Da li smo previse sitni????

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Da li smo previse sitni????

Post od marija r »

Pozdrav!
Imam sina od dve godine....Veseo,zivahan,izuzeeeetnoo aktivan,prakticno neumoran,,,Osim par prehlada,Bogu hvala,do sad nije imao nekih vecih zdravstvenih problema....Ali....
Visok je 89 cm i (samo) 12,5 kg!!!Apetit mu nije jaca strana...Jednostavno je tako....
Pokusavala sam i da molim,i da grdim,i da izvodim sve i svasta ali uzalud...On jede koliko hoce pa to ti je...a ja bas i nisam odusevljena tom kolicinom koju on pojede...Ponekad vodimo pravi mali rat...
Ponekad se ubijem u pojam kad pricam sa ovim mamama iz komsiluka...Pa ispade da je moje dete najsitnije (mada na oko i ne deluje tako...)Stvarno se nerviram oko toga...
Doduse ni moj muz nema neku impozantnu kilazu a o sebi da ne govorim...(176cm/55kg,28 god)
Sta vi mislite o tome...
Da li treba kao sto mi mnogi kazu da pustim njega da odluci koliko ce jesti i da naucim da se ne nerviram oko toga ili je on zaista toliko sitan pa bi bilo bolje da posegnem za nekim "stvarcicama" za apetit....(Napominjem da je rodjen sa 2,9 kg a sa godinu dana imao oko 10kg)
P.S. Ponekad se stvarno cudim odakle mu toooolikooo snage i energije....
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
SanjaThe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 29, 2006 2:06 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od SanjaThe »

Mislim da nemas razloga za brigu. Ako je aktivan kao sto kazes ocigledno je da mu nista ne fali...Uostalom krvna slika je najbolji pokazatelj da li je dete zdravo(mislim na anemiju naravno). Ako niste skoro proveravli mozda ne bi bilo lose.
Tako je moja mala koja je bila isto tako aktivna odjednom postala bezvoljna i pospana, pa se ispostavilo da je blago anemicna, jer nece da jede, a da ne pricam sto sama anemija jos oslabi apetit...
Ali opet kazem ako je on aktivan mislim da je sve u redu.
I, kao sto verovatno vec znas, nije bitno koliko jede vazno je sta jede. Probaj sto vice voca da mu dajes, to je jedino sto moja mala ne odbija.
marija r
Aktivan član
Aktivan član

Post od marija r »

Hvala ti...Ma kakvi,kada pogledam njega kakav je okretan,cvrst i brz,samo kazem...Bogu hvala!!!!Ali opet,kad pricam tako sa mamama koja imaju decu mladju od mog Andrije i kad mi kazu da imaju 14,15,16 kg... e tacno mi nije dobro!!!!!Ma on uopste ne izgleda mrsavo(sto bi rekao moj tata-bas je zgodan....sta god mu to znacilo,ha,ha,ha....) ali opet...kad pogledam u njegov tanjir i kad mi kaze ono cuveno:neeeeeee...uh,prosto se najezim....
Tesim se cinjenicom da sam ja u skolu krenula sa 16 kg....
mama kao svaka mama ne moze da ne brine....
Andrija 24.05.2005
vmilka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am

Post od vmilka »

Ej drugarice, pa secas li se mojih jada od pre godinu dana sa Stefanovim apetitom?
Samo da ti kazem nista ne vredi da se nerviras, na silu nista postici neces.
Najbitnije je da je on zivahan, a mali je da bi strajkovao gladju :wink: Verovatno jede onoliko koliko mu njegova genetika zahteva, a od zgoljave mame ne moze biti debelo dete :D
U ostalom deda je u pravu, bas zgodnog sina imas, a ti se jos zalis!
Ljubi ga od nas i ne maltretiraj dete, jesce kad ogladni!
marija r
Aktivan član
Aktivan član

Post od marija r »

Resila sam.....
Pusticu ga i vise ga necu juriti sa kasikom(moj muz kaze da mu ja jednostavno ne dajem bremena da ogladni.....) i necu ga ni saletati, ni moliti, ni grditi...
Pa da vidimo dokle cemo stici....
Samo da dozivim da mi sam trazi da jede...
Eh...
PS>juce kao slag na tortu,dodje mi komsinica koja ima sina sest meseci mladjeg od mog,i kaze bili su na kontroli i mali ima 14 kg!!!!!!!!!!Doslo mi je da progutam i nju,i njenog sina i ovu moju glistu sa njegovih 12,5 kg....uuuuuuhhhhhh
Andrija 24.05.2005
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Da li smo previše sitni????

