Zašto treba češće da jedemo citrusno voće?

Citrusno voće (pomorandže, mandarine, limun, limeta, grejpfrut) obiluje nutrijentima koji jačaju imunitet, povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, pomažu u prevenciji različitih bolesti i čine kožu lepšom.

Ovo voće obiluje vitaminom C, koji, iako ne može da nas zaštiti od prehlade, može da skrati trajanje ove bolesti i ublaži njene simptome. Vitamin C igra i važnu ulogu u procesu stvaranja kolagena (te na taj način doprinosi lepšem izgledu kože), a pospešuje i apsorpciju gvožđa iz hrane, kao i katehina, antioksidansa iz zelenog čaja.

Citrusno voće sadrži i flavonoide, antioksidanse koji imaju kardioprotektivno dejstvo, kao i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u regulaciji nivoa holesterola i glukoze u krvi. Još jedan važan sastojak kojeg citrusi sadrže je i kalijum - ovaj mineral je od ključnog značaja za regulaciju tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu, kao i za mišićnu kontrakciju. Adekvatan unos kalijuma isto tako smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Pojedine studije su ukazale i na ulogu ove grupe voća u prevenciji karcinoma. Veći unos citrusa može se povezati sa smanjenim rizikom od raka pankreasa, dok je jedna druga studija ukazala da osobe koje jedu bar 3 porcije citrusa nedeljno imaju za 28% manje šanse za pojavu raka želuca.

 

Tagovi: karcinom prehlada prevencija rak pankreasa rak želuca vitamin c