Šta jesti kada vas muče probavne tegobe?

Kada vas muče stomačne tegobe kao što su dijareja, nadutost ili uopšte loše varenje, tih dana je najbolje da jedete namirnice koje su lako svarljive.

Najpre je to dvopek, koji pomaže kod mučnine i ublažava gorušicu. Najbolje bi bilo da to bude dvopek od belog brašna (ukoliko nemate intoleranciju na gluten), pošto integralni dvopek sadrži vlakna koja mogu biti problematična za varenje. Slani krekeri se isto tako često preporučuju kod mučnine (naročito u trudnoći kod jutarnje mučnine). Beli pirinač isto predstavlja dobar izvor energije, dok istovremeno ne opterećuje digestivni trakt. 

Zatim se preporučuju krompir, batat i zrele banane, koji sadrže lako svarljive ugljene hidrate, kao i minerale koji se u velikoj meri gube ukoliko vas muči dijareja.

Kada je reč o namirnicama životinjskog porekla, piletina predstavlja odličan izvor proteina, i generalno se lako vari tako da je reč o dobrom izboru ukoliko imate digestivne smetnje. Najbolje je jesti grilovanu, pečenu ili kuvanu piletinu, a izbegavajte prženu varijantu jer ulje može dodatno da pogorša probavne tegobe. Odličan izbor je i losos, koji sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, dok istovremeno ne opterećuje digestivni trakt.

S druge strane bi trebalo izbegavati hranu bogatu mastima, vlaknima, zatim prženu, ljutu i kiselu hranu, kao i neke namirnice koje obiluju proteinima životinjskog porekla (govedina, svinjetina, jagnjetina), budući da je telu potrebno više energije i vremena da svari ovu hranu.

 

Ključne reči:
dijareja loše varenje nadutost probava usporeno varenje varenje

Pogledajte više