Otecena i plava noga

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
FORZA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 10:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Otecena i plava noga

Post od FORZA »

Pozdrav.
Prije nekoliko dana sam iskrenuo zglob na nozi. Nista strasno, tako da su mi stavili fiksacioni zavoj. Time su mi od bezazlene povrede napravili pravi problem jer su previse stegli zavoj tako da sam nakon dva dana kada mi je noga pocela oticati otisao kod doktora. Skinuli su mi zavoj i rekli da stavljam leda i drzim nogu u polozaju iznad razine prsa. Problem je sto mi to slabo pomaze. Posljedica tog stezanja zavoja je da mi je citav dio gdje je bio zavoj i ispod zavoja plav, veoma otecen, slabo osjetim prste, te me boli taj citav dio kad stojim na nozi. Danas sam isao kod doktora i opet mi je isto ponovio (da stavljam led i drzim nogu iznad razine prsa). Proslo je 24 h od tog skidanja zavoja, medjutim stanje se nije popravilo. Buduci da doktori pricaju jednu te istu pricu (led je izgleda lijek za sve) i ne odgovaraju na pitanja, ako imate kakav savjet i ako mi mozete reci moguce posljedice koje mogu nastati bio bih vam zahvalan.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Prvo je pitanje da li ste zglob samo iskrenuli... Ako nije pravljen rentgenski snimak, ne moze se sa sigurnoscu tvrditi da li je uganuce ili neki prelom.
Nacini lecenja se razlikuju i po raznim knjigama, ali mislim da je gips ipak najbolji nacin da se otok kod uganuca smanji.
Sto se otoka i krvnog podliva tice, oni su sasvim uobicajeni kod ozbiljnijih uganuca i povlace se vremenom. Brze se povlace ukoliko je zglob imobilisan.
Tesko da je fiksacioni zavoj mogao da ozbiljnije ugrozi cirkulaciju jer bi bas morao dusmanski da bude pritegnut.
Sve u svemu, mislim da bi bilo najbolje da se uradi snimak, ako do sada nije, a svakako bi i za uganuce bio od koristi gips nekoliko dana, bar dok se otok, bol i krvni podliv ne povuku u znatnoj meri.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Led je odlican lek, a mozete otok da mazete i Hepathrombin gelom. I drzite nogu podignutu. Imam osecaj da niste odmirovali, nego da ste setali sa tom nogom. A to znachi da ste sami sebi napravili problem. Inace ovo nije nista strasno, i kao sto vam je Veljko rekao otok i plava boja su savrseno normalne.
Oko RTG snimka se potpuno slazem, ako niej uradjen, da se uradi.
Sve najbolje.
FORZA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 10:45 pm

Post od FORZA »

Prvo da se zahvalim na odgovorima.
RTG sam uradio i nije bilo nikakvog loma, samo malo uganuce. Mislim da niste dobro shvatili moj problem. Zglob mi se oporavio nakon nekoliko dana mirovanja, odnosno sa njim nemam problema. Problem je sto mi je dva dana bila otezana cirkulacija zbog previse stegnutog zavoja, sto su mi i rekli u hitnoj prilikom skidanja zavoja. Posljedica toga je da mi je otecena i plava noga od prstiju pa sve do lista. Stavljam led, drzim nogu podignutu koliko god mogu, ali stanje se u ovih dva dana slabo popravilo, iako ima nekog minimalnog napretka.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Ne sekirajte se, popravice se. Samo treba vremena i strpljenja.
Sve najbolje.
Odgovori