Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Pre dve nedelje sam povredila koleno na odbojkskoj utakmici. Lose sam doskocila, noga je ostala fiksirana, a koleno se okrenulo i vratilo istog trenutka. U pocetku nije nesto bolelo-vise sam se uplasila, a kasnije je pocelo da boli-otprilike kao kod uganuca skocnog zgloba. Nije odmah ni oteklo. U hitnoj pomoci su mi stavili longetu i to je otprilike bilo to. Kasnije sam otisla na pregled kod ortopeda koji mi je rekao da su mi pukli prednji ukrsteni ligamenti, kao i medijalni kolateralni ligamenti i da me ceka 6 nedelja longete kako bi medijalni zarasli, a nakon toga operacija prednjih ukrstenih. Po njegovom savetu sam uradila MR kolena, na kome se vidi da su citavi i prednji ukrsteni ligamenti, kao i kolateralni. Ima otoka i prednji ukrsteni su blago zadebljali, ali to je sve. Otisla sam sa snimkom i kod drugog ortopeda (posto mi je receno da kada je koleno u pitanju valja se raspitati kod vise lekara) koji je pregledao snimak i koleno i konstatovao da je doslo do rascepa kolena i da je pukla burza. Rekao je da nosim longetu do kraja meseca, da jacam koleno i da se slobodno oslanjam na nogu i da ce sve biti ok- u smislu da povreda nije teska. Htela sam da pitam da li ima potrebe da idem kod jos nekog ortopeda? Kome da verujem? I mozda za mene najvaznije, koliko ce mi biti potrebno da se potpuno oporavim ako je u pitanju rascep kolena i sta je tacno rascep kolena?
Uf, izgleda da sam bas bila opsirna! Hvala puno unapred!
Nikad cuo za rascep kolena. Ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta (u nastavku - LCA) se ne moze odmah nakon trume videti, nego tek kad se otok smanji. Takodje, mislim da nije potreno snimanje magnetom (skupo) jer postoje klinicki testovi koji sam sigurnoscu i osetljivoscu od 99.7% pokazuju da li ima ili nema povrede LCA. Lachmanov test, lateralni pivot shift test i test fioke su sasvim dovoljni. Tek ako postoji velika sumnja, a jedan test je pozitivan, onda se radi MRI. Ako je MRI pokazao da nema prsnuca ligamenata, onda budite bez brige. Sad Vam preostaje da ojacate misice buta jer njihove tetive idu okolo kolena i pruzaju dodatnu stabilnost zglobu. Ako zelite jos neko misljenje, pokusajte da okacite slike snimaka kolena, pa da ovde na forumu prodiskutujemo o tome.
Rascep kolena je veoma zanimljiv izraz i ja u glavi vec vidim neku strasnu otvorenu ranu u kojoj iz koze vire buna kost i potkolenica, meniskusi vise sa strane i ligamenti se lelujaju kao rese... Manite se ovakvih izraza, zaista ne mogu da verujem odakle ikome ideja da koristi ovakve opise - cak i ako je dobronamerno hteo da "pojednostavi" stvari Mislim da bi trebalo da verujete kvalifikovanom radiologu koji zna da gleda MR kolena. Oporavak ce trajati nekoliko sedmica, mozda i meseci.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Miodraze hvala Vam puno na odgovoru. Sada mi je mnogo lakse! Ivice, Vas odgovor je sve nas u kuci posteno nasmejao. I da se razumemo- ortoped mi je rekao taj termin "rascep kolena" i da je pukla burza (sta god to bilo-neka ovojnica valjda), nisam ja izmislila