*Crvenilo i suva koza lica posle brijanja*

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
kylle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 3:18 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

*Crvenilo i suva koza lica posle brijanja*

Post od kylle »

Imam veoma veliki problem sa kozom lica, iskljucivo posle brijanja.
Nakon brijanja ako stavim bilo koji od preparata aftershave, deo vrata mi preplane velikim crvenilom, a na delu ispod usana mi izlaze male, sitne, masne bubuljice.
E sad, ako ne stavim nista, koza mi postaje veoma suva, crvenilo se javlja u manjem broju ali me jako svrbi i pecka.
Koristio sam razne preparate i slusao savete mnogih lekara ali i nije bilo od neke pomoci.
Imam 19 godina i zelim da resim taj problem sto pre, tacnije da vratim svom licu lep i mladalacki izgled.

Molim vas posavetujete me sta da koristim kako bih se resio ovih muka, bice mi od velike pomoci.

Unapred zahvalan :)
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Re: *Crvenilo i suva koza lica posle brijanja*

Post od mr M »

kylle napisao:Imam veoma veliki problem sa kozom lica, iskljucivo posle brijanja.
Nakon brijanja ako stavim bilo koji od preparata aftershave, deo vrata mi preplane velikim crvenilom, a na delu ispod usana mi izlaze male, sitne, masne bubuljice.
E sad, ako ne stavim nista, koza mi postaje veoma suva, crvenilo se javlja u manjem broju ali me jako svrbi i pecka.
Koristio sam razne preparate i slusao savete mnogih lekara ali i nije bilo od neke pomoci.
Imam 19 godina i zelim da resim taj problem sto pre, tacnije da vratim svom licu lep i mladalacki izgled.

Molim vas posavetujete me sta da koristim kako bih se resio ovih muka, bice mi od velike pomoci.

Unapred zahvalan :)

Kylle,

Da li ti je koza suva neposredno posle brijanja, ili ti je koza suva tokom celog dana - i pre brijanja i kasno uvece?
Ukoliko imas suvu kozu, uzroci mogu biti razliciti (na pr.: bakterije, gljivice, pojacano lucenje kiseline u zelucu). Ovo bi mogao da proveris pregledom kod lekara).
Ukoliko se suvoca pracena crvenilom javlja iskljucivo posle brijanja, onda bi trebalo da razmislis o sredstvima kojima se brijes kao i o tehnici. Sto se ovoga drugog tice, reci nam sta koristis:
1) Koji aparat za brijanje? Elektricni ili brijac sa nozicem?
2) Ukoliko se radi o brijacu sa nozicima, da li imaju 1, 2, 3, 4 ili vise nozica?
3) Koju kremu?
4) Koji aftershave losion ili balzam posle brijanja?
5) Kako se brijes? Da li pritiskas brijac, da li se izbrijavas, koliko cesto se brijes, koliko cesto menjas brijace, itd.

Ukratko, nekim ljudima smetaju brijaci sa 3, 4 i vise nozica (pr. Mah 3, Fusion). Probaj neki od plasticnih brijaca sa jednim nozicem (pr. Bic). Takodje nemoj jako da pritiskas nozice na kozu. Brij se prvo niz dlaku, pa u sledecem prelazu ukoso, a ako bas imas potrebe (mada ti to ne bih savetovao), u poslednjem prelazu uz dlaku - tek kada potpuno skines dlake. Ukoliko iritiras kozu, nemoj se brijati sledeci dan. Probaj da izbegnes da se umivas vrucom vodom, jer ce ti ona jos vise isusiti i iritirati lice. Koristi mlaku vodu i to cesce kako bi povrsina bila klizavija. Neki ljudi stave po koju kap ulja (maslinovo, ili jojobino) kako bi izbegli trenje, mada neki ljudi lose reaguju na ulja, jer im zacepljuju pore. Posle brijanja nemoj stavljati aftershave losion koji sadrzi alkohol - bar neko vreme dok ne utvrdis koji je uzrok problema. Neki blagi balsam bi mozda pomogao.
Najbitnije je da menjas jednu po jednu promenljivu, nikako ne sve u isto vreme, jer neces znati sta ti pomaze, a sta mozda odmaze. I naravno, budi strpljiv.

Imao sam slican problem i u jednoj drugoj temi sam se na kratko osvrnuo na probleme brijanja.

