Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.
Problem sledi:
Moja poslednja partnerka me je optuzila da je zbog mene dobila kondilome. Iako je pre mene imala pet odnosa, ja sam bio poslednji posle koga su se pojavili, stoga je logicno da sam to bio ja. ( )
Sramota je da je toliko neinformisana, ali sada mene interesuje: ukoliko je ona dobila HPV od nekog predhodnog, da li mora da znachi da je meni prenela HPV (imali smo odnose bez zastite)?
Da li su kondilomu udruzeni sa HPVom? Njoj je postavljena dijagnoza kondiloma bez ikakvog pominjanja HPVa?
Koji je najpouzdaniji nacin za testiranje na postojanje HPVa bez pojave kondiloma? Bris? Gde u Beogradu?
HPV je virus koji izaziva kondilome. Znaci ko ima kondilome, ima HPV. Ko ima HPV, ne mora da dobije kondilome ako ima jak imunitet (te stoga nece ni znati da je zarazen), ali ce virus preneti svojim seksualnim partnerima. Ovo narocito vazi za muskarce, jer imaju jaci imuni sistem nego zene. Inkubacija traje u proseku 6-7 meseci, mada ponekada prodje i 2 meseca, ali i nekoliko godina od dobijanja virusa do pojave kondiloma. Test na virus za muskarce ne postoji (postoji neki ne bas pouzdan test na antitela ali ja o tome ne znam puno). Tako da je vrlo verovatno da si ga zakacio, i sada ti preostaje da cekas hoce li se kondilomi pojaviti ili ne (i da uvek koristis kondom da ne bi zarazio neku buducu partnerku).
Takodje, HPV je izuzetno rasprostranjen virus, procenjuje se da oko 50% ljudi bude zarazeno nekim od njegovih tipova u toku zivota. Stoga je sasvim moguce da si ga imao i pre te partnerke, narocito ako po navici ne koristis kondom (mada cak ni on ne pruza 100% zastitu jer ne prekriva cele genitalije, a HPV se prenosi preko koze.)
Pa kako da ti kazem, smatra se da je svako ko je ikada imao seksualne odnose verovatno zakacio neki tip HPV-a, upravo zbog njegove rasprostranjenosti. A za ljude koji su imali seksualne odnose sa utvrdjenim nosiocem virusa bez kondoma ne mogu da licitiram kolika je tacno u procentima verovatnoca da su ga dobili, ali rekla bih da je velika. Ipak, druga je stvar da li ce se kondilomi i pojaviti, ako ti je imunitet jak, a oni se ne pojave za nekoliko godina, trebalo bi da znaci da ti se organizam sam izborio sa virusom i mozes smatrati da ga nemas (misljenja o tome su podeljena, ali ja ipak verujem da HPV ne ostaje bas kod svih ljudi dozivotno u organizmu.)
Zvanicno, test za muskarce ne postoji. Nezvanicno, bilo bi vrlo pametno da posetis dermatovenerologa i dobijes strucan odgovor. I uradis jos par testova, jer tako kako si dobio HPV, mozda si dobio i herpes, hepatitis, hlamidiju... nista od toga ne mora da daje simptome, a moze da se prenese seksualnim partnerima.