Da li je preventivni tretman za alergiju na kikiriki moguć?

Alergija na kikiriki je najčešći uzročnik anafilakse, teške alergijske reakcije koja može biti i pogubna po život. Kikiriki se, međutim, nalazi u velikom broju prehrambenih proizvoda, nekad samo u tragovima, ali čak i vrlo mala količina može biti problematična za osobe sa ozbiljnom alergijom na kikiriki.

Krajnji cilj studije istraživača sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Emori bio je upravo da se spreči alergijska reakcija kod slučajnog izlaganja ovom alergenu. U istraživanju je učestvovalo više od 550 ispitanika iz desetak različitih zemalja, uzrasta od 4 do 17 godina. Ispitanici su dobijali ili placebo, ili specijalne pilule koje su sadržale prah kikirikija. Doza kikiriki praha postepeno je povećavana. Na kraju istraživanja, dve trećine ispitanika moglo je da podnese maksimalnu dozu praha (dva kikirikija) bez negativnih simptoma. Ipak, 10% ispitanika moralo je da prekine eksperiment zbog suviše ozbiljnih alergijskih reakcija.

Autori studije naglašavaju da ovde nije reč o tretmanu koji leči alergiju - ispitanici nisu bili izlečeni tj. nisu mogli normalno da jedu kikiriki posle istraživanja, ali su npr. mogli da bez posledica pojedu hranu koja sadrži kikiriki u tragovima.

Usled uspeha ovog eksperimenta, Američka uprava za hranu i lekove čak je najavila mogućnost ubrzanja procesa odobrenja pilula sa kikiriki prahom koje su korišćene u ovoj studiji.

Ključne reči:
alergija alergija na kikiriki kikiriki prevencija

Pogledajte više