Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: RAD JETRE I METABOLIZAM !?
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 5:38 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 2:49 am
IMAM 18 GOD. NISAM PUSAC, NE PIJEM, REDOVNO IDEM NA STEP AEROBIK, PO PRIRODI JESAM NERVOZNA ALI NISTA PRETERANO I NEMAM NIKAKVE SIMPTOME. DA LI JE MOGUCE DA IMAM POREMECAJ METABOLIZMA, IMAM NORMALNU TELESNU TEZINU.NE BI TREBALO DA IMAM BILO KOJI HEPATITIS JER BI ZA HEPATITIS A POSTOJALI SIMPTOMI, a B I C SE PRENOSE SAMO POLNIM PUTEM,TAKO DA NIJE NI TO. PRE NEDELJU DANA BILA SAM KOD NUTRUICIONISTE I PRE NEGO STO MI PREPISE DIJETU POSLALA ME JE DA URADIM ANALIZU KRVI i NAKON DVA DANA DOBILA SAM REZULTATE:
ERITROCITI 3.82
LEUKOCITI 7.6
HEMOGLODIN 12.0
SEDIMENTACIJA 6
GLUO 4.73
UN 5.78
CREA_2 80.3
TBIL_2 11.0
CHOL 4.22
D-HDL 1.83
TRIG 0.17
IRON_2 24.7
AST 57
ALT 88
ALPDEA 147
LDLC 2.31
FAKRIZ 2.31
INDART 1.26
:(
STA UOPSTE ZNACE SVI OVI NALAZI? NUTRICIONISTA MI JE ZAKAZALA TEK ZA 15 DANA PREGLED, ZATO MOLIM VAS POMOGNITE MI!!!
HVALA UNAPRED!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 5:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Sta je bio razlog da se javis nutricionisti? Po tome sto si opisala, nemas nikakvih tegoba, ne razumem cemu dijeta ako ti je telesna tezina normalna?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 6:30 pm 
INACE MOJI OBROCI SU NEREDOVNI ZBOG SKOLE I DRUGIH VANSKOLSKIH OBAVEZA A IMAM TRI DO CETIRI KG VISKA PA MISLILA SAM DA JE NAJSIGURNIJE DA SE OBRATIM STRUCNOM LICU, SAMO TO NISAM NAVELA JER MISLIM DA NIJE TOLIKO ZNACAJNO. TAKO DA SAM SASVIM SLUCAJNO SAZNALA DA SU MI JETRINI ENZIMI POVECANI, KOLIKO JE TO OPASNO U OVOM SLUCAJU? NE JEDEM PUNO SLATKISA I GRICKALICA I UGLAVNOM JEDEM INTEGRALNI DOMACI HLEB I MALTEX UMESTO SECERA ALI NE MOGU NIKAKO DA SKINEM TRI-CETIRI KG VISKA, TO JE BIO JEDINI RAZLOG ODLASKA KOD NUTRICIONISTE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 26, 2008 7:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Da li pijes neke lekove koji bi opteretili jetru? Bilo sta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 2:12 pm 
Ne nista jer nisam bila ni bolesna mesecima unazad

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned Jan 27, 2008 3:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Mel, cinjenica je da su ti transeminaze povecane (AST i ALT), za to mora da postoji neki razlog, nisu hepatitisi jedini problemi vezani za jetru, postoji tzv masna jetra, pa autoimuno oboljenje. A hepatitis B i C se ne dobijaju samo i iskljucivo seksualnim odnosom, ja sam moj hep.B pokupila verovatno kod zubara, a najcesci prenos hepatitisa C je putem krvi, tako da je svaka moguca lekarska intervencija rizik. Moj savet ti je da se testiras na pomenute hepatitis B i C kako bi otklonila sumnju na iste, a najpametnije je da posetis svog doktora opste prakse koji ce te verovatno poslati kod infektologa da se utvrdi sta je.
Na tvom mestu bi se ovog puta usresredila na to, a manje na par kilograma viska. Molim te da me poslusas, jer svako oboljenje jetre zna da bude ozbiljno ako se zapostavi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 28, 2008 6:28 pm 
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Radili su ti HDL a nisu LDL holesterol? Kakav je odnos?

Uglavnom trigliceridi i holesterol ukupni su ti u granici, mada moguce da si genetski predodrejena da imas masnu jetru odnosno poremecen metabolizam masti. Mozda u kasnijim godinama ti se povecaju masnoce u krvi, ali ne mora da znaci, svakako je cudno i moze ukazivati na neki od hepatitisa, ali i zbog lekova koji mogu povecavati transaminaze.

