Prirodna kozmetika

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
NikaBeba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 22, 2006 9:02 am

Prirodna kozmetika

Post od NikaBeba »

Pozdrav.

Posle puno godina mazanja razim kozmetickim sredstvima, farbanja kose i ugradnje vestackih nokata i trepavica raznim otrovnim lepcima isl. dolucila sam da sve to smece izbacim iz kuce i prebacim se naprirodnu kozmetiku bez parabena i hemije!

Prva stvar koja me navela na to je moja kosa koju sam nedavno spalila nekakvim minivalom, pa sam se osisala na kratko a pre toga sam imala zdravu i srednje dugu kosu.
Dalje, problemi koje imam sa tenom, koji nisu jako strasni, ali su dovoljni da svaki dan izgledam uzasno jer svaku bubuljicu raskopam nemilosrdno i napravim sebi od svake tackice modricu koja traje narednih 15 dana i tako sve u krug.
Koristila sam razne linije za preoblematicnu kozu i nije davalo rezultata.
Uglavnom svi ti preparati koji su bili namenjeni masnoj kozi su mi isusivale kozu, celo mi se naboralo jer imam suvu kozu sklonu komedonima.
Ranije sam imala one standardne mitesere na nosu i pokoji na obrazima u neposrednoj blizini nosa gde su mi bile prosirene pore.
S vremenom su pocele da mi se javljaju i sitne bele bubuljice po bradi i pokoji miteser. Tako je bilo dve godine. Bila sam kod dermatologa, zena me pogledala onako bezveze, niti je uzela lupu da vidi, nista. Posle je lupala neke gluposti koje i sama znam i dala mirecept za Differin gel 1% kojii sama mogu da uzmem u apoteci za 9 € i Eucerin zelenu liniju da ja nemam suvu kozu da se to moze promeniti u zivotu, pa mi je sad kao masna! Mislim jakog mi saveta!

Onda je krenulo i po celu i tako je trajalo par meseci, a ja sam mislila da je to zato jer sam u medjuvremenu promenila preparate za kosu. Medjutim onda su mi pocele iskakati po ledjima, iako ih nikada nisam imala, iskakale su mi na dva podrucja po nekoliko u skupu: na desnoj plecki i ispod leve i tako traje vec 2 meseca. Onda sam mislila da je od omeksivaca jer sam u medjuvremenu na nekoj akciji kupila dva dvolitarska lenora koji su bili ultra jeftini.

Vec mesec dana ne pijem mleko, da vidim dal ce mi se popraviti, lice trljam limunom, brisem se paprinatim peskirima, mazem cinkovu pastu na mestima gde mi iskoce bubuljice i drzim preko noci. To pomaze tako sto odrzava stanje i poprilicno popravlja a ja hocu to da izlecim jednom zauvek. Kupila sam i ulje cajevca, medjutim nisam nasla kvalitetno pa nije davalo nekih rezultata. Ulje jojobe nisam kupovala jer nisam nasla kvalitetno sa sertifikatom vec sam kupila jojba kremu od Beolaba da probam i nije mi pasala. U stvari prvih dana mi je bila super a onda su poceli da mi iskacu one bele na bradi i na nausnicama.

Nakon svega toga odlucila sam preci na prirodnu kozmetiku i hraniti se koliko toliko zdravo. Pijem neke vitamine vec par meseci ali ne bas u kontinuitetu, ali sad se trudim da popijem svaki dan:
B complex
Magnesium, Calcium, D3
Folan
Vitamin C
I nedavno sam uzela Beta Bronze ali ne zbog suncanja vec zato sto se nadam da ce mi delovati na ove bubuljice.
Plniram da uzmem i Zinc (koji sam ranije pila jedan mesec), caj od macuhice/Dan i noc (lat. Viola tricolor) i cickovog korena (lat.Arctium lappa ) jer su jako dobri diuretici i sadrze salicilnu kiselinu i jako dobro deluju kao tonik za masnu kozu.

Kozmetiku koju sam do sada koristila-od samopna i regeneratora do deterdzenta za sudje, cu da zamenim Urtekramom, Weledom i Dr. Hausckom. Ova dva prva proizvodjaca imaju samo preparativnu kozmetiku a dr. Hauscka na srecu ima i dekorativu. Odlucila sam i da probam onaj Aloe First od FLP ako budu sve prirodni sastojci na deklaraciji. FLP se prodaje putem mreznog marketinga a ja ne verujem u takve proizvode i izume, ali drugarica mi je rekla da je taj sprej stvarno super, pa ga mozda probam ukoliko je i bez ikakvih parabena.

Zanima me da li je neko od vas koristio sta od prirodne kozmetike i sta tacno.

P.S. Izvinite sto sam vas smorila ovoliki postom. Napisacu jos neke sitnice koje sam saznala o tim preparatima i malim trikovima:D
Slika
skvo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 12:47 am

Post od skvo »

Ja sam uzela logona kremu sa zalfijom i mentom, uzasno je masna i za 3 dana koriscenja izaslo mi je 5 bubuljica.
nikada vise.. long live hemija
nenna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nenna »

Devojke, probajte zeleni čaj. Može da se kupi na meru u svakoj prodavnici zdrave hrane, kilogram je oko 600 dinara, ja kupujem uglavnom po 100g, i to mi traje bar 3 nedelje.
Pravim ga svako jutro tako što ravnu supenu kašiku prelijem litrom proključale, pa malo ohladjene vode (ostavim je par minuta nakon ključanja da se prohladi, jer kad se stavi kipuća voda, gube se neke vrednosti zelenog čaja).
I te 4 šolje rasporedim u toku dana. Naravno, pijem ga bez šećera i bilo kakvih dodataka. Mislim da nema potrebe da dužim priču koliko ovaj čaj pozitivno deluje na ceo organizam, a posebno na izgled kože, jer čisti organizam "kao gustom metlom" :D od svih toksina IZNUTRA.