Mozda ce ti neki od ovih sajtova pomoci:
www.badgerandblade.com
www.shavemyface.com

Ja sam presao na klasicni metod brijanja (ali ne u potpunosti). Posto imam jako tvrdu bradu, prvo je skratim elektricnim aparatom Remington MS-2390, a zatim prelazim na tzv. „mokro“ brijanje. Eksperimentisao sam malo i kupio Merkur heavy duty slant safety razor (http://www.leesrazors.com/safetyRazors.htm). Nozici: Wilkinson (stainless steel). Ovi „stari“ brijaci, koji su poznatiji kao „britvice“ (za razliku od pravih britvi), ne izvlace dlaku da bi je sasekli ispod nivoa koze, te je na taj nacin izbegnut problem upale dlake (pseudofoliculitis barbae). Koristim Bic sensitive gel, mada u rezervi imam sapun i cetku za brijanje (to cu koristiti malo kasnije, kada ovladam pravljenjem pene). Imaj u vidu da sapuni dosta suse lice. Cetke koje se mogu pronaci kod nas u vecini slucajeva nisu od jazavca (mada ih ima), vec od nekih drugih zivotinja i tu treba biti jako pazljiv (tebi ne bih preporucio cetku, jer ce te jos vise iritirati). Aftershave losion je Old spice (ili neki drugi).

Ovo je naravno nacin kako sam ja resio problem. Tvoj nacin moze biti potpuno drugaciji.

Probaj da se brijes lagano, bez zurbe. I nemoj da pokusavas da se obrijes za 5 min. (neko i to moze, ali zavisi od brade, tehnike, koze itd.) Brijanje se sastoji u redukciji dlaka, ne u njihovom uklanjanju jednim potezom, jer to najcesce vodi iritaciji.

Nadam se da sam bar malo pomogao. Javi kako napredujes.

Pozdrav,
mr M.
kylle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 3:18 pm

Post od kylle »

Inace koza mi je jako suva tokom ceog dana, bez obzira da li sam se brijao u skorije vreme ili ne, ali je znatno suvlja nakon brijanja.
A od sretstava koje koristim za brijanje to su gillette sa 3 nozica, pena takodje gillette, a aftershave sam uglavnom koristio Nivea za osetljivu kozu, mada sam prestao jer mi je bolje bez tih stvarcica. Brijanje sam izvodio na dva nacina, uz dlaku i izbrijavanjem, a brijam se na 4-5 dana.

U svakom slucaju, prezadovoljan sam vasom pomoci jer su mi otvorene oci za mnoge stvari koje nisam znao, kao na primer bakterije, gljivice isl. sto znaci da mozda nije problem u brijanju vec da imam neko kozno oboljenje.
Hvala jos jednom jer imam pretstavu sta da isprobam, sta da koristim a ako bude imalo efekta, javicu se.
mr M
Aktivan član
Aktivan član

Post od mr M »

kylle napisao:Inace koza mi je jako suva tokom ceog dana, bez obzira da li sam se brijao u skorije vreme ili ne, ali je znatno suvlja nakon brijanja.
A od sretstava koje koristim za brijanje to su gillette sa 3 nozica, pena takodje gillette, a aftershave sam uglavnom koristio Nivea za osetljivu kozu, mada sam prestao jer mi je bolje bez tih stvarcica. Brijanje sam izvodio na dva nacina, uz dlaku i izbrijavanjem, a brijam se na 4-5 dana.

U svakom slucaju, prezadovoljan sam vasom pomoci jer su mi otvorene oci za mnoge stvari koje nisam znao, kao na primer bakterije, gljivice isl. sto znaci da mozda nije problem u brijanju vec da imam neko kozno oboljenje.
Hvala jos jednom jer imam pretstavu sta da isprobam, sta da koristim a ako bude imalo efekta, javicu se.

Kylle,

Samo budi strpljiv i proveravaj jednu po jednu promenljivu. Pogledaj malo po temama koje su bile aktuelne pre oko 2 do 3 nedelje, bilo je reci o analizama koze. Nemoj da ispustis iz vida da se mozda radi o povecanom lucenju kiseline u zelucu, a isparenja (sto se lako moze utvrditi na osnovu daha oko 30 min. posle jela) koja se sire na gore, suse T-zonu lica, tako da su obrazi (deo oko nosa) i celo crveni, zatezu i perutaju se. Ovo se meni ranije desavalo, a na zalost dermatolozi (i neki drugi specijalisti) nisu uspostavljali vezu izmedju suvog lica i promena u stomaku. U tom slucaju, razne kreme (koje deluju lokalno) nemaju trajnog efekta, mada problem mogu da ucine podnosljivim.

