Znam da je hemijski naziv aspirina ACETIL SALICILNA KISELINA.
E sad ja vas pitam šta je Acidum salycilicum? Tražila sam malo po internetu i naisla na naziv Salicilna kiselina (DA LI SAM U PRAVU?) za koju znam da se koristi dosta u kozmetici (pre svega za lice i sl.).
Da li je moguće da sam alergicna na aspirin, ali ne i na salicilnu kiselinu? Pogledala sam i hemijsku strukturu, razlikuju se...
Dakle, moje pitanje je - mogu li bez bojazni da koristim proizvode sa sal. kiselinom?
Unapred hvala!
Alergija na aspirin?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
-
- Saradnik
- Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Razlike
Acetil salicilna kiselina je aspirin i koristi se interno, a predstavlja derivat salicilne kiseline.
Salicilna kiselina (acidum salicylicum) je nešto drugo, beta hidroksi kiselina, dosta korišćena sirovina u dermatologiji a u poslednje vreme sve češće i u dermo-kozmetičkim proizvodima. Ne može da se unosi interno.
Salicilna kiselina (acidum salicylicum) je nešto drugo, beta hidroksi kiselina, dosta korišćena sirovina u dermatologiji a u poslednje vreme sve češće i u dermo-kozmetičkim proizvodima. Ne može da se unosi interno.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 04, 2005 1:40 pm
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U ovom slucaju tesko se moze govoriti o alergiji pa i dokazivati alergija jer salicilna kiselina u terapijskim koncentracijama daje iritaciju, znaci deluje iritantno i kod onih koji su alergicni na aspirin i kod onih koji to nisu. alergija na aspirin cesto nije prava alergija vec intolerancija
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.