Postovanje pre svega.
Imam 18 godina a fudbal treniram od 10te godine. Do sada nikada nisam bio povredjen. Ali desilo se na treningu sledece- vezbali smo agilnost sa loptom, i poenta je da se na svakih 5-6 metara promeni pravac kretanja.
Ono sto se meni desilo, ne secam se dobro ali islo je ovako koliko mogu da se prisetim - trcao sam i kada sam zeleo da promenim putanju stopalo mi je ostalo na zemlji a koleno kao da mi se izvrnulo. Osetio sam uzasan bol i pao sam na zemlju. Posle 30ak sekundi uspeo sam da se pridignem i odem na presvlacenje. Posto su ambulante bile zatvorene stavio sam led i namazao Hepalpan a sutradan tek otisao kod ortopeda(to je bilo juce).
(Te veceri, deo kolena desno od casice se bas naduo, velicine teniske loptice i osecao sam ogroman bol ukoliko bi se oslonio na levu nogu)
On kaze sledece :
Obj : Levo koleno oteceno, balotman patele, pokusaj pokreta izaziva bol. Ekstenzorni aparat ocuvan(?).
TH: Punkcijom dobijeno oko 80ccm krvavog sadrzaja, postavljena meniskus sina(?). Elevacija noge, savet za INTENZIVNE VEZBE KVADRICEPSA.
DG DYSTORSIO GENUS LAT SIN HAEMARTHROS.
Dobro.. Posto ja dijagnozu nisam najbolje razumeo a i on je nekako poceo da okolise kad je objasnjavao, interesuje me sledece :
Da li ce mi posle terapije biti sve u redu sa kolenom, odnosno da li cu moci i dalje da se profesionalno bavim fudbalom a da ne koristim steznike?
Da li postoji veci postotak da ce mi to isto koleno stradati i posle terapije nego recimo desno, tacnije povecava li se sansa za istom povredom?
Povreda kolena na treningu, dijagnoza nejasna
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dijagnoza u prevodu znaci uganuce.Na osnovu ovog opisa,cini se kao da nije doslo do kidanja ukrstenih ligamenata,mada bi trebalo ispitati.Ako ligamenti nisu pokidani,vec samo istegnuti,moze se terapijom i najbitnij,vezbama,oporaviti noga u toj meri da mozete nastaviti bavljenje sportom.Moze doci do ponovne povrede kolena jer su strukture(ono sto se nalazi u i oko zgloba)malo izmenjene.Ako se dovoljno ojaca i stabilizuje noga,ne treba steznik.Medjutim,oporavak stvarno treba da bude dobro kontrolisan i pravilno sproveden sto kod nas i nije bas slucaj(verovatno zbog velike zelje da se igra fudbal).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
S obzirom na povredu treba veliku paznju obratiti na ukrstene veze kolena. Njihova povreda se zbog otoka i bola pri testovima ne vidi odmah. Tek nakon 2-3 nedelje. Tada cete sa sigurnoscu znati sta je u pitanju. Za sada deluje da je sve u redu, i da su strukture samo nategnute. Medjutim, krv u zglobu kolena u ogromnom procentu govori u prilog povrede ukrstenih veza, a povreda LCA (prednja ukrstena veza kolena) povlachi za sobom prestanak profesionalnog bavljenja sportom. Ovo moze da se operishe, ali je oporavak izuzetno dug i mukotrpan, govorimo o 6-9 meseci.
U svakom slucaju sprovodite vezbe koje Vam je doktor rekao i sacekajte da prodje nekih 2 nedelje od povrede, i potom idite ponovo kod lekara da se ispita koleno jos jednom. Ako niste sigurni u svog lekara, uradite MRI kolena na kome se sa velikom precinoscu pokazuju sve strukture, i tada cete tacno znati na cemu ste.
U svakom slucaju sprovodite vezbe koje Vam je doktor rekao i sacekajte da prodje nekih 2 nedelje od povrede, i potom idite ponovo kod lekara da se ispita koleno jos jednom. Ako niste sigurni u svog lekara, uradite MRI kolena na kome se sa velikom precinoscu pokazuju sve strukture, i tada cete tacno znati na cemu ste.
Sve najbolje.
Uglavnom sta se sada desilo...
