Skolioza - posle operacije...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bla_bla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 6:17 pm

Skolioza - posle operacije...

Post od bla_bla »

Postovanje,

iako bih voleo da procitam i iskustva, pitanja koja imam bih uputio prvenstveno strucnim licima.

Naime, 1999. sam operisao skoliozu kicme (Harrington). Imam 24 godine i iskreno, danas ne mogu da se pozalim da imam ikakvih problema.. eventualno neki kratkotrajni bol ili ukocenost, mada i ne mora da znaci da je to direktno povezano sa kicmom tj "shipkom" :)

Pre nego sto postavim pitanja - porucio bih svima koji imaju slican problem a mladi su, da ne ponavljaju moju gresku - i da VEZBAJU I VEZBAJU do poslednjeg atoma snage. Ziveti sa shipkom u ledjima nije nimalo lak i naivan zadatak..

E sad:

1. Da li nakon ovoliko godina nakon operacije mogu da idem u teretanu i radim vezbe, kao i do kog intenziteta one mogu (ako mogu) da idu. Pokusao sam to da pitam svog lekara na Banjici, ali oni tamo bas i nisu raspolozeni za caskanje :)

Znam da je plivanje najbolje resenje, i upraznjavam ga intenzivno leti na moru, ali tokom godine ne mogu da idem na bazen jer moje oci uopste ne podnose hlor:(

2. Da li se shipka ikada vadi? Vec duze vreme nisam bio na kontroli, jer su mi rekli da dodjem "po potrebi", a potrebe, hvala Bogu, nema..

3. Nasao sam na netu neki toliko "crn" clanak, pa mi sad nije svejedno zbog toga :( Znam da su to "oni" sto prodaju onu idiotsku spravu za ispravljanje kicme, ali ipak... :roll:

Evo linka, a osobe sa osetljivim stomakom, nek ne gledaju :

http://www.scoliosis.com/surgicalimages.cfm

Hvala unapred!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Mozete da idete u teretanu, i da radite vezbe dokle mislite da mozete, ali ipak radite sa manjim tezinama dok dovoljno ne ojacate muskulaturu. Sto se hlora tiche, postoje naocari za plivanje, i sa njima vrlo uspesno mozete da plivate bez bojazni da ce Vam voda uci u ochi.
Koliko ja znam sipka se ne vadi, jer prsljenovi nakon operacije imaju poremecen odnos, i ne bi mogli adekvatno da vrshe svoju funkciju.
Sve najbolje.
Zeki hirurg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 6:59 pm

Post od Zeki hirurg »

Da sipka se na vadi.U teretanu trba redovno ici ali ne treba previse naprezati muskulaturu.
Zeka94hirurg
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

I samo jedna dopusnka stvarcica... Na prilozenom linku se govori o manama Haringtonove sipke, a na slici iz operacione sale nije Haringtonova sipka vec neka druga vrsta instrumentacije... Prema tome, i o ostalim "gadnim" stvarima koje su navedene se moze diskutovati. Da ne nabrajam sve netacnosti koje su tamo naveden, ali ima ih dosta.

Sto se tice vadjenja sipke, ona se vadi ako dodje do infekcije (cisto sumnjam da ce se javiti posle osam godina, ako do sada vec nije) ili preloma sipke (ekstremno retko), ali sipka najcesce puca kada kostani most na mestu operacije nije formiran (dakle, i to bi se pokazalo do sada).
Crave
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 3:45 pm

Post od Crave »

Hvala puno na informacijama! :) Sad mi je lakse..
bla_bla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 6:17 pm

Post od bla_bla »

E super!! Nisam znao da li smem da idem u teretanu.. hvala na savetima, kao i na utesi povodom onog zaista groznog clanka! :) Koliko vidim jos neko je imao isti problem kao ja.. 2 muve jednim udarcem ;)
Odgovori