Kakvu vodu pijemo?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Duća
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 9:41 am
Kontakt:

Kakvu vodu pijemo?

Post od Duća »

Sinoć su javili da je u varošici Rudnik zabranjeno korišćenje vode zbog pojave Arsena(nije Dedić),pa bih hteo da porazgovaramo o kvalitetu vode koju pijemo.Mislim da se idiotski odnosimo prema izvorima,rekama,jezerima i da će nam se takvo ponašanje olupati o glavu. :cry:
Grof
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 10:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Grof »

U Zrenjaninu poslednjih 30 godina nije se menjala koncentracija arsena u
vodi, pa su je svi pili i nije bilo zabranjeno. Pre par godina granica
dozvoljenog arsena je pomerena (spustena). Tako je automatski voda
postala stetna za pice. Ne znam nikog ko je imao problema u Zrenjaninu
zbog vode. Ja sam je pio dok sam studirao, a i dalje je pijem kad odem
tamo. Za sada mi nista ne fali (bar mislim :) ). Uostalom, zrenjaninska voda i
nije voda... "Normalna" voda nema miris, nema ukus, a nema ni boju.
Zrenjaninska ima sve to. To je alarmantno.
make-up artist
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 12:10 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od make-up artist »

bez obzira na sve ,mislim da za razliku od drugih zemalja imamo znatno bolju i kvalitetniju vodu.Jednom prilikom na nekom seminaru o zravlju i cistoci vode sam cula podatak da se nasa voda nalazi izmedju dva sloja gline koja sluzi kao prirodni filter ,i nesto na sta su svi reagovali je to da smo jedina zemlja koja to ima,zato i ovolko izvozenje vode,.Vodu vec zovu plavim blagom. E sad mi umesto da stitimo okolonu mi je unistavamo time i zemljiste pa i sam kvalitet vode. Znam samo da sam dobila savet od pijateljicePrf. dr.Gorice Sbutege,verujem da je vecini koleginica ili bila profesor,poznata po iskrenosti i cestim seminarima bas o kvalitetu vode , posavetovala me je da pijem i vodu sa cesme i flasiranu i mineralnu.Ljudi kupuju razne filtere i bokale np. britine. oni jesu dobri ali ne za svakodnevnu upotredu jer sa tim prociscavanjem kroz razne filtere,dobijamo vodu bez dobrih minerala to je isto kao da pijemo destilovanu vodu,time narusavamo svoje zdravlje i imunitet.Pratite izvestaje o zagadjenosti ,ne pijte sa raznih cesmi vodu po gradu.E da setih se za PROLOM vodu, srela u sekaonici jednu majku 16-to god. devojcice koja je bila doneta u urgentni sa jakim bolovima u bubrezima,ispostavilo se da se pokrenuo pesak i da je to izazvalo bolove,ali zasto pitali se lekari sve analize su joj bile ok,kad malecka pored oca pila 3 god. Prolom vodu i nijednu drugu iz bojazni da nedobije kamen kao njen otac.
tu sam da vam savet dam
Duća
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 9:41 am
Kontakt:

voda

Post od Duća »

Jedan od vrhunskih stručnjaka iz oblasti hidrologije ,odnosno voda,prof.dr.Marko Manojlović inače bivši pukovnik JNA je za potrebe vojske vršio istraživanja i pravio bušotine na čitavom terenu nekadašnje Jugoslavije.Tom prilikom je nalazio zagađenu vodu na preko 180 metara dubine!!Uglavnom su u pitanju nitrati i nitriti,a oni su dospeli tu raspadanjem deterdženata,veštačkog đubriva i sl.Nekontrolisano i nenormalno korišćenje pesticida,herbicida,a i gore navedenih "hemija" dovešće nas na listu naroda ugroženih žeđu.Najveći problem flaširanih voda su -bakterije.Voda u flašama se steriliše UV zracima ali koloidne čestice u vodi su ponekad "štit" bakterijama i one ostaju zaštićene.Nakon toga ako se voda neadekvatno skladišti (toplota) dolazi do "eksplozije"bakterija u flašama.Što se tiče mineralnih voda,kod nas su uglavnom srednje mineralizovane vode,a poneke i jako mineralizovane vode.Šta to znači?To znači da ako se duže vremena koriste dolazi do taloženja minerala u organizmu,a to onda dovodi do raznih obolenja(pesak,kamen...) :roll:
Padmé
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 9:17 am

Post od Padmé »

Imate na podforumu "Nutricionizam" ovo kao lepljivu temu, a takodje i anketu o tome.
Odgovori