Uzimanje tecnosti u toku obroka

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Uzimanje tecnosti u toku obroka

Post od Merylin »

Da li je uzimanje tecnosti u toku obroka korisno ili ne i da li je tacno da posle obroka ne treba najmanje pola sata piti vodu i ako jeste zasto?
faith
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 07, 2006 9:35 pm

Post od faith »

Znam za dve teorije, jedna je da se NE sme uzimati tecnost prilikom jela UOPSTE i posle jela grubo 45 minuta ne piti(ni vodu!),
medjutim ima i teorija (i dosta njih to podrzava) da ne da ne sme nego naprotiv, MORA da se uzima tecnost dok se obrokuje.
Prva teorija kaze da se tecnost NE sme uzimati jer ce da utice i cak ce da prekine proces varenja hrane.
Po drugoj teoriji,tecnost ce pomoci stomacnim kiselinama da svari hranu.
Hmmm...

Ja podrzavam prvu teoriju, a i uopste mi ne prija voda ili neki sok uz hranu a ni posle jedno vreme.
(tecnost najbolje piti na prazan stomak po mogucnosti ujutru da ispere creva)
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

faith napisao:Ja podrzavam prvu teoriju, a i uopste mi ne prija voda ili neki sok uz hranu a ni posle jedno vreme.
(tecnost najbolje piti na prazan stomak po mogucnosti ujutru da ispere creva)
Cula sam za prvu, i prakticno nikada ne pijem vodu tokom, a ni nakon obroka, oko 30 minuta, jednostavno voda stvara uzasno los, tezak osecaj u stomaku, kada legne preko hrane. Tecnost se moze piti u svako doba, ali da najvise prija na prazan stomak i sa tim se slazem.

Apsurd je da pomaze kiselinama - one su dovoljno koncentrisane da bi svarile hranu - voda ih moze samo razrediti, ne i uciniti ih snaznijim. Tvrde da hladna voda konzumirana nakon obroka nadima, usporava varenje.
Slika
Odgovori