Prirodno, a jeftino i jako korisno.

@Nikabeba, možeš da se umivaš čajem od žalfije.
NikaBeba
Novi član
Novi član

Post od NikaBeba »

@skvo:
Logona nije bas 100% prirodna, dr.hauscka takodje. Weleda je 99% (mislim, mozda cak i 100%) a Uretkram 100% prirodan.

zeleni caj ne smem da pijem jer ne pijem ni kafu sa kofeinom, smeta mi a i imam problema sa kiselinom u zeludcu tako da mi skodi i zeleni caj i limunada. Umivala sam se ja mineralnom vodom i raznim cajevima, ali ne mogu bas stalno. Ujutru neispavana odvrnem cesmu jer zaboravim :D pa nisam istrajala u tome (imala sam cak i osecaj da mi je to od hlora, jer ranije smo imali hidrofor a upravo otkada imam ove probleme sa licem sam se preselila u stan gde je gradski vodovod)
Trazila sam sve moguce stvari koje sam promenila u tom periodu kada mi je pocelo lice da se masti. Isto sam mislila da mi je od hleba iz pekare. ranije sam sama pravila hleb kuci ali onda sam upala u zivotnu guzvu i nisam imala vise vremena za to. Moracu da kupim pekac za hleb:) a razmisljala sam i o prociscacu vode ali mislim da on ne bi uticao na hlor?!? Ili nisam u pravu?
Slika
NikaBeba
Novi član
Novi član

Post od NikaBeba »

Meni je super kada svako vece kolutom limuna dobro istrljam one delove na kojima imam mitesere i pojacano mascenje. Piling sam radila sa kukuruznim brasnom i jogurtom ali vise to ne radim. naisla sam na zanimljivu teoriju da se tim mehanickim pilingom na licu prave mikro-posekotine i da se tako bakterije sa vec postojecih bubuljica raznose po licu. Od sada samo lagani piling vocnim kiselinama! Onaj plantoderm sam isto kupila ali je tako masan pa ga ne koristim. jedino na neku vec sasusenu bubuljicu da ubrzam otpadanje kraste sam ga stavljala, ali sad ni to neradim jer stavljam cinkovu pastu i super mi je. Ne jedem puter isl. stvari
Slika
skvo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 12:47 am

Post od skvo »

Zeleni caj pijem vec godinama.. u proseku solju dnevno, ali i preskocim povremeno.. nisam primetila neki uticaj
lena21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 06, 2007 6:06 pm

prirodna kozmetika

Post od lena21 »

Od hemije ne mozemo pobeci u ovom ili onom oblku, ne zaboravi na vazduh i ono sta sve ima u njemu - ono sto znamo sta udisemo a sta ne znamo.. tu je i hrana...to ne znaci da ne tragamo za sto prirodnijom varijantom preparata za negu, ali iz svog iskustva znam a to mi je i moj dermatolog rekla a imala sam slican problem sa bubuljicama na ledjima a to je da je koza kao najveci organ ujedno i lakmus papir naseg psihickog stanja - tako da kad sam bila pod nekim stresom eto meni "pokloncica"na ledjima... kad sam u nekoj mirnoj fazi lepota jedna- ledja normalna! Samo hocu da kazem da nekada i najbolja nega koze sta god to znacilo na danasnje vreme, nije dovoljno da imamo one rezultate koje ocekujemo.
NikaBeba
Novi član
Novi član

Post od NikaBeba »

Jeste, nazalost ne mogu se izbeci svi ti otrovi ali ono sto moze potrudicu se. bar ono sto jedem, pijem, kupam se i mazem:)
Zalosno je to sto su meni svi u srednjoj zavideli na tenu i gipkosti koze a da me vide sad posle par godina :oops:
Slika
sonjeetza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 1:01 am

Post od sonjeetza »

veruj meni. najbolji kozmeticki preparati jesu prirodni i koju su na bazi bilja,kamilice,maslinki. . . itd ako su ti bubuljice jako kriticne i gnojne probaj jedno nedelju dana da svake noci nanosis palvaku na svoje lice i drzis pola sata. mojim musterijama je pomoglo. sto se tice tela i tena posle svakog kupanja obavezno se dobro natopi kremom. kupaj se sa sto prirodnijim kupkama. sto se tice kose dobro je da si je skratila nemoj da je diras pusti svoju prirodnu boju dok ti se skroz ne oporavi kakva je bila ako je to moguce. poz
Bonzita
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 8:54 pm

Post od Bonzita »

http://www.prirodnakozmetika.com/
http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=38

Podržavam odluku o prelasku na prirodne proizvode. I sama još uvek istražujem. Logona ni meni nije baš prijala, ostale još nisam probala.
Trenutno sam u potrazi za kvalitetnom prirodnom bojom za kosu, imate li neku preporuku sa ličnim iskustvima?

Hvala, :P
Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...
Odgovori