dilema

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 26, 2006 5:21 pm

dilema

Post od tija »

Dobar dan.Molim vas za pomoc.Dijagnostikovani su mi kondilomi i izvrsena je laserska intervencija.Imala sam samo jednog partnera,on se redovno kontrolise i on nema nista.Kako sam ih ja onda dobila?Imam slab imunitet i s toga probleme sa candidom.Cula sam da u takvim situacijama ili pri prehladi zlezde u vagini pojacano luce sekret,mogu da se ispupce i imaju izgled papila,pa mogu da se pomesaju sa kondilomima.
Zna li neko nesto o tome?
Unapred zahvalna!!!
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Postoje dve mogucnosti
1) to nisu bili kondilomi (pogledaj fotografije ovde)
Znaci papilomi lice na rese, a kondilomi su kupastog oblika.
2) tvoj decko je nosilac virusa, ali nema (i mozda nikada nece ni imati) promene na kozi jer mu je jak imunitet.
tija
Novi član
Novi član

Post od tija »

hvala puno!ovo mi je mnogo pomoglo.slazem se sa tobom,mada nailazim i na misljenja lekara koji kazu da ako nema vidljive kondilome nema ni virus u sebi,tako da nije prenosilac.bas sam u dilemi :( razmisljam i da idem na dijagnostiku i tipizaciju virusa putem pcr metode.znas li nesto o tome?receno mi je da se tako odredjuje da li pripada onkogenom tipu.moze li se tako utvrditi prisustvo i onog benignog tipa?
hvala puno za bilo kakvu informaciju!
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Posto sam ja pomalo hipohondar, uradila bih tipizaciju da sam na tvom mestu :D Mislim da kosta oko 6000 dinara, mada se verovatno razlikuje od laboratorije do laboratorije. Tako se odredjuje koje tipove virusa imas, posto moze da se desi da imas i visokorizicni i niskorizicni. Saznaces tacno i da li je tip 6, 11, 16, 18, ili mozda neki manje uobicajen.
Ali sve dok ti je nalaz Papa testa normalan, nemoj da brines cak i ako ti pronadju visokorizican virus. Bar 50% seksualno aktivnih ljudi pre ili kasnije pokupi neki tip HPVa, tako da to niti je strasno niti je neuobicajeno, samo treba redovno ici na kontrole.
I jos nesto, ako je tvoj decko imao makar samo jednu partnerku pre tebe, i koristio kondom sve vreme, opet je moguce da je dobio jedan ili vise tipova HPVa, upravo zbog toga sto je tako ucestao i prenosi se preko koze, tako da ni kondom ne pruza 100% zastitu.
tija
Novi član
Novi član

Post od tija »

hvala.izvini ali sam jos nesto.da li je tacno da ako ih on nema vidljive onda ne moze ni da mi ih prenese?doktorka mi je tako rekla,a onda negde procitam da moze da bude prenosilac.sta znas o tome? :roll:
donka
Aktivan član
Aktivan član

Post od donka »

Sansa da se virus prenese je mnogo veca ako postoje kondilomi, zato se oni obavezno i uklanjaju. Medjutim, ako ste u dugoj vezi i pritom imate seks bez kondoma (pretpostavljam), a on je nosilac virusa, nemoguce je da ga ne prenese na tebe. Osoba bez kondiloma jeste manje infektivna, ali za 'one night stands', a ako konstantno imas odnose sa tom osobom, mozda neces dobiti virus prvih 20 puta, ali 21. verovatno hoces.

Nazalost zivimo u zemlji gde vecina ljudi ne zna kakav je ovo virus pre nego sto ga dobiju (ili im doktori prirede laznu uzbunu, sto je nadam se i tvoj slucaj!) Jedino zbog toga on deluje strasno na prvi pogled, ali kad se sagleda koliko ljudi ga ima, i koliko ljudi cak ni ne zna da ga ima, da je to tako strasan virus vec bi bilo proglaseno vanredno stanje :) Eto, nadam se da sam te bar malo umirila!
tija
Novi član
Novi član

Post od tija »

jesi.hvala ti puno.dve godine smo zajedno,a samo 3,4 puta smo imali odnose bez zastite.bas sam baksuz :cry:
hvala jos jednom,pozz
Odgovori