ALT ti je duplo visi od gornje granice, a on se najvise generise u jetri.

Uradi testove na HBsAG i Anti HCV. Evenutalno i na HAV, mozda je obicna zutica... takodje Paul Bunnel Davidson na infektivnu mononukleozu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sre Jan 30, 2008 5:44 pm 
Radila sam ultrazvuk jetre i doktor m kaze da je sve ok i radila sam test na hepatitis rezultati treba da mi stignu sutra pa cu vam pisati a ako su negativni istrazivanje se zavrsava tu jer su svi doktori ravnodusni i kazu da to nije nista ozbiljno i moglo je da se dasi i pored zdrave jetre. A jetre mi je u normalnoj velicini, to se mozda kasnije promeni, mislim velicina jetre tek kad postane ozbiljno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 31, 2008 1:05 am 
Dobro je da je UZ prosao dobro. ;)
Gde si radila test kada ce ti tako brzo stici rezultati? Na sta su te sve testirali, HBsAG i Anti HCV ili jos neka antitela?
Javi obavezno rezultate. Drzim fige da budu svi negativni (znaci da nema virusa) ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 01, 2008 3:07 am 
hej sta ima novo, ne javljas se, da li je sve ok?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 01, 2008 11:39 am 
Stigli su mi rezultati i na papiru pise HB-Ag i Anti HCV negativno, valjda je dobro samo ne znam da li je dovoljno samo ovo?
Sacekacu da odem kod nutricioniste u sredu i da mi ona kaze, jer moguce da mi je usporen metebolizam jer sam celog zivota drzala neke dijete, valjda moze da se ubrza previlnom i redovnom ishranom.
Hvala sto mi pisete!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 02, 2008 1:21 am 
Odlicne vesti! :D
Nemas virusni hepatitis. Mozda ce da ti rade testiranje na autoimuni hepatitis... just in case.

Ocigledno kao i kod mene, los metabolizam masti i genetska predizpozicija za gojaznost :? Samo sto ja imam i povisen holesterol i trigleceride, a ti nemas... ali nisam ni ja imao u tvojim godinama (mada ko ce ga znati nisam ni vadio krv tada).

Nutricionista ce ti verovatno dati neku dijetu baziranu na ugljenim hidratima sa malo masti. Mada, za sada nemas masnoce pa ne znam da li ce bas tako biti, tj. kakva je praksa kada neko ima samo povisene transaminaze a nema masnoce u krvi ili klasicnu masnu jetru. Vidi sta ce da ti kaze...

BTW, trebala bi da kontrolises transaminaze sa vremena na vreme da se ustanovi da li spadaju, ili slucajno rastu vremenom... ili pak stagniraju.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Sub Feb 02, 2008 1:33 am 
Nadam se da ce mi nutricionista tj. dijeta pomoci da mi se transaminaze smanje, samo necu valjda morati ceo zivot da se pazim od masne hrane, ma videcu sta ce mi reci, ne mogu vise da razmisljam o ovome...hvala na podrsci :)
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Ned Feb 03, 2008 4:23 am 
Ma daj, sta ce ti masno u zivotu?! OK lepo je svinjsko pecenje i to.. ali ponekad... ne uvek.

Piletina rules! Govedina takodje. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 05, 2008 12:38 am 
Pridružio se: Čet Okt 11, 2007 11:34 pm
ukratko - cini mi se da se lekari ne opterecuju mnogo transaminazama, ukoliko je sve ostalo u rediu. Ja sam imala u par navrata povisene, da bi se posle 2 nedelje, ponovljeno testiranje, opet vratile u granice... pa opet u krug. Kao i tebi, sve ostalo u redu, negativno na viruse, pa nijedan doktor nema nista za dalje da predlozi, kao 'nije strasno'.
Takodje imam par kilograma viska i skoro nikakvu fizicku aktivnost, pa moguce i od toga.

Sto se masnoca u ishrani tice - postoje one jako lose, ali postoje i dobre - to verovatno vec znas. A te dobre - biljna ulja, nerafiniana, uljarice, kostunjavo voce, maslinovo ulje, riblje - e one bi trebalo da imaju jako pozitivan uticaj na jetru, cak se preporucuju.
Ne sekiraj se previse, opasne stvari si eliminisala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata