Morbus de Quervain

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bojka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 9:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Morbus de Quervain

Post od bojka »

Postovane kolege, ja sam psihijatar po specijalnosti. Imam problem sa desnom rukom koji je nastao posle dugotrajnije zloupotrebe desne ruke na kompjuteru(nepravilna pozicija sake na misu). Bolovi su bili vrlo jaki, javljali se pri pokretu, u vidu nozeva, najizrazeniji u predelu zgloba rucja ili u i ispod anatomske burmutice, povremeno osecaj zatezanja tetive, kao da je skracena. Imala sam povremeno i otok donje trecine podlaktice sa dorzalne strane. Ortoped kome sam se javila mi je postavio Dg: Mb. de Quervain. Te dg se ne secam sa studija, ali sam na netu nesto malo nasla, tj da se radi o hronicnom stenozirajucem tendo-vaginitisu u predelu stiloideusa. Od ortopeda sam dobila Diprofos amp u predeo najjaceg mesta otoka i bola(oko zgloba rucja) i stavio mi ortozu koju nosim vec dve nedelje. Vidno mi je bolje nema bolova,ali ni ruku ne koristim. Sta dalje od th i koje su prognoze, plasim se, desna je ruka. Ocekujem da ce se, cim zamorim ruku, tegobe vratiti. Plasim se tog "hronicno". Pozdrav :(

Nazad na vrh
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Mb. DeQuervain je tenosynovitis m. extensor pollicis brevisa i m. abductor pollicis longusa. Tegobe mogu znacajno da se smanje mirovanjem, medjutim, u najvecem broju slucajeva, krajnji ishod je operacija pri cemu se omotachi tetiva preseku, time se oslobodi pritisak na tetive, i tegobe nestaju.
Sve najbolje.
bojka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 9:27 pm

Post od bojka »

miodrage napisao:Mb. DeQuervain je tenosynovitis m. extensor pollicis brevisa i m. abductor pollicis longusa. Tegobe mogu znacajno da se smanje mirovanjem, medjutim, u najvecem broju slucajeva, krajnji ishod je operacija pri cemu se omotachi tetiva preseku, time se oslobodi pritisak na tetive, i tegobe nestaju.
Hvala puno na odgovoru. I ortoped kod koga sam bila je rekao da je ponekad krajnje resenje operacija. Treba li ici na fizijatriju? Pozdrav
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Cujte, fizikalni tretman ni u kom slucaju ne moze da skodi. Prema tome pokusajte prvo da ruka odmiruje 10-14 dana u gipsu, potom lagani fizikalni tretman pa cete da vidite. Ukoliko se tegobe vrate, operacija je jedino resenje.
Sve najbolje.
Odgovori