Povreda kolena na treningu, dijagnoza nejasna

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
CR7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2007 4:16 pm

Povreda kolena na treningu, dijagnoza nejasna

Post od CR7 »

Postovanje pre svega.

Imam 18 godina a fudbal treniram od 10te godine. Do sada nikada nisam bio povredjen. Ali desilo se na treningu sledece- vezbali smo agilnost sa loptom, i poenta je da se na svakih 5-6 metara promeni pravac kretanja.
Ono sto se meni desilo, ne secam se dobro ali islo je ovako koliko mogu da se prisetim - trcao sam i kada sam zeleo da promenim putanju stopalo mi je ostalo na zemlji a koleno kao da mi se izvrnulo. Osetio sam uzasan bol i pao sam na zemlju. Posle 30ak sekundi uspeo sam da se pridignem i odem na presvlacenje. Posto su ambulante bile zatvorene stavio sam led i namazao Hepalpan a sutradan tek otisao kod ortopeda(to je bilo juce).
(Te veceri, deo kolena desno od casice se bas naduo, velicine teniske loptice i osecao sam ogroman bol ukoliko bi se oslonio na levu nogu)

On kaze sledece :

Obj : Levo koleno oteceno, balotman patele, pokusaj pokreta izaziva bol. Ekstenzorni aparat ocuvan(?).

TH: Punkcijom dobijeno oko 80ccm krvavog sadrzaja, postavljena meniskus sina(?). Elevacija noge, savet za INTENZIVNE VEZBE KVADRICEPSA.

DG DYSTORSIO GENUS LAT SIN HAEMARTHROS.

Dobro.. Posto ja dijagnozu nisam najbolje razumeo a i on je nekako poceo da okolise kad je objasnjavao, interesuje me sledece :
Da li ce mi posle terapije biti sve u redu sa kolenom, odnosno da li cu moci i dalje da se profesionalno bavim fudbalom a da ne koristim steznike?
Da li postoji veci postotak da ce mi to isto koleno stradati i posle terapije nego recimo desno, tacnije povecava li se sansa za istom povredom?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Nikola11 »

Dijagnoza u prevodu znaci uganuce.Na osnovu ovog opisa,cini se kao da nije doslo do kidanja ukrstenih ligamenata,mada bi trebalo ispitati.Ako ligamenti nisu pokidani,vec samo istegnuti,moze se terapijom i najbitnij,vezbama,oporaviti noga u toj meri da mozete nastaviti bavljenje sportom.Moze doci do ponovne povrede kolena jer su strukture(ono sto se nalazi u i oko zgloba)malo izmenjene.Ako se dovoljno ojaca i stabilizuje noga,ne treba steznik.Medjutim,oporavak stvarno treba da bude dobro kontrolisan i pravilno sproveden sto kod nas i nije bas slucaj(verovatno zbog velike zelje da se igra fudbal).
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

S obzirom na povredu treba veliku paznju obratiti na ukrstene veze kolena. Njihova povreda se zbog otoka i bola pri testovima ne vidi odmah. Tek nakon 2-3 nedelje. Tada cete sa sigurnoscu znati sta je u pitanju. Za sada deluje da je sve u redu, i da su strukture samo nategnute. Medjutim, krv u zglobu kolena u ogromnom procentu govori u prilog povrede ukrstenih veza, a povreda LCA (prednja ukrstena veza kolena) povlachi za sobom prestanak profesionalnog bavljenja sportom. Ovo moze da se operishe, ali je oporavak izuzetno dug i mukotrpan, govorimo o 6-9 meseci.
U svakom slucaju sprovodite vezbe koje Vam je doktor rekao i sacekajte da prodje nekih 2 nedelje od povrede, i potom idite ponovo kod lekara da se ispita koleno jos jednom. Ako niste sigurni u svog lekara, uradite MRI kolena na kome se sa velikom precinoscu pokazuju sve strukture, i tada cete tacno znati na cemu ste.
Sve najbolje.
CR7
Novi član
Novi član

Post od CR7 »

Mnogo vam hvala na odgovorima.
Za 10 dana idem na kontrolu i skidanje longete pa cu da javim rezultate.
Hvala jos jednom.
CR7
Novi član
Novi član

Post od CR7 »

Uglavnom sta se sada desilo...
Nosio sam longetu nedelju dana, potom sam otisao kod ortopeda privatno(ortoped koji dolazi sa Banjice) i on mi je skinuo longetu uz napomenu da minimum 4 nedelje necu moci da se bavim fudbalom.
Ja sam to ispostovao, a otprilike 3 nedelje posle skidanja longete poceo sam da odlazim na kondicione treninge u klubu, i da odlazim u teretanu.
Da li je ovo bila greska ili ne, ne znam ni sam.
Uglavnom iako sam osecao blag bol u kolenu(mada sam gotovo bezbolno mogao da ga savijem pre ovoga), resio sam danas da odigram probnu utakmicu.
Ali pre svega da kazem, meni je bol relativno brzo prolazio, i nedelju dana posle longete gotovo se sasvim izgubio. Kazem gotovo, jer me je koleno ipak malo bolelo. To me je najvise i brinulo, jer i par nedelja posle toga taj bol nikako nije mogao da se izgubi, strasno je iritirao.
I sta se desava... Negde u 30. minutu krenuo sam u kontru i dao nesto jaci for, u tom trenutku osetio sam kako nesto pucketa u kolenu i kako mi se casica u momentu malo pomerila a potom vratila u normalu.
Legao sam dole jer sam mislio da je isto ono sto i proslog puta. Tih prvih 20 sekundi nisam mogao da stojim uopste, identicno kao prvi put kad mi se ovo desilo.
Medjutim, evo sada dok ovo pisem, uspevam da ga savijem i relativno normalno da hodam(malcice samo sepam). Bol je prisutan ali ni blizu kao onomad.
Ono sto mene interesuje, kada prekosutra ili u skorije vreme budem otisao kod ortopeda, da li cu opet morati longetu da stavljam?
I sad ono najbitnije. Cuvene su price 'Ko jednom koleno zezne, taj je zavrsio karijeru'. Mene brinu ovakve izjave jer sam fudbalu podredio sve, i uspeh u skoli a verovatno i upis na dobar fakultet.
Ako neko moze iskreno da mi kaze, hocu li posle svega ovoga moci da se
bavim profesionalno fudbalom?
Odgovori