Post od Ksenija72 »

Draga Marija, ne sekiraj se, tvoj sinčić je savršeno skladno dete i kilaža mu je usklađena sa uzrastom. Naime, kada sam 2003. rodila sina, prilikom prve posete savetovalištu dobila sam Unicefov grafikon rasta i razvoja deteta. I prema tom grafikonu donja dopuštena granica težine za dvogodišnjake je 8,5kg a gornja 12,5 kg. Prema tome, zaista nemaš razloga za brigu posebno što ti je dete zdravo, vitalno, aktivno...i ne obraćaj pažnju na hvalisave mame koje gaje krofnice umesto mišića :wink:
selt
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 11:05 am

Post od selt »

Moja Lana koja takodje ima 2 godine ima 11.8kg. Dakle ni celih 12. Ona do duse ne odbija nikad da jede, kad god vidi nekoga da jede ona trazi da i ona jede, ali jede manje kolicine, i veoma veoma je aktivna tako da mislim da je to negde i normalno.... mada se i ja malko brinem, a ne znam ni sama sta bih htela - nekog rmpaliju od deteta mozda?
A juce sam citala da ima previse i sve vise gojazne dece i da to nije normalno jer obicno roditelji izjednacavaju gojaznost sa zdravljem a to nema nikakve veze.
ALEK2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:04 pm

Post od ALEK2006 »

Draga Marija nema sta da se brines, imala sam isti problem sa mojom bebom, kad je bio jako mali nije hteo nista da jede a nije sisao, bas sam bila uplasena i sve sto nosi uz to... Tada mo je doktorica objasnila da se nebrinem i da je to ok (imao je tri obroka dnevno a trebalo je 6) i da on kad je gladan jede nisam bila mirna ni posle tog razgovora ali se kasnije uspostavilo da je stvarno tako... Sada imamo drugi problem jede i kad treba i kad netreba imam osecaj da je stalno gladan a samo sto je zavrsio i za to su mi objasnili da je i to jedna od prolaznih faza.
Tvom detetu da nesto fali ne bi bio toliko zivahan i zdrav jednostavno uzima koliko mu treba i nastavlja dalje, nemoj da ravnas svoje dete sa drugom decom jer sto i znas svi smo mi razliciti pa tako i oni. :lol:
Pozdrav!
marija r
Aktivan član
Aktivan član

Post od marija r »

Ljudi,sta da vam kazem osim...HVALA VAM PUUUUUNO!!!!!Malo (tj. malo vise) ste me utesili....
Da je budan,sad bi vam se i Andrija zahvalio-necu ga vise juriti sa kasicicom i moci ce malo da dane dusom,ha,ha,ha :D :D :D
Andrija 24.05.2005
jmary
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 05, 2006 1:56 pm

Post od jmary »

12,5 kila??? Šta je tu alarmantno.Moja ćerka ima 2,5 godina i ima 11,5 kg, zdrava, prava, ali ne interesuje hrana.Počela je normalno da jede pre pola godine kad je krenula u vrtić!
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

Moje devojke su mladje 1 dan od tvog sincica i da te obradujem starija je identicne i visine i tezine kao tvoj momcic, mladja je niza 2 cm a kilaza je ista. Isti problem sa hranom, jede koliko hoce i mogu posle toga da se ubijem nema sanse, resila sam taj problem sto smo poceli da ih hranimo vise puta dnevno manjim kolicinama, a i da te podsetim na jos jednu sitnicu, kako mislis da se ugoje kad u toku samo jednog dana pretrce kilometre i ne umore se, bebac ti je super uzivaj
double trouble is my life
mojedrugoja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 11:40 am

Post od mojedrugoja »

Ja isto nisam razumela u cemu je problem?
Moj sin ima 2 godine, danas smo isli na pregled, ima 12 kg i 89 cm.
Sa godinu dana imao je 75 cm i 9,900 kg.
Doktorka je bila odusevljena, kako je dobro napredovao za godinu dana, inace ide u vrtic, jede fenomenalno, u grupi je najbolji u jelu, aktivan je preko svake mere,odlicno izgleda, ni blizu mrsavosti, cak ima i obrascice-sve u svemu SUPER!
Mislim da ne biste trebali da brinete zbog te kilaze, to je sasvim normalna kilaza za dete tog uzrasta po svim grafikonima i tabelama.
A te majke sto pricaju koliko i m dvogodisnjaci imaju kila 14, 15, 16...To je strasno,bili bi kao prasici a to nije nimalo zdravo.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

jmary napisao:12,5 kila??? Šta je tu alarmantno.Moja ćerka ima 2,5 godina i ima 11,5 kg, zdrava, prava, ali ne interesuje hrana.
Isti slucaj, odnosno moja cerka ima isto toliko 11,5 i 85cm je visoka i ja sam prezadovoljna jer je pre tri meseca imala 10,5kg i 79cm, znaci napreduje a rodjena je sa 3,500kg i 51cm.

P.S. Rodjena je 4 dana posle Andrije!!!
Slika
Odgovori