koleno - pomoc

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Gather
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 30, 2007 2:10 am

koleno - pomoc

Post od Gather »

E, ovako. Treniram fudbal. Imam 18 godina. U martu ove godine na utakmici nezgodno sam stao i izvrnuo koleno. Na urgentnom mi je stavljena longeta.
Nalaz - nemogucnost pune extenzije uz nemogucnost pune flexsije desnog kolena.
DG - distorsio genus l.dx.
Th - tutor longeta, vezbe quadricepsa

Sredinom maja ortopetsko lecenje je zavrseno i doktor mi je rekao da ne igram utakmice jos 1 mesec, ali da mogu da krenem sa laganim treningom. Takodje je rekao da taj period moze biti i duzi od 1 meseca, da to zavisi od mog treniranja.
U julu kad mi je poceo pripremni period pocinjem sa klubom da treniram normalno kao i pre povrede. Sve je bilo ok, osim sto sam osecao mali bol nakon velikog napora, ali nista strasno. Nakon 15-ak dana poceli su treninzi s loptom. Super odradjujem treninge bez ikakvog bola. I sta se desilo 3.9. na treningu ulazim u dribling nagazim na levu nogu i kada sam promenio teziste i oslonio se na desnu, u kolenu mi je nesto puklo bas glasno i odvratno, ko da je neko polomio granu, tada sam pao na zemlju. Nogu sam mogao da ispravim ali ne i da je savijem. Nakon 5-6 dana sam mogao i da je savijem. 26.9. sam otisao kod doktora ciji nalaz glasi:

Obs. laesio LCA genus dex.

nema otoka i izliva, pun obim pokreta, nema kolateralne nestabilnosti.
Lachman +, testovi za leziju meniskusa -, squatin test -.
Th- uraditi MRI kolena

Zanima me kakvi su ovo sve testovi. I kolika je verovatnoca da ligamenti nisu pukli, posto ako odem na operaciju to je jos ko zna koliko meseci pauze.
Hvala unapred, i izvinjavam se na obimnom tekstu, ali ovo me muci posto se fudbalom bavim ozbiljno, i trebao sam da idem na koledz da igram, ali morao sam da ga odlozim zbog ovoga, ako uopste i odem.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Navedeni testovi sluze za ispitivanje ostecenja meniskusa i prednjeg ukrstenog ligamenta kolena.

Magnetna rezonanca je najbolji nacin da se, kada klinickim pregledom nije moguce postaviti sigurnu dijagnozu, utvrdi tacna vrsta povrede.
Odgovori