Akutni hepatitis B

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
I_ja_sam_covek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 1:05 am

Akutni hepatitis B

Post od I_ja_sam_covek »

Pozdrav

Evo i mene, naravno, dosao sa mukom, koju ne znam kako treba da resim...

Naime, nadam se da konzervativcima nece smetati moja dalja prica, ja sam gay, pa cu vam i postaviti iskrena pitanja povodom bolesti.

Dakle, pre mesec dana mi je ustanovljen akutni hepatitis B.
Lezao u bolnici, primao infuzije, pio Reliv i pusten na kucnu dijetu i mirovanje i dalje pijem samo Reliv.

Zanima me, ako ima raspolozenih da mi daju odgovore, bilo da su lekari ili sa slicnim iskustvom.

Sta me zanima, pa to, kako i koliko traje oporavak, kakve su sanse za potpunim izlecenjem i na koje nacine?

Sta ja sada zapravo treba da izbegavam?
Kakav i da li uopste smem da imam sex?
Da li smem da se ljubim?
Sta smem da radim sa partnerom?

Moj partner je bio na testiranju, negativan je i dobio je prvu vakcinu.
Koliko je on sada bezbedan?

Ja sam u totalnom soku, danima mi je psiha bila napeta razmisljajuci gde sam to pokupio i obzirom da nisam menjao partnere niti bio u rizicnim odnosima, zakljucio da je to mozda kod zubara moglo da se desi?

Insekti ne mogu da prenesu virus, ubod komarca, ose itd... ne?

Nadam se da ce se naci neko ko ce procitati i dati mi odgovor bar na neko od pitanja koja ma muce.

Unapred zahvalan.

Pozdrav
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Izvor infekcije je covek koji boluje od hepatitisa B ili je'zdrav" prenosioc virusa,sto znaci da nema simptome bolesti, a zarazen je.
Prenosi se putem krvi ili derivata krvi,nezasticenim seksualnim odnosom sa zarazenom osobom, sa majke na dete...
Vreme od dobijanja virusa, pa do pojave prvih simptoma je u proseku 60-90 dana.
Mislim da ako se tvoj partner vakcinise uredno do kraja,da je on bezbedan,ako koristite zastitu.(nisam sigurna)
Ne treba da koristite istu cetkicu za zube,pribor za brijanje,sisanje,igle spriceve i sl
Sad kako si ga ti dobio,ne znam,ali je virus hepatitisa b,jako infektivan i otporan u spoljnoj sredini...
Ne bi bilo lose da se vratis kod doktora,kad budes malo smireniji,pa da ga pitas za mere zastite tvoje okoline,tj sta smes a sta ne smes...
Pozdrav
Djuu
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 8:52 pm
Kontakt:

Post od Djuu »

Akutna faza bolesti traje sest meseci. Ako organizam uspe da ti se izbori sa virusom u tom periodu i da stvori prirodna antitela, bolest ti nece preci u hronicnu fazu.
Za to vreme bi trebao da poradis na svom imunitetu, da pripazis na ishranu.Alkohol nemoj ni da okusis.
Da li je tvoj partner vadio krv na HbS-Ag?
I_ja_sam_covek
Novi član
Novi član

Post od I_ja_sam_covek »

Da, jeste i rezultat na HBsAg je bio negativan, tako d aje dobio prvu vakcinu, sada je i druga na redu.
Ali mene zanima koliko je posle prve ili druge vakcine organizam zasticen i da li uopste smemo ikakve odnose da imamo?
Misli, najbitnije mi je da li smem da se ljubim?:D

Ja se, naravno, pridrzavam saveta lekara i mirovanja, nemam nikakvu terapiju osim mirovanja i dijete, po savetu lekara.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Zavisi koliko si ti infektivan. Ako si 'mnogo' (pokazuje se PCR testom) mozes lako da zarazis okolinu na razne nacine, ne samo putem krvi ili sexom. Postoje tvrdnje da se HBV isto moze preneti kao i obicna zutica (Hepatitis A) dakle putem hrane ili oralnim putem (sto moze biti i poljubac).

