Namirnice životinjskog porekla kao najbolji izvori proteina?

Ranije smo već govorili o važnosti konzumiranja proteina u okviru svakog obroka (naročito doručka). Ukoliko želite da povećate unos proteina da biste npr. podstakli mršavljenje ili povećali mišićnu masu, obratite pažnju na namirnice o kojima govorimo danas.

  • Jaja predstavljaju odličan izvor proteina - jedno jaje srednje veličine sadrži oko 6 g proteina u lako svarljivom obliku. Jaja mogu biti odličan sastavni deo zasitnog obroka.
  • Mlečni proizvodi su bogati proteinima i kalcijumom - 100 g mleka ili jogurta sadrži u proseku 3g do 4g proteina, dok beli sir sadrži oko 12 g proteina na 100 g.
  • Riba obiluje hranljivim materijama i sadrži oko 25 g proteina na 100 g, a ukoliko odaberete morsku ribu, obezbedićete sebi i značajnu količinu zdravih masti.
  • Tu je naravno i meso (piletina, ćuretina, govedina, svinjetina, jagnjetina) koje sadrži od 21 g do 26 g proteina na 100 g. 

Ključne reči:
proteini

Pogledajte više

Čitajte dalje