Tunjevina u konzervi i kuvano jaje :)

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
olfrud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2007 9:48 pm

Tunjevina u konzervi i kuvano jaje :)

Post od olfrud »

LM, 2 straightforward pitanja:

1. Znam da je tunjevina zdrava, ali da li je tunjevina iz konzerve zdrava i dobar obrok za doruchak (pod uslovom da se iscedi svo to ulje)? Naime, jedem ga chesto (nedeljno 2-3 puta) i ne znam koliko je bash zdravo.

2. Isto pitanje i sa jajetom - kuvanim. Negde prochitah da je belance jako zdravo, ali da zhumance sadrzhi dosta holesterola, ali navodno samo kad se peche?

tnx na odgovorima
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Tunjevina jeste veoma zdrava, cak i to ulje u kome se nalazi je zdravo. E sad ako si na dijeti iscedi ulje ili jos bolje kupi tunjevinu u salamuri.
Jaje je takodje zdravo i nema potrebe da ga delis i jedes samo belance, osim naravno ako imas visok holesterol.
Pile33
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 12:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Pile33 »

Tunjevina jeste zdrava. Ali ova riba se vestacki gaji (bar ona jeftinija koja stize do nas), pa znam da nutricionisti trudnicama preporucuju da ih zbog prisustva antibiotika i drugih supstanci u njima za vreme trudnoce izbegavaju. Dakle mislim da i obicni ljudi ne trebaju sa njom da preteruju.Jaje je naravno isto zdravo, ali umerenost je u svemu preporucljiva.
faith
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 07, 2006 9:35 pm

Post od faith »

Tunjevina - jedna od najzdravijih hrana, izvor proteina ( i izvor mercury-a, tj.zive sto je stetno za organizam). Ima dosta diskusija o sadrzaju zive u tunjevini, ali sad ja ne bih da ulazim u detalje.
Generalno, tunjevinu treba da jedes, i iz KONZERVE, mada prirodan oblik je mnogo bolji(ali tezhe nachi) sto cesce jer je perfektan izvor proteina.
Za dorucak ne bi uzimao jer je puno proteina (riblje meso je uglavnom puno proteina, ali tunjevina je prvak u tome) i potrosicu svu njenu hranljivu materiju, dok si rek'o shisharka. Mnogo je bolje jesti je uveche za vecheru, pre spavanja, jer u sushtini u tom vremenu nas organizam zahteva proteine a ne ugljene hidrate. Mala porcija tunjevine pre spavanja je raj za organizam(napominjem , mala porcija)l

Jaje: Zumance skoro isto ko nista, cini samo lose organizmu, a amerikanci na njihovim forumina ga nazivaju i smecem. Belance je izvor proteina i nema stetnih efekata, ali me je razocaralo da ima malo proteina u belancu jednog jajeta. Da objasnim malo detaljnije, moram da pojedem belanca od 7 jajeta da bi dobio neku korist, jer sadrzaj proteina u belancu je jako mala(mrzi me da trazim detalje sad).
U sushtini jaje kao hrana sam shvatio u mojoj dijeti ono kao cisto prezivljavanje kad nemas nista drugo da jedes, ali je uglavnom nekorisno za izgradnju misica i za razvijanje (Jadni Rocky ga je bas pio a nije znao da mu nece koristit :lol: )
Da i jos jedna stvar, jaje je bas teska hrana za stomak, tako da ljudi koji imaju problema sa varenjem ce bas da se namuche sa isitim
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Ja jedem tunjevinu sto ima umesto onog klasicnog ulja (koje btw ne podnosim psihicki) paradajz, tj. sos od paradajza. Ima i ona sa vocem i povrcem, ta je tek extra al' ima secera puno pa je izbegavam.

Dakle da li paradajz sos u tunjevini ima isto ulja kao i obicna tunjevina?

A za jaja, samo belance bareno jedem zbog povisenih vrednosti holesterola... :roll:

Inace mislim da je zumance itekako dobro, ali za mrsavije ljude :)
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Kontakt:

Post od vuksa »

tunjevina je extra hrana...em sto sadrzi dosta protenia...0 UH...sadrzi i dobre masti...no ipak treba iscediti ono ulje iz konzerve i nem problema...sto se tice jaja...treba ga jestii...ali npr...ja jedem kajganu od 5 belanaca i 1 zumanca...vise zumanaca nije dobro
" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Ne bi trebala da jedes vise od par puta mesecno ribu, posebno tunjevina sadrzi vecu kolicinu zive i nije preporucljivo cesto je jesti.
Trudnicama ovde u usa dozvoljavaju samo jednom mesecno ribu upravo zbog zive.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Par puta mesecno jesti ribu?! Medi, za koje si ti planete?! Kad bi covek meso mogao da zameni sa ribom svaki dan ziveo bi 100 godina i nikada ne bi imao povisen holesterol, trigliceride, pritisak itd. :roll:

Kakva ziva?! U samoj tunjevini ili ono sto dodaju da bi se odrzala u konzervisanom stanju?
Bye bye little lady
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ribu treba jesti NAJMANJE jednom nedeljno.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Da potvrdim - u Americi su sada rekli da je trudnicama zabranjeno jesti morske plodove, zbog koncentracije zive u njima. Riba jeste zdrava - ali kada je iz zdravog mora. Isto tako - sto veca riba, to veca koncentracija zive, a tuna je velika - ona se bas ne samo ne preporucuje nego BRANI trudnicama jer ziva moze da dovede do smetnji u razvoju mozga.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

OK za trudnice stvarno ne znam. Ali znam da je zdravo jesti ribu. I to si u pravu kad kazes da je zdrava riba ona koja je iz ciste vode. Zato je jedna od najboljih riba u tom smislu pastrmka-ona zivi iskljucivo u najcistijoj vodi.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Jesen stize dunjo moja napisao:Par puta mesecno jesti ribu?! Medi, za koje si ti planete?! Kad bi covek meso mogao da zameni sa ribom svaki dan ziveo bi 100 godina i nikada ne bi imao povisen holesterol, trigliceride, pritisak itd. :roll:

Kakva ziva?! U samoj tunjevini ili ono sto dodaju da bi se odrzala u konzervisanom stanju?
Ja sam s jedne planete gde su vode toliko zagadjene teskim metalima da je jedno od najzdravijih mesa - meso ribe - postalo najstetnije :(.
Ziva je u ribi.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

I sta sad, idemo ponovo u anti kampanju kao protiv soje, sada i protiv ribe? Pa ste je onda zdravo ako riba nije? :)

Sigurno da je riba zdravija mnogo od svinjskog pa i pileceg ili govedjeg mesa.
Bye bye little lady
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Niko ovde ne vodi nikakvu kampanju. Samo navodimo cinjenice, a to je da sve mora da se jede UMERENO.

Znaci, zdravom coveku riba ne smeta UMERENO. Deci i trudnicama je zabranjena zbog visoke koncentracije zive.

I soja nije problem ako je UMERENA.

Nadam se da to ima smisla...
Odgovori