Imam 22 godine i kifozu. Pokushaji lecenja iste su nastupili pre nekih 10ak godina i trajali su ne kratko (3-4 godina vezbanja), ali sam od istih odustao jer lokalni ortopedi nisu mogli da mi ponude bolje objasnjenje nego da "moja kicma ne reaguje na terapiju"

Lekari koje sam posecivao u tom periodu su mi skretali paznju na to da je moje stanje posledica loseg drzanja, ali sam prilikom posete Londonu proslog meseca posetio ortopeda koji mi je dijagnozirao Shuermanovu (mislim da se tako izgovara

No, ovo nije bio kraj mog razmisljanja na temu, jer mi je poznato da su cene mnogih medicinskih tretmana i zahvata u nasoj zemlji mnogo jeftinije nego u inostranstvu.
Koliko sam uspeo da nadjem na Internetu, hirurgija na kicmenom stubu se uglavnom ne preporucuje osim ako deformitet nije opasan po zivot(sto, hvala Bogu, nije moj slucaj), ali takodje postoji i kozmeticka hirurgija, koja se preporucuje mladim odraslim osobama koje imaju problema da se nose sa svojim deformitetom - sto je kategorija u koju spadam, iako se iz do sada napisanog to nije moglo zakljuciti. Ne bih ulazio u detalje, ali smatram da je dovoljno reci da sam definitivno spreman na dosta odricanja i rizika samo da bih ispravio svoj deformitet. Fizickih bolova za sada nemam.
Ono sto me zanima je da li se i gde u Srbiji vrse zahvati ovog tipa i kakvi su i koliki rizici koje oni sa sobom nose.
Unapred zahvalan.