Ravna stopala i cudan polozaj u opustenom stanju

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Ravna stopala i cudan polozaj u opustenom stanju

Post od girl_from_nowhere »

Da li znate zbog cega su stopala u ovom polozaju u opustenom stanju-kad se lezi npr. Inace je sve normalno sem sto je dijagnoza ravni tabani. Hvala

[img=http://img517.imageshack.us/img517/3235/nogepe5.th.jpg]
Zeki hirurg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 6:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Zeki hirurg »

Moguce je da pocinje degenerativni proces.Ukoliko su stopala uvucena(ka unutrasnjoj strani) 76 procenata je da se radi o ekvinovarusu.
Zeka94hirurg
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala ti na odgovoru. Mada nista nisam razumela :oops: Sta bi znacilo "degenerativni proces" u ovom slucaju? Inace, stopala su takva oduvek, odmalena, znaci nije nista sto se skoro javilo. Ovo sto si napisao "ukoliko su stopala uvucena ka unutrasnjoj strani"... Hm, ako si mislio na ravne tabane-da jesu, a ukoliko nisi - prilikom hoda vrh stopala je malo okrenut ka unutra, umesto ka spolja kako je cini mi se pravilno(suprotno Carli Caplinu :lol: ) Ali malo, skoro neprimetno.
Sta je ekvinovarus? Googlala sam ali nista nisam nasla.

Posto sam detaljnije napisala, mozda sad mozes nesto odredjenije da mi kazes.

Hvala u svakom slucaju.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Za osobu zenskog pola ovakav oblik stopala nije neocican, stavishe odavde gledano sve izgleda normalno. Malo je podignut ris stopala, ali opet, to nije nista neobicno za zenski pol. Sto se to uvrtanja stopala tiche, u opustenom stanju se nikad ne gledaju, a i anatomija skocnog zgloba je takva da ce u opustenom polozaju upravo ovako da stoje. Znachi budite bez brige. Bitno je jedino kako stopala stoje prilikom hoda. Ako je tu sve normalno, nikakve bojazni nema. A i ako je uvrtanje manje od 10 stepeni, ni onda se na to ne gleda kao na deformitet.
Kolega Zeki hirurg Vas je verovatno prepao svojom dijagnozom o ekvinovarusu koji se javlja u dece, pa ako se na vreme ne intervenishe postoji ozbiljan deformitet, a ogleda se u tome da osoba moze da gazi samo na prstima jer je stopalo u maksimalnoj ekstenziji.
U buducnosti je moguce da cete imati problema sa cukljevima, te bih Vam preporucio nosenje udobne i ravne obuce, sto manje stiklica koje pogubno deluju na stopalo.
Sve najbolje.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala na odgovoru.
Ja sasvim normalno hodam, sem sto, kao sto sam napisala imam ravne tabane i malo okrenute vrhove stopala ka unutra. Ali to je jedva primetno. To valjda znaci da dobro stoje? Inace zabrinula sam se zbog polozaja stopala posto nisam viodela nikoga kome stopala tako stoje.
Sto se obuce tice, stikle i ne nosim, tj. nosim ih izrazito retko, vise sam sportski tip pa sam uglavnom u patikama :lol:
jovanche
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 10:18 am

Post od jovanche »

:o :o
al se isprepadah. Pa i meni su stopala takva, i ja imam ravne tabane od rodjenja...
nemojte ljudi odma s takvim dijagnozama... :)
Odgovori