problem sa stopalom

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
sanjica980
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 6:27 pm

problem sa stopalom

Post od sanjica980 »

Pozdrav svima i unapred hvala,
evo u cemu je moj problem,imam 27 god i pre nekih 4-5 godina u levom stopalu na risu izmedju srednjeg i domalog prsta pojavila mi se nekakva kuglica koja seta i opipljiva je rukom,a pritom i boli narocito kada sam u potpuno ravnoj obuci ili na stiklama,bila sam kod jednog oropeda i dao mi je nimulid mast-nije pomoglo,drugi ortoped dao mi je uloske i rekao da imam spusten svod ni to nije uspelo,treci me je poslao na magnetnu rezonancu,gde su zanemarili moj problem i rekli mi da imam tecnost u zglobu,tako da meni ta kuglica i dalje tu stoji i seta se,a boli,a ja i dalje ne znam sta je to
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Najverovatnije se radi o benignom tumoru masnog ili vezivnog tkiva, ili o natekloj sluznoj kesici neke od tetiva prsta stopala. Ako vam smeta, to se moze ukloniti operacijom.
sanjica980
Novi član
Novi član

Post od sanjica980 »

hvala na odgovoru.ali malo me je to upasilo,da li moze to stanje da se pogorsa pa da operacija bude neophodna,kakva je to operacija koliko traje i koliki je oporavak
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Kao sto Vam je Veljko rekao, bice da je ili ganglion ili neki lipom, fibrom... Operacija je najbolje i najbrze resenje. Sama procedura traje 15-ak minuta u lokalnoj anesteziji, a oporavak traje 10-ak dana.
Sve najbolje.
sanjica980
Novi član
Novi član

Post od sanjica980 »

izgleda da nije tako strasmo
hvala puno
anjabl9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 2:41 pm

Post od anjabl9 »

I ja mislim da nije strasno ali zna uzasno da nervira. Po opisu cini mi se da imam nesto slicno ali na lijevom rucnom zglobu. Ranije mi se desavalo da me zaboli jedan od zglobova (sreca nikad oba odjednom!) i to toliko da mi redukuje pokretljivost zglobova za vise od pola.
To je trajalo godinama, ta iznenadna desavanja s bolovima, a onda mi se pojavila i neka kuglica pa je nalaz RTG-a pokazao da je to "higrom na dorzumu lijeve sake". Porodicni ljekar me nije uputio dalje iako je radiolog u nalazu naveo da predlaze konsultaciju ortopeda.
A sad interesantni dio. Obicno pijem vrlo malo tecnosti, a nakon tog nalaza odlucila sam da pijem vise jer se tu navodno nakupljaju tecnosti, bar mi je tako objasnila moja doktorica. U roku od 4 sata popila sam 1,5 l vode i slucajno pogledala na zglob, kad tamo-kuglica skoro pa nestala. Ali to je bilo samo tad, i ja sad uopste ne znam koliko to veze ima s tim. Jos uvijek ne pijem preporucene kolicine tecnosti ali sam taj "eksperiment" i poslije izvodila ali-nista!
Al' se ispricah! Elem, ako neko zna nesto vise o higromu, kako nastaje, sta biva s njim i sl. molim neka prokomentarise. Hvala najljepsa.
anjabl9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 2:41 pm

Post od anjabl9 »

I ja mislim da nije strasno ali zna uzasno da nervira. Po opisu cini mi se da imam nesto slicno ali na lijevom rucnom zglobu. Ranije mi se desavalo da me zaboli jedan od zglobova (sreca nikad oba odjednom!) i to toliko da mi redukuje pokretljivost zglobova za vise od pola.
To je trajalo godinama, ta iznenadna desavanja s bolovima, a onda mi se pojavila i neka kuglica pa je nalaz RTG-a pokazao da je to "higrom na dorzumu lijeve sake". Porodicni ljekar me nije uputio dalje iako je radiolog u nalazu naveo da predlaze konsultaciju ortopeda.
A sad interesantni dio. Obicno pijem vrlo malo tecnosti, a nakon tog nalaza odlucila sam da pijem vise jer se tu navodno nakupljaju tecnosti, bar mi je tako objasnila moja doktorica. U roku od 4 sata popila sam 1,5 l vode i slucajno pogledala na zglob, kad tamo-kuglica skoro pa nestala. Ali to je bilo samo tad, i ja sad uopste ne znam koliko to veze ima s tim. Jos uvijek ne pijem preporucene kolicine tecnosti ali sam taj "eksperiment" i poslije izvodila ali-nista!
Al' se ispricah! Elem, ako neko zna nesto vise o higromu, kako nastaje, sta biva s njim i sl. molim neka prokomentarise. Hvala najljepsa.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Higrom je benigna tvorevina ovojnice tetive. Pojavljuje se zbog pritiska na omotac tetive, nacesce pri fizickim naporima. U pocetku mozeda se pokusa punkcijom da se izvuce sadrzaj, pa da se ubrizgaju kortikosteroidi, ali jedino pravo resenje je operativni zahvat kojim se doticna tvorevina u potpunosti izvadi napolje.
Sve najbolje.
anasmed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 10:08 pm

Post od anasmed »

Imam cukalj na desnoj nozi. Da li je operacija neophodna???
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Ako se radi o deformitetu palca stopala, operacija nije neophodna. I pacijenti i lekari cesto pobrkaju izraze "neophodno" i "potrebno". Imao sam u rukama brojne lekarske nalaze u kojima su ovi izrazi pogresno upotrebljavani.

Neophodna je samo ona intervencija koja spasava zivot pacijenta. Posto cukalj nije pojava opasna po zivot, operacija nije neophodna. Ipak, operacija moze da bude potrebna ako se radi o velikom deformitetu koji je pracen jakim bolom, onemogucava nosenje normalne obuce i oteava normalan hod.

Najbolje je da se javite ortopedu koji ce na osnovu pregleda i rentgenskog snimka proceniti da li je operacija potrebna.
Odgovori