Limanac,
Chitosan koji se prodaje kao suplement je derivat hitina (chitin).
Hitin se normalno nalazi u opnama (oklopima) skoljki, rakova, kraba, insekata i celijskim zidovima gljiva - znaci veoma rasiren polimer u prirodi. Hitin je poliglukozamid, ali se u ishrani ponasa kao i druga vlakna ugljenih-hidrata nerastvorna u vodi (celuloza na primer). To znaci da ga nas digestivni sistem ne razlaze, ali kao i svako drugo dijetalno vlakno prisutno u vecoj kolicini povecava viskozitet sadrzaja creva. Samim tim moze da utice na brzinu prolaza hrane, varenje i apsorpciju ostalih materija.
Chitosan se industrijski dobija deacetilaacijom hitina, i ta promena ga cini prijemcivijim za zucnu kiselinu za koju se vezuje. Samim tim moze da dovede ili do smanjena varenja masnoca u crevima (manje zuci na raspolaganju) ili do povecanog lucenja zuci. U sastav samog zucnog soka ulazi i holesterol koji organizam hoce da "izbaci" napolje, pa povecana produkcija zuci znaci i donekle smanjenje holesterola u krvi. Ovaj efekat imaju i druga dijetalna vlakna - celuloza, pektini i slicno, a kjuc je unositi ih u vecim kolicinama da bi efekat bio vidljiv. Procenjuje se da chitosan i druga vlakna mogu da doprinesu da oko 10 do 90 kcal masnoca se ne apsorbuje iz hrane u toku dana (sto i nije nesto impresivno), a holesterol moze da se smanji za neki manji procenat.
Ako niste alergicni na skoljke i rakove (posto se iz njih najvise chitosana proizvodi) i ne smeta vam da pijete povecu kolicinu (i do deset kapsula dnevno) ovog ne tako jeftinog preparata, efekat moze biti slican onom kada dnevno unosite vecu kolicinu dijetalnih vlakana kroz hranu. I opet, treba biti oprezan, posto veca kolicina vlakana (vise od 60g na dan) moze da oteza apsorpciju gvozdja, kalcijuma i mnogo cega drugog iz hrane.
Ovde imate neke studije i svasta nesto o chitosanu, pa sami procenite.
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEdu ... tosan.htmlmacence