Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.
To Vam je, Majo, rendgenom uocena senka na desnom plucnom krilu, pa, kako niko ne moze da bude siguran da li je to upala pluca (sto najcesce jeste) ili nesto drugo (necemo sad o tome), onda se pise da je u pitanju infiltracija. Mali zastitni filter za lekare, da ne ispadne kako su rekli da je upala, a ispalo mnogo gore, ili obrnuto.
Praksa kolega pneumoftiziologa u mom gradu iz ATD-a je da infiltracije najpre lece antibioticima i ekspektoransima, ponekad i steroidima kombinovano, onda kad nema hemoptizije (iskasljavanja krvi) i kad je prisutna povisena temperatura i ubrzana sedimentacija (bez obzira na to da li postoje promene u broju i formuli leukocita...) Pa se onda ide posle 10 dana na ponovni RTG i gleda se da li se infitracija povukla, odn. nestala.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
inace, radi se o mom ocu (jedno tri puta su ga slali na snimanje za petnaestak dana) promenili mu tri terapije antibiotika, na poslednjem snimku je "vidjeno poboljsanje"!! Ne znam tacno koji antibiotici su u pitanju, on je i srcani bilesnik, pa i inace pije gomilu lekova, sve mi je "sasuo" u uvo, ali mi je mozak trokirao vec od svega!! Verujte mi vise nista ne mogu da popamtim - ni kome sta fali, ni ko koju terpiju uzima, ko nece da uzima, ko ide kod lekara, ko nece da ide kod lekara........ mozak mi kljuca.
Zvacu ga sutra i pokusati da se skoncentrisem i zapamtim (tj. zapisem) sve detalje.......
Terapija je zavrsena, snimana su pluca jos par puta u medjuvremenu, i nakon terapije i sve je ok, ali danas na kontroli, dr mu je napisala u dijagnozi da ima fibrozu na plucima. Kontrola za 2 meseca. Bez terapije.
Dr Ivice, jel to ok (posto znam sta je fibroza-pretpostavljam da za svaki organ znaci isto??!) i da li mislite da bi trebalo nesto raditi od drugih analiza, da li postoji bilo kakva terapija ili bilo sta slicno (u pluca se ne razumem uopste ).
Plucna fibroza sekundarnog tipa nastaje na mestu gde je bila jaca upala, bakterijska ili virusna, ili takozvana "specificna", odnosno tuberkulozna. Fibroza smanjuje manje ili vise totalni kapacitet pluca, ali je definitivna i ne siri se. Stoga, nisu potrebna dopunska snimanja, niti druge dijagnosticke procedure. jedino kofd difuznih, primarnih, idiopatskih fibroza, kada se nalaze fibrozne promene u spoljnjim plucnjim poljima i kada progedira simptomatologija, trazi se hitna dalja dijagnostika, ukljucuju se kortikosteroidi i prognoza se diskutabilna. ali, ovo su relativno reka stanja i siguran sam da to nije slucaj kod Vaseg oca.
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.