Samo da dodam jos nekoliko koje stvari koje sam ranije mozda prevideo. Pre nego sto nacinis poslednji korak u brijanju, a to je za mnoge izbrijavanje, „obradi“ dlake postrance. Izbrijavaj se samo kada dlake na ogledalu vise ne budes mogao da vidis, a opet budes mogao da ih osetis pod prstima. Mnogo moze da pomogne ako prilikom brijanja koristis uvelicavajuce ogledalo, jer ces mnogo preciznije vec u prvom prelasku brijacem otkloniti najveci broj dlaka.

Jako puno informacija imas na onim sajtovima koje sam naveo, a one se ne ogranicavaju samo na koriscenje „double edge“ nozica. Najbolje informacije su razmenjivane na formima pre godinu i po dana. Ljudi su se sada vec malo umorili od davanja istih odgovora, posto novajlije manje koriste opciju trazenja. Preporucio bih da pogledas savete koje je davao korisnik pod pseudonimom Kyle (www.badgernadblade.com) i Joe Lerch (www.shavemyface.com). Zaobidji korisnika pod pseudonimom Leisureguy (daje previse beskorisnih informacija).

Siguran sam da ce biti poboljsanja.

Pozdrav,
mr M.
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm

Post od fic1984hr »

Meni osobno je najveci problem naci kremu poslije brijanja jer mi je koza presuha i to je glavni krivac za sitne bubuljice koje se nekad povuku a ponekad jedna i nastane...

Preporuke za kremu!?
Vise bi volio da je "dermatoloska" nego "kozmeticka", ako me razumijete?!
mr M
Aktivan član
Aktivan član

Pozdrav!

Post od mr M »

fic1984hr napisao:Meni osobno je najveci problem naci kremu poslije brijanja jer mi je koza presuha i to je glavni krivac za sitne bubuljice koje se nekad povuku a ponekad jedna i nastane...

Preporuke za kremu!?
Vise bi volio da je "dermatoloska" nego "kozmeticka", ako me razumijete?!

Fic1984hr,

Najcesci razlog za pojavu sitnih bubuljica posle brijanja je losa tehnika brijanja. Kao sto sam ranije napomenuo, izbrijavanje dlaka pre vremena, tj. dok su jos uvek dugacke, dovodi do urastanja dlaka, sto se pri kraju dana, ili sledeceg dana ispoljava u vidu sitnih bubuljica (neke su upaljene i crvene, a neke sa sitnim gnojnim sadrzajem (male i bele)). Tada treba sacekati jos 24 casa bez brijanja kako bi se koza oporavila, a neke od njih same zarasle (to naravno, treba shvatiti uslovno, jer ce nekim trebati i malo vise vremena). Da bi ih ukonio, koristi losion sa 1% rastvorom klindamicina (nanesti na cisto mesto gde se bubuljice nalaze - klindamicin ce ih osusiti). Izbrijavanje je prilicno jednostavno kada se koriste brijaci sa jednim nozicem, ali sa 2 i vise, rizik postaje sve veci. Uostalom, takvi brijaci nisu ni namenjeni opreznom brijanju (kakvo bi inace i trebalo da bude), vec brijanju „na brzinu“. Pretpostavka proizvodjaca je da se sve dlake mogu skinuti u jednom potezu (niz dlaku), jer nekoliko nozica prolazi jedan za drugim. Kako oni deluju, ranije sam opisao. Ukoliko se sve dlake ne skinu u jednom potezu (a to je najcesci slucaj), onda sledi jos nekoliko prelazaka preko istog mesta. Ako se koriste noviji brijaci koji vibriraju (a i ne moraju) koji sadrze po 5 nozica, jasno je da je iritacija neizbezna.

Da bi se resio bubuljica posle brijanja, predlazem da za pocetak promenis brijac. Uzmi onaj sa jednim nozicem. Na pr. Bic. Jako su ostri i jeftini. Na taj nacin ces da unapredis svoju tehniku brijanja. A onda ce ti kasnije sve biti lakse.

Drugo, bubuljice nastaju kada se nozic istupi. Niko ne moze precizno reci kada nozic treba zameniti, jer je to individualan osecaj. U principu, nozic mora da klizi po kozi bez otpora pri nailasku na dlake. Pretpostavljam da vecina problema nastaje zato sto su ulosci (kertridzi) sa 5 nozica veoma skupi, pa ljudi pokusavaju da duzinom koriscenja „opravdaju“ njihovu cenu. Da li su povrede na licu vredne toga? Za mene vazi pravilo - jednostavnije je uvek bolje (opisao sam sta koristim).

