Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
Tu dijagnozu mi je konstatovao dermatolog u ponedeljak,posto je bila guzva nije imao vremena opsirnije da mi kaze o toj bolesti.Na internetu sam pronasao nesto o tome,ali zeleo bi da cujem los neka misljenja.Koliko je ta bolest opasna i da li je uopste opasna?
Iz dana u dan mi se siri a kontrola je zakazana za sledecu nedelju!
U pitanju je cesta akutna nezarazna erupcija na kozi, koja je jasno ogranichena, pochinje za pojavom plika koji se posle 1-2 nedelje pretvara u rash na kozi, traje ukupno 6 nedelja.
Oba pola mogu da obole, u bilo kom dobu zivota, nije opasno po zivot, i moze se kasnije u zivotu opet vratiti, ne na istim mestima ili chak i na istim.
Terapija se obichno ne daje, osim shto se trebaju izbegavati sapuni za pranje koze koji puno isushuju kozu, vec sapuni sa vishe vlaznosti. Samo kada su u pitanju jaki napadi bola i svraba daju se steroidi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Jel moguce da je ta bolest povezana sa padom imuniteta i da je na psihickoj bazi,tako sam bar dobio neke informacije?Ja nemam problema sa ishranom i hranim se nista manje nego do sada,a sa psihom takodje barem ja tako mislim.Proslo leto sam imao herpes na predelu rebara,sada ovo,patim od detinjstva sa nekom vrstom gljivicnog oboljenja,izgleda da mi je koza u haosu.
jovanovicskn napisao:Jel moguce da je ta bolest povezana sa padom imuniteta i da je na psihickoj bazi,tako sam bar dobio neke informacije?Ja nemam problema sa ishranom i hranim se nista manje nego do sada,a sa psihom takodje barem ja tako mislim.Proslo leto sam imao herpes na predelu rebara,sada ovo,patim od detinjstva sa nekom vrstom gljivicnog oboljenja,izgleda da mi je koza u haosu.
Pityriasis rosea nije povezana sa stresom ili padom imuniteta.
Njen uzrok se jos uvek ne zna tako da ne mozemo tvrditi da nije povezana i sa padom imuniteta. U literaturi pise da se leci 4 do 6 nedelja, a ponekad traje i duze, kod mene traje vec dve godine, uspem da je zalecim ali se vraca obicno u prolece (april). Neki kazu da to nije pityriasis rosea ako je imam vec dve godine, ali sam pogledala fotografije i bila dosta po forumima i dopisivala se sa ljudima kod kojih ova bolest traje i duze nego kod mene, tako da mislim da je to to.
Javlja se u prolece u vidu blande koja se susi u krastu i usled izlaganja suncu ostavlja bele fleke, javlja se najvise po rukama, stomaku, ledjima i nogama, a redje po licu, vratu i sakama.