Tipovi namirnica koje pogoršavaju simptome opstipacije

Procenjuje se da svaka četvrta osoba pati od zatvora (opstipacije) i pratećih simptoma kao što su nadutost i gasovi. Šanse za ovu tegobu veće su kod starijih osoba i osoba koje su fizički slabo aktivne, dok pojedine namirnice takođe mogu izazvati poteškoće u pražnjenju creva.

Proizvodi od rafinisanih žitarica tj. od belog brašna sadrže manje vlakana, te zbog toga, ukoliko jedete samo ovaj tip hleba i testenine, ta navika može biti jedan od razloga za vaše probavne tegobe.

Hrana koja sadrži gluten takođe može biti uzrok zatvora kod osoba sa sindromom iritabilnog kolona ili osetljivošću na gluten.

Mleko i mlečni proizvodi mogu uzrokovati opstipaciju kod osoba osetljivih na proteine koji se nalaze u kravljem mleku, mada je kod osoba s intolerancijom na laktozu problem dijareje obično češći.

Ukoliko vas često muči zatvor, izbegavajte da jedete nezrele banane budući da one sadrže otporni skrob koji se vari sporije i tanine, jedinjenja koja dokazano pomažu kod dijareje. Taninima su bogate i japanske jabuke, te bi iz ovog razloga osobe s otežanim varenjem trebalo da izbegavaju i ovo voće.

Meso može da pogorša problem opstipacije zato što sadrži malo vlakana, a više masti - masnoj hrani je potrebno više vremena da se svari, te usled toga povećava rizik za pojavu zatvora. Zbog ovoga bi takođe trebalo izbegavati i prženu i brzu hranu, kao i slatkiše poput čokolade i torti i kolača sa visokim sadržajem masnoća.

Ključne reči:
opstipacija varenje vlakna zatvor

Pogledajte više