Opadanje kose kao posledica dijete?

Dok se neke osobe svesno trude da tokom dana unesu što manje kalorija da bi zadržale trenutnu telesnu težinu ili pak da bi smršale, postoje svakako i ljudi koji nisu svesni da na dnevnom nivou unose premalo kalorija. Kao što smo pomenuli, u ovim okolnostima se mogu javiti pojedine zdravstvene tegobe koje bi između ostalog trebalo da nas podstaknu da obratimo pažnju na ishranu.

Uz pomoć formule za bazalni metabolizam možete izračunati ispod kog broja nikako ne bi trebalo da idete ukoliko ste na dijeti, odnosno da proverite i uporedite svoj dnevni kalorijski unos sa pomenutim brojem.

Jedan od problema koji se može javiti usled neadekvatne ishrane jeste i opadanje kose. Da bi kosa bila zdrava i jaka, naročito je važno da unosimo dovoljno kalorija, proteina, gvožđa i vitamina B-kompleksa. Ukoliko unosimo premalo kalorija i ključnih hranljivih materija, prioritet organizma biće srce, mozak i drugi organi, a zdravlje i izgled kose biće u drugom planu. Zato često u našim tekstovima koji se bave opadanjem kose naglašavamo važnost ishrane kada je u pitanju lečenje i prevencija ovog problema. Potrudite se da svakodnevno jedete voće i povrće, integralne žitarice, semenke, koštunjave plodove i morsku ribu, i nemojte počinjati restriktivne dijete bez prethodne konsultacije sa vašim lekarom ili nutricionistom.

Ključne reči:
dijeta gojaznost kosa mršavljenje opadanje kose višak kilograma

Pogledajte više

Čitajte dalje