Kifoza - "kozmeticka" hirurgija

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnichko_ime
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 23, 2007 10:56 pm

Kifoza - "kozmeticka" hirurgija

Post od Korisnichko_ime »

Pozdrav svima.

Imam 22 godine i kifozu. Pokushaji lecenja iste su nastupili pre nekih 10ak godina i trajali su ne kratko (3-4 godina vezbanja), ali sam od istih odustao jer lokalni ortopedi nisu mogli da mi ponude bolje objasnjenje nego da "moja kicma ne reaguje na terapiju" :roll: Midere nikada nisam nosio, jer mi nikad nisu pripisivani.

Lekari koje sam posecivao u tom periodu su mi skretali paznju na to da je moje stanje posledica loseg drzanja, ali sam prilikom posete Londonu proslog meseca posetio ortopeda koji mi je dijagnozirao Shuermanovu (mislim da se tako izgovara :oops: ) kifozu i sugerisao operativni zahvat, sto je nesto o cemu zbog astronomske cene nisam ni razmisljao.

No, ovo nije bio kraj mog razmisljanja na temu, jer mi je poznato da su cene mnogih medicinskih tretmana i zahvata u nasoj zemlji mnogo jeftinije nego u inostranstvu.

Koliko sam uspeo da nadjem na Internetu, hirurgija na kicmenom stubu se uglavnom ne preporucuje osim ako deformitet nije opasan po zivot(sto, hvala Bogu, nije moj slucaj), ali takodje postoji i kozmeticka hirurgija, koja se preporucuje mladim odraslim osobama koje imaju problema da se nose sa svojim deformitetom - sto je kategorija u koju spadam, iako se iz do sada napisanog to nije moglo zakljuciti. Ne bih ulazio u detalje, ali smatram da je dovoljno reci da sam definitivno spreman na dosta odricanja i rizika samo da bih ispravio svoj deformitet. Fizickih bolova za sada nemam.

Ono sto me zanima je da li se i gde u Srbiji vrse zahvati ovog tipa i kakvi su i koliki rizici koje oni sa sobom nose.

Unapred zahvalan.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice Scheuermannove kifoze, ona se operise ako su ispunjena bar dva od tri uslova: ako deformitet nije pasivno korektibilan, sto znaci da se ne moze ispraviti miderom i/ili vezbama; da je korigovani deformitet toliki da ugrozava funkciju pluca i/ili srca; da izmeren deformitet prelazi odredjenu granicu u stepenima (ne secam se napamet koliko).

Sto se tice rizika od operacije, moguci rizici ukljucuju usporeno zarastanje ili nezarastanje rane, povrsnu ili duboku infekciju, trombozu ili emboliju dubokih krvnih sudova, oduzetost itd., kao i sve moguce rizike anestezije, ukljucujuci srcani zastoj.

Operacija je daleko od sitne i bezazlene, i zbilja je ne treba raditi ako je osnovni razlog estetika. Operacija se radi na "Banjici". Znam da su ranije radili i na Ortopedskoj Klinici, ali mislim da vise ne rade.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Kako ste rekli, tegoba nemate, izgleda da deformitet i nije toliki, ali je primetan. Mislim da se na Banjici kozmeticka hirurgija ne radi, mada opet, i novac je u pitanju... U svakom slucaju, operacija se NE preporucuje, osim u gore navedenim slucajevima.
Sve najbolje.
Odgovori