Stavlja sve zivo u usta

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
vesna72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 11:24 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Stavlja sve zivo u usta

Post od vesna72 »

Filip je divan zdrav decak od 15 meseci. Zubi su mu nicali jako brzo (do sada 16) i bilo mi je normalno da stavlja stvari u usta. medjutim umesto da to radi manje on sve vise stavlja sve sto mu se stavi pod ruku. Naravno usput jako bali pa je sav mokar ako nema non stop portiklu. Interesuje me da li je za dete njegovog uzrasta to normalno i da li treba traziti savet od lekara. Pozdrav za sve!
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

To je sasvim normalno za njegov uzrast...ne sekiraj se, tako upoznaje svet oko sebe....i ume da potraje i do druge, treće godine....i taman prestane pa opet kreće, s tim da onda trpaju prstiće u usta...i onda ti obalaviš od priče da su ruke prljave, da će mu se razboleti stomačić...
Za početak skloni sve sitnice koje mu mogu dopasti šaka i naoružaj se strpljenjem i pričom-ne, to je prljavo, ne u usta, lepo sam ti rekla...ili ga jednostavno pusti da prođe tu fazu s tim da ćeš paziti šta stavlja u usta...i ribati sve igračkice, kockice i ostale džidže koje ga okružuju...
Sve najbolje
Ksenija
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Jao to je strasno, detetu konstantno prljave rukice!!!

Mi smo stalno prali rukice i imali vlazne maramice a onda smo oguglali!

Nismo ni primetili kad je to prestalo i dalje uprljavi rukice ali ne trpa svaki predmet u usta kao ranije!
Slika
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Čistoća je pola zdravlja, kažu stari, i ne bi valjalo tako brzo oguglati :wink:
...posebno što se dobre navike stiču od malih nogu...
...i što dečija igrališta fakat nisu dobro održavana i uređena...
...i što ima toliko puno nepažljivih šetača pasa
...nepažljivih ljudi koji za sobom ostavljaju vlastito smeće...
....i što deca sve diraju i pipaju svojim ručicama, što je savim o.k
...i posle prljave ručice stavljaju u usta što već nije sasvim o.k :P ...
...i zaista je potrebno dete naučiti da ne stavlja sve u usta
...i ne dozvoliti sebi da oguglaš i da ne primetiš neke stvari...

i ne mogu da verujem da u 21. veku polemišem o korisnosti pranja ruku.
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

dete je dete...

Post od gloriamum »

Deca su deca,i u srednjem i u dvadeset prvom veku,trpaju ruke u usta.To je normalno za taj uzrast jer je dete sve dok ne napuni dve godine u tzv. "oralnoj fazi",a posle prelazi u "analnu".To ne moze da se spreci,samo ga ne treba ostaviti samog u blizini neke prljavstine.Strpljenje ,i samo strpljenje!
Odgovori