O čemu se radi ?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
pepeljugaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 3:48 pm

O čemu se radi ?

Post od pepeljugaa »

Moja trogodišnja devojčica je pre 10 dana dobila boginje. Sada se kraste suše i polako otpadaju. Sinoć sam primetila da joj je ispod jednog uha uvećana žlezda. Da li to ima veze sa boginjama ili je u pitanju nešto drugo ?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Žlezde obično reaguju kada nastupi neka nova infekcija...a s obzirom da dete ima boginje moguće je da je usled smanjenog imuniteta, iscrpljenosti organizma pokupila nešto novo. Moj ti je savet da tražiš uput za ORL, UZ vrata tj. žlezde i naravno laboratoriju. Prošle godine u sred epidemije gripa su mom sinu iskočile na vratu žlezde i predviđanja su bila od šarlaha, mononukleoze do viremije nepoznatog porekla. Na kraju smo išli redosledom koji sam ti navela i ispostavilo se da je u vrtiću pokupio parvovirus popularno nazvan-peta bolest. Ništa strašno, ali ti u svakom slučaju proveri jer nisam čula niti pročitala da boginje prate uvećane žlezde na vratu....ali nisam lekar pa ne smem da tvrdim.
Sve najbolje
dona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 23, 2007 12:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dona »

Pepeljugo, pokušaj to da uradiš sa specijalistom, ali povedi računa o tome da posle završenih boginja dete ne izvodiš napolje, budući da je tada jako opao imunitet i dete je sklono da pokupi sve moguće viruse i bakterije. Stoga nekoliko dana posle boginja mirovanje u kući - opet!?! ali to je najbolje. Potom se uputite kod specijaliste pa šta kaže.
Inače što se šarlaha i sumnje na njega tiče - što je rekla Ksenija, danas je to sasvim izlečiva bolest i lako se sa njom izbori. Ostalo nam je samo da je opasna bolest jer je ranije to zaista i bila, ali je danas sasvim pod kontrolom.

Pozdrav i brzo ozdravite. :)
pepeljugaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 3:48 pm

Post od pepeljugaa »

Danas nam je doktorka rekla da to nije ništa opasno, jer se dešava da se žlezde uvećaju zbog boginja. Žlezde više nema, povukla se.
Hvala na odgovorima.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Isto je to imala Anastasija kada je imala ovcje boginje i prepali smo se, isto iza uva!
Slika
Odgovori