njega znalo. Tako da, sto se tice mene, samo slobodno napred! Mislim da je to jedno retko dobro provereno, efikasno i vise nego pristupacno sredstvo.
P.S. Naravno da niko nece raditi kontrolisanu uporednu studiju o efektima svakodnevnog koriscenja borne kiseline jer nijedna farmaceutska kuca nema interes da finansira studiju u kojoj ce se dokazati delotvornost necega sto nije njen specijalitet (lek za koji samo ta kuca ima licencu da ga pravi tokom 20 godina). Ostaje nam da se oslonimo na empiriju, a ona je zasad potpuno na strani borne kiseline :)
Odgovori