nasledjivaje krvne grupe
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita
nasledjivaje krvne grupe
otac je AB+ majka O+ a dete A- kako je to moguce? 

Mislim da nije moguce zbog negativnog Rh, tacnije ako su oba roditelja Rh + i dete mora biti Rh+ !blanka napisao:otac je AB+ majka O+ a dete A- kako je to moguce?
Sto se konkretno ove kombinacije tice moguce varijante krvnih grupa bi bile A+, B+ i AB+, znaci jedino O ne bi dosla u obzir.
E sad ako postoje izuzeci za koje ja nisam cula neka ih potvrde upuceniji, a do tada Vam postavljam ovo objasnjenje koje sam nasla na ovom forumu koje bi trebalo da Vam pojasni princip nasledjivanja krvnih grupa i Rh.
Krvne grupe se nasledjuju kodominantno, sto znaci da postoje dva alela za gen. A i B su dominantni a O je recesivan. Na primer ako osoba ima alele A i O bice A grupa. Ako ima A i B bice AB, ako ima O i O bice O. Posto roditelji imaju po dva alela znaci da dete moze da ima jednu od cetri kombinacije. U ovom slucaju majka ima O i O, a otac A i B. Dete moze da ima kombinacije AO i BO. Dakle na kraju dete ce biti ili A ili B krvna grupa. Sto se tice onog + to je vezano za Rh faktor. Osoba moze imati taj faktor i onda je + ili ga nemati i onda je -. Dovoljno je da jedan od roditelja ima ovaj faktor pa de i dete ima Rh+. U ovom slucaju dete ce biti Rh +.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jul 25, 2005 5:02 pm
Re: nasledjivaje krvne grupe
roditelj jedanblanka napisao:otac je AB+ majka O+ a dete A- kako je to moguce?
fenotip AB +
a genotip te krvne grupe moze biti AB DD ili AB Dd. u ovom slucaju je AB Dd
roditelj dva
fenotip 0 +
genotip 00 DD ili 00 Dd, u ovom slucaju je 00 Dd
(kratko objasnjenje za nasledjivanje Rh faktora. nasledjivanje je dominantno. dominantni gen se oznacava sa D i to je Rh + , a recesivan gen se oznacava sa d i to je Rh-. osoba koja je Rh+ moze imati oba dominatna alela DD ili pak imati jedan dominantni i jedan recesivni alela Dd. )
tako kada se posmatra genotip roditelja, moguce je da dete bude krvne grupe A -
genotip detata je A0 dd
tj dete je nasledilo od oba roditelja po jedan recesivan alel za Rh faktor

dakle ako su oba roditelja sa Rh+ sasvim je moguce da ce dete biti Rh-. i to u slucaju kada su roditelji heterozigoti. tj oba poseduju genotip Dd i tako su nosioci recesivnog gena.