Nosio sam longetu nedelju dana, potom sam otisao kod ortopeda privatno(ortoped koji dolazi sa Banjice) i on mi je skinuo longetu uz napomenu da minimum 4 nedelje necu moci da se bavim fudbalom.
Ja sam to ispostovao, a otprilike 3 nedelje posle skidanja longete poceo sam da odlazim na kondicione treninge u klubu, i da odlazim u teretanu.
Da li je ovo bila greska ili ne, ne znam ni sam.
Uglavnom iako sam osecao blag bol u kolenu(mada sam gotovo bezbolno mogao da ga savijem pre ovoga), resio sam danas da odigram probnu utakmicu.
Ali pre svega da kazem, meni je bol relativno brzo prolazio, i nedelju dana posle longete gotovo se sasvim izgubio. Kazem gotovo, jer me je koleno ipak malo bolelo. To me je najvise i brinulo, jer i par nedelja posle toga taj bol nikako nije mogao da se izgubi, strasno je iritirao.
I sta se desava... Negde u 30. minutu krenuo sam u kontru i dao nesto jaci for, u tom trenutku osetio sam kako nesto pucketa u kolenu i kako mi se casica u momentu malo pomerila a potom vratila u normalu.
Legao sam dole jer sam mislio da je isto ono sto i proslog puta. Tih prvih 20 sekundi nisam mogao da stojim uopste, identicno kao prvi put kad mi se ovo desilo.
Medjutim, evo sada dok ovo pisem, uspevam da ga savijem i relativno normalno da hodam(malcice samo sepam). Bol je prisutan ali ni blizu kao onomad.
Ono sto mene interesuje, kada prekosutra ili u skorije vreme budem otisao kod ortopeda, da li cu opet morati longetu da stavljam?
I sad ono najbitnije. Cuvene su price 'Ko jednom koleno zezne, taj je zavrsio karijeru'. Mene brinu ovakve izjave jer sam fudbalu podredio sve, i uspeh u skoli a verovatno i upis na dobar fakultet.
Ako neko moze iskreno da mi kaze, hocu li posle svega ovoga moci da se
bavim profesionalno fudbalom?
Nosio sam longetu nedelju dana, potom sam otisao kod ortopeda privatno(ortoped koji dolazi sa Banjice) i on mi je skinuo longetu uz napomenu da minimum 4 nedelje necu moci da se bavim fudbalom.
Ja sam to ispostovao, a otprilike 3 nedelje posle skidanja longete poceo sam da odlazim na kondicione treninge u klubu, i da odlazim u teretanu.
Da li je ovo bila greska ili ne, ne znam ni sam.
Uglavnom iako sam osecao blag bol u kolenu(mada sam gotovo bezbolno mogao da ga savijem pre ovoga), resio sam danas da odigram probnu utakmicu.
Ali pre svega da kazem, meni je bol relativno brzo prolazio, i nedelju dana posle longete gotovo se sasvim izgubio. Kazem gotovo, jer me je koleno ipak malo bolelo. To me je najvise i brinulo, jer i par nedelja posle toga taj bol nikako nije mogao da se izgubi, strasno je iritirao.
I sta se desava... Negde u 30. minutu krenuo sam u kontru i dao nesto jaci for, u tom trenutku osetio sam kako nesto pucketa u kolenu i kako mi se casica u momentu malo pomerila a potom vratila u normalu.
Legao sam dole jer sam mislio da je isto ono sto i proslog puta. Tih prvih 20 sekundi nisam mogao da stojim uopste, identicno kao prvi put kad mi se ovo desilo.
Medjutim, evo sada dok ovo pisem, uspevam da ga savijem i relativno normalno da hodam(malcice samo sepam). Bol je prisutan ali ni blizu kao onomad.
Ono sto mene interesuje, kada prekosutra ili u skorije vreme budem otisao kod ortopeda, da li cu opet morati longetu da stavljam?
I sad ono najbitnije. Cuvene su price 'Ko jednom koleno zezne, taj je zavrsio karijeru'. Mene brinu ovakve izjave jer sam fudbalu podredio sve, i uspeh u skoli a verovatno i upis na dobar fakultet.
Ako neko moze iskreno da mi kaze, hocu li posle svega ovoga moci da se
bavim profesionalno fudbalom?