Problem sa hrskavicom kolena, kosarkas!
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Problem sa hrskavicom kolena, kosarkas!
Pozdrav svima, ja sam aktivan kosarkas i upravo sam imao operaciju medijalnog meniskusa desnog kolena,(menisectomy) i izvadjeno mi je oko 15% meniskusa, sto navodno nije mnogo. Pre dve godine sam imao dve operacije prednjih ukrstenih istog kolena, prvi put je koriscena patela, drugi put deo zadnje loze, i poslednjih godinu i po dana nisam imao vecih problema, i sto je vazno doktori su mi rekli da mi je koleno posle operacije ukrstenih bilo prilicno zdravo i da hrskavica nije bila ostecena, medjutim u toku priprema za ovu sezonu proveo sam mnogo vremena trceci po betonu, uzbrdo, radeci cucnjeve sa velikom tezinom i jednom prilikom koleno mi je samo oteklo, ne secam se neke povrede, mada su me oba kolena pocela boleti jedno mesec dana pre tog momenta, i snimio sam rendgen prvo, koji je pokazao da su mi obe casice pomerene, valjda zato sto sam preforsirao kvadricepse pa su bili otkazali, i zatim sam uradio magnetnu, koja je pokazala da je meniskus ostecen. Tako da sam morao ici na operaciju, sada se oporavljam i oporavak mi ide veoma dobro, poceo sam da pijem glukozamin (3000mg dnevno) mada mi je hronican bol koji je poceo pre jedno mesec+ dana ostao. Problem je u tome da mi je doktor rekao posle operacije meniskusa da mi je hrskavica malo(pocetno) ostecena na dva mesta, u predelu gde je bila povreda meniskusa i da mi je graf, zamena za prednji ukrsteni malo popustio. Zanima me da li hijelauronske injekcije mogu da mi pomognu da sprecim dalju progresiju problema, posto je moj drug koji je imao slicnih problema dobio po 3 injekcije u svako koleno, ali zatim koristio deca-durabolin i nastavio da igra sa pokidanim meniskusima u oba kolena, potpuno se oporavio, i ima najbolju sezonu do sada, a prosle godine jedva da je mogao da potrci, da li neko ima predstavu da li je to vise do hijelauronskih injekcija ili sama posledica deke i mnogo jacih misica? Takodje ima li neko kompetentan da me posavetuje do koje mere mogu da se forsiram i nastavim da igram a da ne isprovociram vece probleme kasnije u zivotu, takodje imam diskus herniju koju sam prevazisao treninzima i igram zadnje 3 godine sa tim stanjem, ali za to znam da mi sport moze biti od pomoci, dok mi situacija sa hrskavicom kolena i progresijom ostecenja nije bas jasna, dilema je da li ekstremno jacanje butina, menjanje fizionomije tog dela tela da bi se kolena rasteretila opterecenja moze biti od vece pomoci nego samo izbegavanje napora tipa kosarka ili predstavlja veci rizik? Problem je u tome jer nisam siguran sta me ceka ako nastavim da igram kroz bolove, jer za sada kad se zagrejem u punoj sam formi i igram bez vecih problema kao da sam zdrav, medjutim imam bolove van terena. Imam 26 godina, i zelim da nastavim da se bavim sportom, hvala na svakom savetu...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt: