Uzasni napadi bolova - molim savet

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
katze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 4:33 pm

Uzasni napadi bolova - molim savet

Post od katze »

Imam 38 godina i visoka sam 185 cm.
Sa 25 godina sam se prvi put totalno ukocila i tada je ustanovljena jaka diskopatija lumbalno L5-S1. Nakon vezbi i radne terapije naucila sam da se ponasam i tako sam gurala vise od 10 godina.

Prosle godine sam osetila jaku nesvesticu, grcenje vilice, trnjenje jezika... prvi nalaz neurologa je bio da sam u depresiji (bez ikakvih snimaka i provera??!!). Odbila sam da pijem antidepresive.

Od januara ove godine opet intenzivne nesvestice i kocenje vratnog dela kicme.
Na RTG-u nalaz ovaj: Mukortrosis C5-C6 (nisam sigurna da li je ovo mukotrosis ili nesto slicno - rukopis je necitak), Ispravljena fiz. .... C dela kicme, spondiloza cerv....
Isla sam na vezbe koje mi nisu extra pomogle.

Pre 2 meseca sam se ukocila lumbalno.
Nalaz RTG Discartrosis L3-L4, L5-S1, Spondylosis lumb.
Takodje sam ponovo isla na vezbe...

Savet neurologa je da se javim kada iskoci diskus(?????!!!!) i da bi ona trebala po pravilu da me posalje na magnetnu rezonancu ali da nema potrebe pre nego sto diskus iskoci... To su njene reci.

Moje tegobe su sledece: nemam kontinuirani bol vec u napadima. Ustanem normalno, sve je super i ok i onda odjednom pocne nesnosni bol u slabinskom delu. U tim trenucima mi se noge potpuno ukoce i koraci su mi minijaturni. Hitno moram da sednem negde. Dakle - ne mogu da hodam i ne mogu da stojim.
Cim sednem - nakon par minuta bol popusti.
I tako ja vec nedeljama idem na posao - 2 stanice autobusom pa izadjem da sednem na ivicnjak, od klupice do klupice...

Moje pitanje je - sta indikuje ovakav bol obzirom da znam kad sam se prvi put ukocila bol je bio konstantan a sada kao da mi prsljenovi setaju i iskacu. Da li da instistiram na magnetnoj rezonanci? Ili da trazim kiroprakticare?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Ono prvo sto se spomenuli je uncarthrosis. To je degenerativno oboljenje kicmenih prsljenova, pri cemu se formiraju izrastaji nalik na kljunove, koji smanjuju pokretljivost i pritiskaju zivce. U tezim slucajevima moze da dodje do srastanja dva ta izrastaja, donjeg i gornjeg prsljena te se oni tada potpuno ukoce. Resenje je fizikalna terapija, i intenzivno svakodnevno sprovodjenje vezbi do kraja zivota.
Sto se Vaseg drugog problema tiche, vezanog za slabinsku kichmu, mozete Vi da insistirate na magnetu koliko hocete, radi se o tome, da ako dobijete uput, cekacete mesecima, ako ne i godinu i vishe. Akoplatite, mozete da ga uradite u roku od odmah. Nazalost, kod nas to tako ide :( :evil:
Mislim da ce magnet da pokaze pravo stanje stvari, i da se sa tim snimcima javite neurohirurgu cije je ovo polje delovanja, a on ce da odredi pravu terapiju, i odlucice da li je stvar za operaciju ili ne. Cekati da disk iskoci je nesto najstjupidnije sto sam u zivotu cuo. Pa svuda u medicini je osnovni postulat bolje spreciti nego leciti.
Sve najbolje.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Kada cujem ovakve izjave pojedinih zdravstvenih radnika,nebitno koje specijalnosti,mislim da bi trebalo otvoriti temu gde bi posetioci rekli makar u kojoj zdravstvenoj ustanovi su bili(ne moraju bas i ime lekara) i dobili informaciju iliti savet kao npr.KADA ISKOCI DISCUS,JAVITE SE.Pa stvarno :evil: :evil: :evil:
katze
Novi član
Novi član

Post od katze »

Kao prvo hvala na odgovoru.

Drugo, ustanova u kojoj sam bila kod neurologa je Dom zdravlja u ulici Siminoj (Stari grad - Beograd). Prva doktorka- neurolog me je ubedjivala da sam depresivna i zato imam nesvestice i kocenje vilice, a druga doktorka (pre 2 meseca) mi je rekla ovo za diskus.
Kada sam je pitala "A kako ja da znam da je diskus iskocio" ona je odgovorila "Znacete - nesnosni su bolovi i ne mozete da mrdnete".
Samo se pitam ko ce me nositi u takvom stanju obzirom da u tom slucaju hitna pomoc ne dolazi...
Ono sto je meni isto bilo interesantno - ova druga nije ni pogledala snimke.

Jos jedno pitanje - obzirom da sam u Beogradu, imate li neku preporuku - kom neurohirurgu da se obratim? U kojoj ustanovi? I da li tamo mogu sa uputom doktora opste prakse ili moram da cvilim kod neurologa u domu zdravlja?

Hvala jos jednom.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Ako mozete nadjite profesora Ivu Berisavca. Ja od njega ne znam za vece ime kod nas. On radi u Zemunu koliko ja znam, a kako mozete doci do njega zaista ne bih znao da Vam kazem. Ako saznate da negde radi privatno...
Sve najbolje.
Zeki hirurg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 6:59 pm

Post od Zeki hirurg »

Slazem se.Doktor Ivo je jedan ,ustvari i najbolji neurohirurg.Radi u Zemunu kao nacelnik.O njemu sam cuo sve najbolje preko jednoh kolege sa KCS.Jedino je tesko doci do njega bez neke veze.Morate otici sa neuroloskim uputom iz doma zdravlja.U KCS-u pregled se obavlja ambulantno od 7-18h.Zakazuje se obavezno a moze i preko telefona na broj 3635-344.
Zeka94hirurg
katze
Novi član
Novi član

Post od katze »

Mnogo vam hvala na informacijama. Sad bar znam odakle da krenem i da ne cekam da me nose na nosilima.
muffy
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am

Post od muffy »

Kada čujem ovakve izjave pojedinih zdravstvenih radnika, nebitno koje specijlnosti, mislim da bi trebalo otvoriti temu gde bi posetioci rekli makar u kojoj zdravstvenoj ustanovi su bili (ne moraju baš i ime lekara) i dobili informaciju iliti savet npr. KADA ISKOČI DISKUS JAVITE SE
Morala sam da se uključim u ovu razmenu informacija i saveta. I ja imam sličan problem kao katze, ali sm ga sad privremeno ''odložila'' i bolove ili trpim ili regučliš (i to samo kada je neizdrživo) analgeticima ili antireumaticima. Kada se ukočim daju mi koktel injekcija i to je to. Katze je bar taj glupi i nesmotren savet dobila od neurologa, koji je možda po svojoj specijalnosti neuropsihijatar 8oni starog kova) pa se prešaltala i radi kao neurolog (i to se dešava, bar kod naas u DZ) pa i ne čudi toliko. Ali kada ti neurohirurg i eminentnoj ustanovi kakva je KCS kaže nešto slično, e to je sramota. Mene je neurohirurg pregledao ''čak'' 2 minuta. Tačnije nije ni mene ni moju dokumentaciju ni pogledao samo me je ironično pitao ''maco pa ti hodaš?!'' i nakon toga prokomentarisao ??e pa kad ne budeš mogla da se pomeriš iz kreveta onda se vrati kod mene da te sečem'' :evil: I onda me je taj divni lekar vratio kod istih neurologa i ortopeda koji ne znaju šta da rade jer ja pored discus hernije imam i jooš par manje-više ozbiljnih ortopedskih dg koje su sve povezane jedna sa drugom. I da slažem se da bi trebaalčo otvoriti post gde bi pacijenti iznosili svoja iskustva sa lekarima, kako ona dobra tako i ona loša.
Tebi, katze srećno sa tvojom boljkom a za ostale veliki pozz
što me ne slomi, ojača me
muffy
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am

Post od muffy »

Kada čujem ovakve izjave pojedinih zdravstvenih radnika, nebitno koje specijlnosti, mislim da bi trebalo otvoriti temu gde bi posetioci rekli makar u kojoj zdravstvenoj ustanovi su bili (ne moraju baš i ime lekara) i dobili informaciju iliti savet npr. KADA ISKOČI DISKUS JAVITE SE
Morala sam da se uključim u ovu razmenu informacija i saveta. I ja imam sličan problem kao katze, ali sm ga sad privremeno ''odložila'' i bolove ili trpim ili regučliš (i to samo kada je neizdrživo) analgeticima ili antireumaticima. Kada se ukočim daju mi koktel injekcija i to je to. Katze je bar taj glupi i nesmotren savet dobila od neurologa, koji je možda po svojoj specijalnosti neuropsihijatar 8oni starog kova) pa se prešaltala i radi kao neurolog (i to se dešava, bar kod naas u DZ) pa i ne čudi toliko. Ali kada ti neurohirurg i eminentnoj ustanovi kakva je KCS kaže nešto slično, e to je sramota. Mene je neurohirurg pregledao ''čak'' 2 minuta. Tačnije nije ni mene ni moju dokumentaciju ni pogledao samo me je ironično pitao ''maco pa ti hodaš?!'' i nakon toga prokomentarisao ??e pa kad ne budeš mogla da se pomeriš iz kreveta onda se vrati kod mene da te sečem'' :evil: I onda me je taj divni lekar vratio kod istih neurologa i ortopeda koji ne znaju šta da rade jer ja pored discus hernije imam i jooš par manje-više ozbiljnih ortopedskih dg koje su sve povezane jedna sa drugom. I da slažem se da bi trebalo otvoriti post gde bi pacijenti iznosili svoja iskustva sa lekarima, kako ona dobra tako i ona loša.
Tebi, katze srećno sa tvojom boljkom a za ostale veliki pozz
što me ne slomi, ojača me
Odgovori