Obicno je u akutnoj fazi infektivnost najveca... pa bi trebalo obavezno kondom u svakom obliku 'uzivanja'. Cetkice za zube i ostali intimni pribor nikako da se deli sa nekim... paziti na ranice po telu, posekotine i bilo sta sto moze da ostavi negde makar i okom nevidljiv trag krvi...
Pribor za IV droge nikako da se deli (mrzim da ovo pisem ali ajde pravila...)

Vise o HBV mozes ovde da procitas: http://* REKLAMA */zarazne-boles ... tis-b.html

Inace sta ti je toliko lose bilo da si lezao u bolnici na infuziji? Kakve si sve simptome imao? Kolike su ti bile jetrene transaminaze?
I_ja_sam_covek
Novi član
Novi član

Post od I_ja_sam_covek »

Uff, pa dobijao sam infuziju Glucosa 5% sa dodatkom vitamina.

Transaminaze su mi na prvim analizama bile jako velike, neces verovati, cak 2600 i 1600, da bi posle nedelju dana spale na oko 300 i 160, zatim pre 10 dana su 150 i 50, a narednih dana cu videti kolike su sada.

Ja se super osecam, ni u kom trenutku nisam imao bolove u trbuhu, cak ni pritiskom.

A partner je dobio prvu, za dva dana i drugu dozu vakcine, jer su mu rezultati na HBsAG negativni, pa me zanimalo prvenstveno da li bismo smeli da se ljubimo, o sexu ne razmisljam ni najmanje, a i ako bi se desio, naravno bi bio sa kondomom.

Jbt, ne mogu da verujem da toliko dana cekam na odgovore, dok se nerviram, jer nemam koga da pitam nista, a svom doktoru ne mogu da kazem istinu o svemu.

Hvala unapred.
Pozdrav
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Au, 2600!!! Cuo sam da ide do 1000 u akutnoj fazi, ali toliko.... rekorder si. :)

Nisu bolovi u trbuhu, vec ispod desnog rebra... tu je jetra. ;) I dobro je da nemas bolove...

Za ljubljenje - kao kod ostalih opasnih bolesti kao sto je HIV, po teoriji poljupci su dozvoljeni i bezopasni osim ako oba partnera nemaju ranice u ustima kako bi krv mogla da se 'stopi'... :)
I_ja_sam_covek
Novi član
Novi član

Post od I_ja_sam_covek »

Pa ja ti kazem da neces verovati, ja sam ti bas rekorder i to extra podneo, bez ikakvih bolova u trbuhu, cak se i doktor iznenadio i relativno odusevio svime time, cak i brzinom kojom su mi padale transaminaze, ili kako se vec kaze...

ovih dana su nove analize i nadam se da ce biti jos nize, obzirom da se i vise nego pridrzavam dijete i morovanja.. :D

Uff, pa super onda, mozemo da se ljubimo hehe
Inace sad nesto i nemam preteranu zelju za sexom, tako da mi nije problem....

Ali mi reci, ako nisam previse naporan, koliko je partner siguran posle druge doze vakcine? Mislim, naravno da ce sex, ako se desi, biti sa kondomom, ali ipak zelim da znam, ne bih da dovodim nikoga u rizicnu situaciju.:)

Hvala

Pozdrav
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

Teoretski nije siguran ni malo tj. tek posle trece doze je 100% zasticen.

Jel prima Engerix B u intervalu 0-1-6?
I_ja_sam_covek
Novi član
Novi član

Post od I_ja_sam_covek »

Hm hm, meni je malo neprijatno da doktora pitam direktno sve, samo mi je rekao da i ako imam sex, naravno, imam ga sa zastitom i da se ne opterecujem i preznojavam haha, malo je i smesno:D

Jao,ne znam tacan naziv vakcine, ali znam da je dobio jednu, pa posle mesec dana drugu, tj ovih dana...
Odgovori