Ne treba zaboraviti da se prilikom brijanja skida vrlo tanak sloj mrtvih celija koze. Zato ne treba jako pritiskati kozu, kako se taj sloj ne bi iritirao. Ako se sve dobro uradi, posle brijanja ce se osetiti nezna, mekana i ravna koza („BBS“, eng. - baby bottom shave, ili baby but shave, odnosno „glatko kao bebina guza“), koja nije crvena, tj. iritirana.
Dobro uklonjene dlake i sloj mrtve koze, omogucava mladoj kozi da dise. Kako se ne bi inficirala, treba uraditi sledece:

1. Penu (od sapuna, gela, kreme, i sl.) po zavrsetku brijanja treba saprati mlakom vodom, a onda postepeno ispirati sve hladnijom (ne i ledenom).

2. Ne susiti kozu lica peskirom! Ako vec postoji razlog za to, ne vuci peskir preko lica, vec ga samo nezno pritiskati.

3. Naneti after-shave losion. Nema potrebe sipati puno losiona na dlan. Kvantitet nanetog losiona nece uzrokovati kvalitet dezinfekcije. Alkohol ce dezinfikovati kozu. Peckanje koje ce se osetiti, ne bi trebalo da traje vise od 20 sekundi. Koza ne bi trebalo da se crveni. Ukoliko se koza crveni, a peckanje je intenzivno, to je samo znak upozorenja da brijanje nije proslo kako treba, pa sledeci put treba biti oprezniji.

4. After-shave balsam. Njega treba obavezno koristiti u zimskim mesecima, kada klimatske prilike suse kozu. Ko ima osetljivu kozu, neka izabere sensitive varijantu. Balsami koji sadrze mentol vise peckaju. Naravno, posle after-shave losiona, treba malo sacekati (oko 5 do 10 min.) pa onda staviti balsam. Ima ih raznih, a moja preporuka tebi bi bila:

Genera, BLUE WATER, after-shave emulsion. U beloj kutiji je za osetljivu kozu. Cena je oko 250 din. Jako je dobar za suvu kozu, jer dugo hidrira kozu, a nije masan, a posle nanosenja i razmazivanja, lice ti ne sija. Miris podseca na more - kombinaciju mora, soli, borovine i kreme za suncanje Koperton). Moj subjektivan dozivljaj :D .

Nivea (sensitive) mi se uopste ne svidja, jer je prepuna glicerina. Stara formula od pre 10 godina je bila ono pravo.

Kada sam jednom pitao dermatologa (pre nego sto sam potpuno promenio metod brijanja) koji je balsam najbolji posle brijanja, on je odgovorio Nivea. Uz ogradu da ima raznih i da treba probati koji mi najvise prija. Ja sam probao i Niveu, Lush (Pince i Rzorantium), L'occitane (Cade), Figaro i gore navedeni Blue water (mislim da rusi rade po italijanskoj licenci) i prezadovoljan sam njime. Inace, kupio sam ga u Idei, tako da mislim da ti nece biti problem da ga pronadjes. A, ako ti se i ne bude svideo, bar nije skup.

I jos nesto, ako osetis peckanje posle stavljanja balsama, to je najvervatnije posledica brijanja, a ne same kreme.

------------------
Baci pogled na forume sjatova koje sam u ranijim postovima naveo. Tamo je velika grupa „otpadnika“ koji su odlucili da se na svoj nacin suprotstave korporativnim lopuzama koji nam ispiraju mozak bizarnim idejama pretocenim u sarenu oblandu reklamnih poruka koje kojekakvi „kreativci“ i „menadzeri“ mudro smisljaju. :evil: Sacuvaj me Boze! Uvek se gorko nasmejem kada vidim depilirane tipove na tv reklamama kako demonstriraju „vestinu“ brijanja, i jako mi je zao kada oko sebe vidim mlade zrtve masove kulture koje nose oziljke njihovog bezobzirnog medijskog izivljavanja.

Izvinjavam se sto sam bio opsiran, ali sam nameravao da skrenem paznju na neke aspekte brijanja, kako bi ceo postupak bio sto prijatniji, pre nego sto se dodje do poslednje faze.

Pozdrav,
mr M.
Odgovori