Fibroza

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
memorija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 9:47 am

Fibroza

Post od memorija »

Postovani, moja mama se od juna meseca leci od reumatidnog artritisa, usled terapije metotrexatom doslo je do pada imunog sistema, pa je na vma dijagnostikovana TBC miliaris, u specijalnoj bolnici Ozren bice jos mesec dana, ali je leka r juce putem rtg-a dijagnostikovao fibrozu, za koju tvrdi da je posledica RA. Zamolio me da se konsultujem sa drugim pulmolozima... Kakvi su izgledi da se oporavi, spirometrija je odlicna, gasovi su u granicama normale i da li bi po vasem misljenju poceli terapiju odmah ili je potrebno sacekati lecenje tbc-a.
Hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Niste napisali kakva je to fibroa, difuzna ili lokalna - odnosno je li prisutna u celim plucima, ili samo u pojedinim zonama. Fibroza je sekundarna ili primarna (ovo drugo je retko), najcesce je rezultat upravo tuberkuloze, kao i izlozenosti nekim stetnim agensima. Ako je vitalni kapacitet na spirometriji uredan, onda je to dobra vest. TBC treba leciti intenzivno, a fibrozu pratiti radiografski.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
memorija
Novi član
Novi član

Post od memorija »

Kao prvo zelim da vam se zahvalim. Mislim da je u pitanju difuzna fibroza, lekar je skrt na recima. Pa posto on nagadja moram kod pulomologa na wma. Dr. Ivice meni samo nije jasno kako je moguce da skener (multi slajs) nije pokazao nista , radjen je u avgustu, a lekar kod koga se sada leci od tbc-a tvrdi na osnovu rtg snimaka da se fibroza pojavila 2005 godine i da je nastala od artritisa. Vama bezgranicno verujem, jer kada su mi rekli da mozda ima kancer , vi ste me i smirili.... hvala vam od srca i zao mi je sto skoro i da nema lekara kao sto ste vi :roll:
memorija
Novi član
Novi član

Post od memorija »

Dr.Ivice, evo zasto me buni sve to sto lekar prica , ovo je izvestaj sa skenera od avgusta meseca koji je radio pulmolog sa vma :Difuzno u plucima nodularne senke, obostrano u svim regijama. Nema pleuralnog izliva. U medijastinumu uz luk aorte, peribronhijalno obostrano, vise levo limfne zlezde dijametra do 13 mm. Spirografski nalaz normalan. Na radiografiji pluca i srca u plucnom parenhimu obostrano mikronodularne delom konfluentne senke bez drugih promena... Tada su ustanovili TBC, a sada ne mogu da poverujem da je fibroza
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Samo da vam razjasnim: mikronodularne (sitnozrnaste) promene jesu u stvari mala ognjista tuberkuloze, ali ista slika cvorica (sa ili bez fibroze0 moze da se pojavi kod reumatoidnog artritisa i to se nazica caplan-ov sindrom.

Prozes fibroziranja je posledica tuberkulozne upale ili artritisa - svejedno - bitno je da je sekundaran, da ne napreduje, da se ne radi o primarnoj idiopatskoj fibrozi (idiopatska = nepoznatog uzroka), koja jako brzo napreduje, a vidi se kao difuzna paucinasta mreza u skoro svim delovima pluca, na obicnom rendgenu.

Fibroza sama po sebi daje uvek smanjenje kapaciteta pluca ako je izrazena, pa u kontekstu normalne spirometrije koju pominjete zakljucujem da je ovo sekundarna (posledicna) fibroza, koja po izlecenju tuberkuloze i smirivanju artritisa nece predstavljati nista do radiografski nalaz.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori