voce za decu

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
mammamaja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm

voce za decu

Post od mammamaja »

Moja petnaestomesecna cerka prosto obozava voce i jede ga u velikim kolicinama.Na primer, pojede u toku dana po dve velike breskve, dve kruske, tri-cetiri smokve, pomalo grozdja i sljiva.Zanima me koja je optimalna kolicina voca koju dete tog uzrasta treba da pojede.Takodje me zanima kada treba da konzumira to voce, npr. da li sme odmah posle rucka ili treba da protekne izvestan period nakon glavnog obroka.Unapred hvala.
Medical Heretic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2007 7:35 pm

Post od Medical Heretic »

Ako je dosta fizicki aktivna, onda ovo sto ste nabrojali nije puno za nju, ali naravno ako to jede u razmacima, ne sve odjednom. Sto se tice voca posle rucka, najoptimalnije bi bilo da ga jede dva sata posle, kako bi joj se hranljive supstance iz rucka sto pravilnije iskoristile. Ako vam se to cini nemoguce, onda joj dajte malo posle rucka, cisto da je ''zavarate''(ako je to moguce :D ), a onda par sati kasnije joj dajte pravu vocnu uzinu. I obrnuto, posle voca, najbolje je napraviti pauzu od minimum sat vremena pre sledeceg obroka.
Ne valja ako gricka voce po ceo dan (u svakom slucaju to nemerljivo bolje nego da gricka smoki, grisine, plazmu, cips ili bilo koja druga industrijski procesirana sranja), jer je na taj nacin sistem za varenje konstantno zauzet i radi sa pola snage, a trebalo bi da funkcionise u odredjenim periodima punom snagom.

Ako vam dete pije kravlje mleko, potrudite se da mu ga potpuno izbacite, dete ce vam imati zdraviji i lepsi zivot. Za varenje kazeina, glavnog proteina mleka odraslom coveku je potrebno oko 12h, a malom detetu jos duze. Tako je sistem za varenje angazovan konstantno, obradjujuci stvar koja je potpuno nepotrebna telu. Kalcijum, zbog kojeg inace bela rasa pije kravlje mleko, se moze u izobilju naci u svom povrcu sa tamno zelenim listivoma, mahunarkama, orasastim plodovima, semenkama... Ono sto je izuzetno bitno u prici kod kalcijuma je - da bi se kalcijum u nasem telu pravilno i kvalitetno apsorbovao, za taj proces je neophodna identicna kolicina magnezijuma . Ako nije tako, ostatak neiskoriscenog kalcijuma luta po telu i sakuplja se na odredjenim, za kalcijum neprirodnim, mestima, stvarajuci na taj nacin podlogu za srcane probleme i oboljenja. Svi lekovi koji se prepisuju kao blokatori kalcijuma
sadrze magnezijum. A daleko bi bilo lakse i humanije osobama sa takvim problemima obogatiti ishranu magnezijumom, ili povecati unos magnezijuma putem prirodnih preparata, medjutim tu nema profita i medikalizacije populacije, pa se zato prepisuju lekovi.
Inace, kazein, protein mleka se koristi u industriji piva, kao glavni sastojak lepka kojim se lepe etikete na flase. A magnezijuma i kalcijuma ima u skoro identicnom odnosu u svim gorenavedenim namirnicama. U kravljem mleku je taj odnos 1:10 za kalcijum(ako u casi mleka imate 300 mg Ca, 30 mg se iskoristi, ostatak samo bespotrebno cirkulise po telu).
Ono sto vecina pedijatara precutkuje, ili ne zna, je izjava dr. Spoka iz 1992, koja je, na zalost nakratko, sokirala javnost. Medjutim, ako necemu medijski ne poklonis dovoljno paznje, to se vremenom zaboravlja. Tako je i sa ovom izjavom dr. Spoka u kojoj kaze(ne mogu sada da nadjem original na engleskom) da, na osnovu obimnih istrazivanja na polju kravljeg mleka u periodu od 1988 - 1992(2700 naucnih zakljucaka), u koje je imao uvid, on mora obavestiti javnost da vise ne preporucuje koriscenje kravljeg mleka deci preko godinu dana zivota. Takodje je rekao da ispitivanja kvaliteta mleka majki vegetarijanki i majki svastojeda, nikada nisu vrsena, iz akademskih i ekonomskih razloga, a ta istrazivanja bi mnogo toga da nam kazu...
Au, al' sam odlutao...od prvobitne teme...
Jos jedna stvar na koju biste trebali da obratite paznju(mozda ce vam zvucati suludo) je pH hrane koju vi i vase dete jedete. To je izuzetno bitna stavka u pravilnom funkcionisanju organizma. Vecina bele populacije je na ishrani gde dominira kiseli pH(meso, junk food , industrijski procesirana hrana i pica), tako da bi vecina trebalo da unosi hranu sa baznim pH. Normalna pH covekovog organizma je izmedju 7.35-7.45, i u tom rasponu treba da se odrzava.
Jako je pozitivno za vase malo cedo to sto skoro svo voce koje ste nabrojali ima bazni pH. Na skali od 1-5, breskva je 3, smokve i kruske su 4, sljive ostavljaju bazni ostatak, ali imaju kiseli ucinak na telo(na skali - 2).

