fic1984hr napisao:Meni osobno je najveci problem naci kremu poslije brijanja jer mi je koza presuha i to je glavni krivac za sitne bubuljice koje se nekad povuku a ponekad jedna i nastane...
Preporuke za kremu!?
Vise bi volio da je "dermatoloska" nego "kozmeticka", ako me razumijete?!
Fic1984hr,
Najcesci razlog za pojavu sitnih bubuljica posle brijanja je losa tehnika brijanja. Kao sto sam ranije napomenuo, izbrijavanje dlaka pre vremena, tj. dok su jos uvek dugacke, dovodi do urastanja dlaka, sto se pri kraju dana, ili sledeceg dana ispoljava u vidu sitnih bubuljica (neke su upaljene i crvene, a neke sa sitnim gnojnim sadrzajem (male i bele)). Tada treba sacekati jos 24 casa bez brijanja kako bi se koza oporavila, a neke od njih same zarasle (to naravno, treba shvatiti uslovno, jer ce nekim trebati i malo vise vremena). Da bi ih ukonio, koristi losion sa 1% rastvorom klindamicina (nanesti na cisto mesto gde se bubuljice nalaze - klindamicin ce ih osusiti). Izbrijavanje je prilicno jednostavno kada se koriste brijaci sa jednim nozicem, ali sa 2 i vise, rizik postaje sve veci. Uostalom, takvi brijaci nisu ni namenjeni opreznom brijanju (kakvo bi inace i trebalo da bude), vec brijanju „na brzinu“. Pretpostavka proizvodjaca je da se sve dlake mogu skinuti u jednom potezu (niz dlaku), jer nekoliko nozica prolazi jedan za drugim. Kako oni deluju, ranije sam opisao. Ukoliko se sve dlake ne skinu u jednom potezu (a to je najcesci slucaj), onda sledi jos nekoliko prelazaka preko istog mesta. Ako se koriste noviji brijaci koji vibriraju (a i ne moraju) koji sadrze po 5 nozica, jasno je da je iritacija neizbezna.
Da bi se resio bubuljica posle brijanja, predlazem da za pocetak promenis brijac. Uzmi onaj sa jednim nozicem. Na pr. Bic. Jako su ostri i jeftini. Na taj nacin ces da unapredis svoju tehniku brijanja. A onda ce ti kasnije sve biti lakse.
Drugo, bubuljice nastaju kada se nozic istupi. Niko ne moze precizno reci kada nozic treba zameniti, jer je to individualan osecaj. U principu, nozic mora da klizi po kozi bez otpora pri nailasku na dlake. Pretpostavljam da vecina problema nastaje zato sto su ulosci (kertridzi) sa 5 nozica veoma skupi, pa ljudi pokusavaju da duzinom koriscenja „opravdaju“ njihovu cenu. Da li su povrede na licu vredne toga? Za mene vazi pravilo - jednostavnije je uvek bolje (opisao sam sta koristim).
Ne treba zaboraviti da se prilikom brijanja skida vrlo tanak sloj mrtvih celija koze. Zato ne treba jako pritiskati kozu, kako se taj sloj ne bi iritirao. Ako se sve dobro uradi, posle brijanja ce se osetiti nezna, mekana i ravna koza („BBS“, eng. - baby bottom shave, ili baby but shave, odnosno „glatko kao bebina guza“), koja nije crvena, tj. iritirana.
Dobro uklonjene dlake i sloj mrtve koze, omogucava mladoj kozi da dise. Kako se ne bi inficirala, treba uraditi sledece:
1. Penu (od sapuna, gela, kreme, i sl.) po zavrsetku brijanja treba saprati mlakom vodom, a onda postepeno ispirati sve hladnijom (ne i ledenom).
2. Ne susiti kozu lica peskirom! Ako vec postoji razlog za to, ne vuci peskir preko lica, vec ga samo nezno pritiskati.
3. Naneti after-shave losion. Nema potrebe sipati puno losiona na dlan. Kvantitet nanetog losiona nece uzrokovati kvalitet dezinfekcije. Alkohol ce dezinfikovati kozu. Peckanje koje ce se osetiti, ne bi trebalo da traje vise od 20 sekundi. Koza ne bi trebalo da se crveni. Ukoliko se koza crveni, a peckanje je intenzivno, to je samo znak upozorenja da brijanje nije proslo kako treba, pa sledeci put treba biti oprezniji.
4. After-shave balsam. Njega treba obavezno koristiti u zimskim mesecima, kada klimatske prilike suse kozu. Ko ima osetljivu kozu, neka izabere sensitive varijantu. Balsami koji sadrze mentol vise peckaju. Naravno, posle after-shave losiona, treba malo sacekati (oko 5 do 10 min.) pa onda staviti balsam. Ima ih raznih, a moja preporuka tebi bi bila:
Genera, BLUE WATER, after-shave emulsion. U beloj kutiji je za osetljivu kozu. Cena je oko 250 din. Jako je dobar za suvu kozu, jer dugo hidrira kozu, a nije masan, a posle nanosenja i razmazivanja, lice ti ne sija. Miris podseca na more - kombinaciju mora, soli, borovine i kreme za suncanje Koperton). Moj subjektivan dozivljaj

.
Nivea (sensitive) mi se uopste ne svidja, jer je prepuna glicerina. Stara formula od pre 10 godina je bila ono pravo.
Kada sam jednom pitao dermatologa (pre nego sto sam potpuno promenio metod brijanja) koji je balsam najbolji posle brijanja, on je odgovorio Nivea. Uz ogradu da ima raznih i da treba probati koji mi najvise prija. Ja sam probao i Niveu, Lush (Pince i Rzorantium), L'occitane (Cade), Figaro i gore navedeni Blue water (mislim da rusi rade po italijanskoj licenci) i prezadovoljan sam njime. Inace, kupio sam ga u Idei, tako da mislim da ti nece biti problem da ga pronadjes. A, ako ti se i ne bude svideo, bar nije skup.
I jos nesto, ako osetis peckanje posle stavljanja balsama, to je najvervatnije posledica brijanja, a ne same kreme.
------------------
Baci pogled na forume sjatova koje sam u ranijim postovima naveo. Tamo je velika grupa „otpadnika“ koji su odlucili da se na svoj nacin suprotstave korporativnim lopuzama koji nam ispiraju mozak bizarnim idejama pretocenim u sarenu oblandu reklamnih poruka koje kojekakvi „kreativci“ i „menadzeri“ mudro smisljaju.

Sacuvaj me Boze! Uvek se gorko nasmejem kada vidim depilirane tipove na tv reklamama kako demonstriraju „vestinu“ brijanja, i jako mi je zao kada oko sebe vidim mlade zrtve masove kulture koje nose oziljke njihovog bezobzirnog medijskog izivljavanja.
Izvinjavam se sto sam bio opsiran, ali sam nameravao da skrenem paznju na neke aspekte brijanja, kako bi ceo postupak bio sto prijatniji, pre nego sto se dodje do poslednje faze.
Pozdrav,
mr M.