VITAMIN D-predoziranje

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
abmarija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 9:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

VITAMIN D-predoziranje

Post od abmarija »

Moze li neko da mi kaze da li prekomerni unos vitamina D moze da izazove gubitak apetita, na posredan ili neposredan nacin?
U pitanju je beba koja je dvostruko smanjila unos hrane sa 2,5 meseci, a sada ima 4 meseca. Pretpostavka je pedijatra a i cinjenica da uzima skoro trostruku dozu vitamina D, preko adaptiranog mleka i Vigantol kapi. Zanima me samo moguca pojava gubitka apetita, a kapi sugurno izbacujem iz upotrebe.
Prilicno je hitno. :cry:
Hvala!
Andrea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 24, 2004 3:13 pm

Post od Andrea »

Evo ono sto sam ja nasla o vitaminu D,mozda ce ti pomoci?!Vitamin D (Holekalciferol, Ergokalciferol) - preporučljiva dnevna doza: 400 IJ (10 mcg). Vitamin D je odgovoran za zdrave kosti i zube jer upravlja apsorpcijom i održavanjem ravnoteže kalcija i fosfora, potpomaže stezanju mišića i radu živaca. Spriječava rahitis, bolest kostiju koja nastaje zbog nedostatka kalcija i uzrokuje noge u obliku slova O ili X te druge deformacije kostiju. Masna riba kao što je sleđ, losos, i tuna te mliječni proizvodi su najbolji izvor vitamina D. isto tako sunčanje omogućuju tijelu proizvodnju ovog vitamina. Deset minuta sunčanja osigurava oko 200 IJ ovog vitamina. U odraslih osoba manjak ovog vitamina može izazvati nervozu, proljev, nesanicu, grčeve mišića, slabljenje kostiju i može pogoršati osteoporozu. Prevelike količine vitamina D podižu razinu kalcija u krvi što može izazvati glavobolje, mučnine, gubitak teka, neutaživu žeđ, slabost mišića i čak oštećenje srca, jetre ili bubrega jer se kalcij taloži u mekom tkivu. Topljiv je u mastima tako da se njegov višak taloži u tijelu. Toksičan je u velikim količinama tako da se ne bi smjeli uzimati dodaci koji sadrže više od 400 IJ na dan.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Prekomerni unos vitamina D izaziva i nedostatak apetita!
abmarija
Aktivan član
Aktivan član

Post od abmarija »

E pa bas fino! :x
Za pojedine pedijatre ta jedna kap ulja "nije nista"! Kad sam sabrala koliko ona dnevno unosi, odlepila sam! Jedna kap Vigantola sadrzi oko 666 IJ vitamina D, a kroz mleko unese jos oko 250 obzirom na to da jede upola manje nego sto bi trebalo. Znaci da dnevno unosi oko 916 IJ vitamina D, a preporuke se krecu od 200 do 400 IJ. Cista matematika! Ali nema ko da racuna! :x Cak je i na pregledu kukova ustanovljeno da sazrevaju brze nego obicno, na osnovu cega sam dobila preporuku "da nastavim sa kapima". :x Kakav paradoks!
Na taj vitamin D mi je paznju skrenuo tip sa titulom profesora inace bih je ja i dalje kljukala kapima.
Da li si mozda negde procitala koje se mere preduzimaju osim smanjivanja kolicine unosa vitamina D, u slucaju koji nije drastican, jer pretpostavljam da 900 IJ nije nanelo nepopravljivu stetu?
Puno ti hvala ti na informaciji.
abmarija
Aktivan član
Aktivan član

Post od abmarija »

danka napisao:Prekomerni unos vitamina D izaziva i nedostatak apetita!
Danka, hvala ti.
Prelistala sam sve moguce sajtove, ali sam svuda nailazila samo na one najdrasticnije posledice prevelikog unosa. Imas li mozda informaciju da li apetit moze da se vrati u slucaju unosa vitamina D u normalnoj meri i za koje vreme. Ako uopste moze. :cry:
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Abmarija, opusti se, vratice se sve na normalu.
Samo budi strpljiva.
Ako znas da je preporuka za decu do 7 godina 400 IJ dnevno, jednostavno sama racunaj. Ti si kako vidim obrazovana te ti to nece biti tesko.

Do hiprevitaminoze moze doci iskljucivo nekontrolisanim unosenjem vestackih vitaminskih dodataka.
Za svaki vitamin vazi pravilo da je "bolje malo manje nego malo vise", a to narocito vazi za vitamine D i A!

Ako se pored ovog vitamina daju jos i visoke doze Kalcijuma, steta je mnogo veca.

Simptomi hiervitaminoze D su:
gubitak patetita, povracanje, slabost, dijarera ili opstipacija, iritabilnost ili depresija, stupor (podseca na meningitis), povecano lucenje mokrace i sl.

Srecom ti si na vreme shvatila o cemu se radi i sada pusti neka se organizam sam ocisti.

Kada prodje odredjeno vreme (to se konsultuj sa pedijatrom ali onome kome verujes), opet ces bebi davati vit D koji je izuzetno vazan ali ovoga puta mnogo opreznije.

Ja sam slusala pedijatre, ali sam majcinoj intuiciji davala prednost.
Mislim da mozes biti mirna jer se sve dobro zavrsilo.
pozdrav,
danka
abmarija
Aktivan član
Aktivan član

Post od abmarija »

Hvala ti puno. Malo si me utesila. Nadam se da je gubitak apetita jedina posledica koja je nas snasla.
Sacekacu jos neko vreme, pa cu insistirati na analizi krvi.
Odgovori