P.S. In addition...

Sadrzaj Ca u nekim namirnicama, u mg/100g

Susam 783
Semenke bundeve 340
Suncokret 308
Soja 260
Badem 252
Lesnik 225
Boranija 173
Spanac 126
Orasi 87
Kikiriki 74
Ovas 70
Hleb od celog zrna 55
Integralno brasno 40
Belo brasno 15
Pirinac 10
Kackavalj 810
Beli sir 300
Kravlje mleko 120
Jogurt 120
Svezi sir 95
Kajmak 80
Jaja 58
Bakalar 24
Losos 14
Piletina 12
Jagnjetina 12
Govedina 4
Svinjetina 3

Sadrzaj magnezijuma u nekim namirnicama, u mg/100g

Susam 640
Suncokret 420
Kakao 420
Badem 252
Soja 242
Semenke bundeve 233
Orasi 185
Bob 164
Boranija 149
Integralno brasno 109
Spanac 55
Hleb od celog zrna 49
Papaja 40
Banane 38
Pomorandze 36
Krompir 26
Belo brasno 21
Smokve 20
Ovcetina 24
Kirnja (vrsta ribe) 24
Oslic 21,3
Svinjetina 15,7
Jaja 14
Kravlje mleko 12,5

Kravlje mleko je specificno skrojeno za tele. Da u periodu od godinu dana ucini da tele od 20-30 kila izraste do 130 kila. U kravljem mleku se nalazi sve sto krava pojede. Mleko se 'pasterizuje' 15 sekundi na 72 celzijusa. Od svih sisara na planeti jedino beli covek pije mleko posle perioda odojceta i to mleko od druge vrste sisara. Krava je domaca zivotinja. Ali i macke i psi su domace zivotinje, i isto su razlicita vrsta sisara u odnosu na coveka, i potpuno bi bilo svejedno da li pijemo njihovo ili kravlje mleko.

Pozdrav... samo neka mala krka, ali zdravu hranu, nista joj nece nedostajati. Moje malo cedo pedijatri nisu videli godinu i po dana, tacnije od kada sam mu iz ishrane izbacio mleko i mlecne proizvode(naravno ne 100%, jer je to nemoguce, sveo sam ih na najmanju mogucu meru). Godinu i po dana nijedna slinica se nije pojavila, nijedna hemikalija nije prepisana.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Voce treba, da bi se u potpunosti iskoristile sve zdrave materije, jesti na prazan stomak. Sto ce reci najbolje je ujutru ili kad stomak provari ostalu hranu. U suprotnom voce ce samo truliti u stomaku.
Medical Heretic
Novi član
Novi član

Voce treba, da bi se u potpunosti iskoristile sve zdrave materije, jesti na prazan stomak. Sto ce reci najbolje je ujutru ili kad stomak provari ostalu hranu. U suprotnom voce ce samo truliti u stomaku.
Nije sve tako crno-belo...
mammamaja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm

Post od mammamaja »

Hvala na iscrpnom odgovoru.Malo bi se nadovezala na pricu o mleku.Ja sam moju curu cetiri meseca iskljucivo dojila, zatim je jos dva meseca sisala pet puta na dan a izmedju ovih obroka upoznavala sam je sa drugom hranom i naravno, soljom i kasikom.Nakon toga smo polako presli na cvrstu hranu a sa punih 11 meseci je prestala da sisa.Danas ona cisto kravlje mleko nece da pije a ja je nikad nisam ni forsirala u tome.Ali zato pije jogurt i jede ostale mlecne proizvode.Priznacete da je tesko u danasnje vreme u potpunosti izbaciti mlecne proizvode iz upotrebe.Obzirom da joj ne dajem pastete, virsle i kojekakve salame cesto dodjem u situaciju da prosto ne znam sta da joj ponudim za veceru ili dorucak.Jos ako bi izbacili sireve i ostale mlecne preradjevine iz jelovnika morali bi jesti kacamak dva puta na dan.Rucak nikada nije problem, moje dete jede svo povrce koje mu se ponudi, a trudim se da bude raznovrsno, a moram da napomenem da prosto obozava meso (dala sam joj samo piletinu i curetinu) i ribu.Ali uvek ostaje taj problem dorucka i vecere.Mozda bi neko imao savet?
Medical Heretic
Novi član
Novi član

Danas ona cisto kravlje mleko nece da pije a ja je nikad nisam ni forsirala u tome
:D :wink: :D
Ali zato pije jogurt i jede ostale mlecne proizvode
:-? :cry: :evil: :-?

