Vestacki kuk

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Morgana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 19, 2007 6:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Vestacki kuk

Post od Morgana »

Pozdrav svima!
Molim vas da mi pomognete u vezi ugradnje vestackog kuka; pacijent je moj otac koji ima 66 godina; operacija je zakazana za 03.09.2007. god na Institutu za ortopediju na Banjici; u dijagnozi je izmedu ostalog navedeno da se stavlja na listu cekanja za ugradnju cementne proteze. Ono sto mene interesuje je kakav je to kuk? Da li je istina da ti kukovi koji se ugraduju traju 5 godina pa posle sve iz pocetka? Ne znam da li je parcijalna ili totalna zamena kuka jer to nigde ni ne pise...Da li bilo ko zna da li je moguce kupiti mozda neki bolji, dugotrajniji kuk i dati ga lekarima na ugradnju na dan kad je operacija zakazana? Koji su to kukovi? Pomozite mi da se snadem u ovome jer o svemu ovom nemam blage veze.

Hvala unapred

p.s. mozda neko saznanje o tome kog lekara treba izbegavati na Banjici?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

E ovako da krenemo redom:
Vasem ocu ce da ugrade totalnu cementnu protezu kuka. Ona se u nashoj zemlji ugradjuje ljudima starijim od 60 godina, a mladjima od 60 se ugradjuje bescementna proteza kuka. Rok trajanja proteze podrazumeva vreme za koje ce se ona recimo razlabaviti (obicno 10-15 godina). Mladjima se bescementna proteza ugradjuje zato sto se i ocekuje da ce da se razlabavi, pa ce potom da se zameni. Starijima od 60 godina se ugradjuje cementna proteza iz razloga sto nemaju vishe toliku pokretljivost, pa potom njihove godine kada bi ponovo dosli na red za operaciju, kostano tkivo ne bi izdrzalo bescementnu protezu, a cement je tu da je veze za kost... jednostavno, cementna proteza NIJE predvidjena za ponovno vadjenje i menjanje. Naravno, ako je potrebno uradi se i to.
Nadam se da sam Vam sada pojasnio neke stvari, i mozete bez brige da sacekate operaciju.
Sve najbolje.
Morgana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 19, 2007 6:02 pm

Post od Morgana »

Hvala Vam mnogo zaista! U meduvremenu sam iscitala mnogo toga na ovu temu na sajtovima engleskog govornog podrucja i otprilike stekla neki opsti utisak o ovome. Uz ovaj Vas opis definitivno cu biti mirna u pogledu toga. S obzirom da mi je otac po prirodi ''tezak'' covek verovatno cu se uskoro javiti sa molbom za jos neki savet. Hvala jos jednom

Pozdrav
Odgovori