mlecni proizvodi kod beba

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
tijaatina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 22, 2007 6:39 pm

mlecni proizvodi kod beba

Post od tijaatina »

cao,interesuje me koje mlecne proizvode mogu da dajem osmoipomesecnoj bebi?
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

nama je pedijatar u domu zdravlja rekao da od 7 meseca ukljucimo jogurt, suboticki sa normalnim % masnoce, ali Dunja jednako voli i Vivu, i svakodnevno popije makar 2 dc.
osim jogurta, u halo bebi su nam rekli da mozemo da joj damo kasiku kisele pavlake, u neki pripremljin obrok ili uz kacamak npr., ali da sa kiselim mlekom sacekamo do navrsene godine.
kravlje mleko tek nakon navrsene godine, mada ja znam da su ljudi vec sa 10 meseci uvodili umesto mlecne formule kravicu.
da, mi smo dunji samoinicijativno prosle nedelje dali malo slaga sa nes kafe, a u utorak je jela malo torte - slag sa torte i visnju, ananas... :roll:
Slika
lubilia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 09, 2007 1:19 am

Post od lubilia »

prema preporuci WHO dete treba da pije majcino mleko do 2 godine, a ako ne doji onda se preporucuje adaptirano.
u svakom slucaju minimum je godinu dana bez kravljeg. (verujem da je mnogim ljudima adaptirano skupo).
jogurt sam detetu pocela da dajem kad je napunio 10 meseci, a nakon nalunjenih godinu krem sir i pavlaku, ali ne mnogo. (tipa za dorucak).

sa dohranom zaista nema potrebe da se zuri :wink:
tijaatina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 22, 2007 6:39 pm

Post od tijaatina »

hvala na odgovorima,ali mene najvise zanima koji je procenat masnoce preporucljiv kod beba do godinu dana?inace moja beba je sa majcinog mleka presla na adaptirano[aptamil 3 ] i ne planiram uvodjenje kravljeg mleka do godinu dana.
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Mary Poppins »

tijaatina, detetu bi trebalo davati punomasno mleko sa 3,2 ili 3,5% masnoće jer su njima te masne kiseline potrebne - tako mi je rekla i pedijatrica, a i dijetetičarka.

Toplo ti preporučujem da detetu uvedeš jogurt, posebno zato što tvoja beba već pije adaptirano kravlje mleko, a fermentiranju u jogurt je neka vrsta adaptacije za lakše varenje.
Odgovori