Da li ste probali sa jogurtima od bundeve, ovsa, prosa... ni vi ni ona necete provaliti razliku. Ako vec jede mlecne proizvode, neka to budu proizvodi napravljeni od termicki neobradjenog mleka, jer ono termicko obradjivanje koje se sada koristi, napravi mleku jos vise sranja nego sto ih ono inicijalno ima.
Saveti za dorucak i veceru, kada budem imao vise vremena,kasnije veceras(dorucak je nemerljivo najvazniji obrok u toku dana)...posao zove...
vuksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 09, 2007 11:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od vuksa »

vazno je da jede ko mecava...samo gledaj da ne kombinuje neke vocke od kojih ce dobiti proliv ili neke stomacne tegobe...a neka jede koliko joj se hoce
" I Pay My Dues Every Day... Do You?"
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Evo ja od svojih godinu dana nisam pila mleko-ne volim ga. Ali zato popijem po pola litre-litar jogurta svaki dan, jedem sireve itd. Tako da ako ne voli mleko, nema potrebe da je terate. Meni vec 20 godina nista ne fali :D
veksi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 7:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veksi »

Na srecu, dete cuje svoj organizam i postupa u saglasnosti s njim. U principu, voce je bolje jesti na prazan stomak iz prostog razloga sto se ono vari za 15 minuta (izuzev banane), daleko brze od sve ostale hrane. Neko je to i spomenuo. Dakle, eto ti ideje za dorucak. Mozes prvo da maloj mangupici das sveze iscedjen sok od voca, a onda da joj das voce malo kasnije. Do podneva samo neka rucka voce.
Sto se vecere tice, imas povrca koliko hoces, pa lepo izmiksuj ostatak od rucka sa jos nekom sitnicom.
Kad o mleku govorimo, to je fascinantno da je covek jedini sisar koji uopste koristi mleko posle perioda odojceta - i to mleko druge zivotinjske vrste. Da se prekrstis. Vidis, dete slusa svoj organizam. Kravlje mleko puno je kazeina koji je teletu potreban da bi izgradilo svoje ogromne kosti. Za humani organizam, kazein je neupotrebljiv. Stavise, nutricionisti Harvi i Merilin Dajmond kazu da kazein, u kontaktu sa enzimima u nasem probavnom sistemu, stvara neku sortu tutkala, pa gledaj sta nam napravi od creva. Oni su pripadnici sistema koji se zove Prirodna higijena i taj sistem zasnivaju na tome da covek treba da jede hranu koja ce ga stvarno nahraniti, a ne samo zasititi, i koja ce mu cistiti i odrzavati organizam, a ne prljati. Po njima, ni jogurt i sir nisu za coveka, ali kazu da je to barem fermentirani oblik, lakse svarljiv.
Nadam se da te nisam udavila, a malu guzu da ljubnes i stipnes za mene.
cacaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 7:11 pm

Post od cacaa »

Medical Heretic napisao: Od svih sisara na planeti jedino beli covek pije mleko posle perioda odojceta i to mleko od druge vrste sisara. Krava je domaca zivotinja. Ali i macke i psi su domace zivotinje, i isto su razlicita vrsta sisara u odnosu na coveka, i potpuno bi bilo svejedno da li pijemo njihovo ili kravlje mleko.
Nekoliko puta sam cula taj komentar da jedino covek pije mleko posle perioda odojceta i to drugog sisara. Mislim da razlog za to nije taj sto su zivotinje pametnije pa znaju da ne treba da piju mleko, vec to sto nemaju ruke pa ne mogu da pomuzu kravu i posle jos da skuvaju mleko i da ga zaslade. Mislim da je covek tako stvoren da svaku vrstu hrane moze da prilagodi sebi, valjda je zato u svakom pogledu superiorniji od ostalih sisara. A preterana gojaznost koja se javlja kod coveka je pre posledica poremecene psihe i konzumiranja nekih vestackih vrsta hrane sto mleko definitivno nije. Inace ja ne pijem kravlje mleko zbog netolerancije, ali zato pijem kozje.
cacaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 7:11 pm

Post od cacaa »

Medical Heretic napisao: Od svih sisara na planeti jedino beli covek pije mleko posle perioda odojceta i to mleko od druge vrste sisara. Krava je domaca zivotinja. Ali i macke i psi su domace zivotinje, i isto su razlicita vrsta sisara u odnosu na coveka, i potpuno bi bilo svejedno da li pijemo njihovo ili kravlje mleko.
Nekoliko puta sam cula taj komentar da jedino covek pije mleko posle perioda odojceta i to drugog sisara. Mislim da razlog za to nije taj sto su zivotinje pametnije pa znaju da ne treba da piju mleko, vec to sto nemaju ruke pa ne mogu da pomuzu kravu i posle jos da skuvaju mleko i da ga zaslade. Mislim da je covek tako stvoren da svaku vrstu hrane moze da prilagodi sebi, valjda je zato u svakom pogledu superiorniji od ostalih sisara. A preterana gojaznost koja se javlja kod coveka je pre posledica poremecene psihe i konzumiranja nekih vestackih vrsta hrane sto mleko definitivno nije. Inace ja ne pijem kravlje mleko zbog netolerancije, ali zato pijem kozje.
Odgovori