Moja sestra se porodila pre 20-tak dana(prvi put) prirodnim putem, porodjaj normalan, trajao je oko dva sata. Medjutim pri otpustu iz porodilista receno joj je da beba neko vreme mora da miruje jer joj je prilikom porodjaja polomljena kljucna kost, sto po njihovom i nije nista strasno. Medjutim, prvu noc niko od nas nije spavao zbog bebinog placa, koji se smirio tek kad smo mu pelenom malo fiksirali rucicu. Patronazna sestra koja je dolazila takodje misli kako to nije nista strasno - DESAVA SE! Posle neki nedelju dana beba se iznenada smirila, ne place pri pomeranju te rucice, pa smo pomislili da je sve ok. Medjutim, juce smo primetili malu izbocinu izmedju ramena i vrata, koju ne mozemo dobro da opipamo jer je beba jako nemirma i vrlo pokretna. Sad smo u panici sta je to i sta raditi dalje.
Imamo jos i problem zadavljivanja skoro pri svakom obroku. Moja sestra nema dovoljno mleka pa bebu dohranjujemo sto njoj ne predstavlja problem, jede i iz flasice i sisa, ali je strasno halapljiva pa se zagrcne pri svakom obroku. Pitamo se da li mi ne radimo nesto kako treba i kako to da sprecimo jer nas svaki put uzasno uplasi. pa uvek pomislimo da je necemo povratiti. Unapred se zahvaljujem na svakom odgovoru (nadam se brzom)
polomljena kljucna kost prilikom porodjaja
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Polomljena ključna kost prilikom porođaja
Bilo bi dobro da odvedete bebicu kod ortopeda i to kol'ko danas-bar bih ja tako uradila. Zbog čega ste bili nestrpljivi i požurili sa uvođenjem dohrane? Dvadesetak dana je suviše kratak period da bi se uspostavila laktacija. Neka se vaša sestra opusti, mazi sa bebom, zdravo hrani i unosi dosta supe u organizam-odlična je za laktaciju i biće sve u redu.
I zašto ste čekali dvadeset dana? Polomljena ključna kost je ipak polomljena ključna kost koja iziskuje pregled specijaliste. Srećno.
I zašto ste čekali dvadeset dana? Polomljena ključna kost je ipak polomljena ključna kost koja iziskuje pregled specijaliste. Srećno.
Prelom kljucne kosti spada u cesce porodjajne traume.
Kao izolovan ne predstavlja ozbiljniji problem. Nije bolan! Ne sprovodi se imobilizacija. Slozicete se da bebe u prve dve nedelje zivota i nisu preterano aktivne
To sto pipate je kalus, tzv kostani oziljak i fizioloska je stvar u procesu zarastanja kosti. Ta kvrga ce se povuci u narednih par meseci, zbog toga ne treba brinuti.
Porodjajna povreda o kojoj treba povesti racuna je povreda brahijalnog nerva koja moze biti udruzena sa prelomom kljucne kosti. Kod povreda ovog nerva beba slabije ili uopste ne pomera ruku na toj strani. Tada se odmah treba obratiti fizijatru radi zapocinjanja vezbi.
S obzirom da je proslo vec tri nedelje od porodjaja, i da pipate tu izbocinu predpostavljam da je kost zarasla i to zaista ne bi trebalo da predstavlja problem.
Pokretljivost i aktivnost deteta ne govori u prilog povrede nerva. Mislim da mozete biti mirni i nema potrebe za hitnim odlaskom kod lekara.
Kada budete vodili bebu na kontrolu sa mesec dana obavezno napomenite da je beba imala porodjajnu traumu.
Lep pozdrav.
Kao izolovan ne predstavlja ozbiljniji problem. Nije bolan! Ne sprovodi se imobilizacija. Slozicete se da bebe u prve dve nedelje zivota i nisu preterano aktivne

To sto pipate je kalus, tzv kostani oziljak i fizioloska je stvar u procesu zarastanja kosti. Ta kvrga ce se povuci u narednih par meseci, zbog toga ne treba brinuti.
Porodjajna povreda o kojoj treba povesti racuna je povreda brahijalnog nerva koja moze biti udruzena sa prelomom kljucne kosti. Kod povreda ovog nerva beba slabije ili uopste ne pomera ruku na toj strani. Tada se odmah treba obratiti fizijatru radi zapocinjanja vezbi.
S obzirom da je proslo vec tri nedelje od porodjaja, i da pipate tu izbocinu predpostavljam da je kost zarasla i to zaista ne bi trebalo da predstavlja problem.
Pokretljivost i aktivnost deteta ne govori u prilog povrede nerva. Mislim da mozete biti mirni i nema potrebe za hitnim odlaskom kod lekara.
Kada budete vodili bebu na kontrolu sa mesec dana obavezno napomenite da je beba imala porodjajnu traumu.
Lep pozdrav.