Da li neko ima nove podatke vezano za koriscenje zasicenih masnih kiselina kao neopnodnih za zdravu ishranu.Takodje u vezi prakticno zabrane koriscenja margarina zbog izuzetno stetnih TRANS MASNIH KISELINA koji se dobijaju hidrogenacijom ulja.
Moze i sve novo u vezi sa mastima biljnog ili zivotinjskog porekla.
zahvaljujem
masti
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Postovi: 5
- Pridružio se: Pon Dec 30, 2002 1:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Nis
- Kontakt:
MASTI!!! SVE sto ste zeleli da znate a niste imali koga.....
Sasvim slucajno sam prelistao poruke na ovom forumu i vasa me je navela da uradim nesto sto inace ne bih, a to je da pisem o onome o cemu znam.
Dakle zanimaju vas masti? Dobra interesovanja.
Pa eto imacu sa kim da podelim svoje dragoceno znanje u vezi sa ishranom a pogortovo vezano za masti.
Prvo da kazem nesto o sebi. Za sebe neskromno smatram da na ovim prostorima ne postoji osoba koja se u problematiku masti razume makar priblizno kao ja. Drugo, da zelim da kazem sve sto imam verovatno bi napisao knjigu za narod i zaradio velike pare. Ali nemam vremena ni strpljenja . Ja sam student medicine na sestoj godini.
Pa evo poceo sam preopsirno pa se bojim da cu prebrzo zavrsiti.
Krenucu sa esencijom pa dokle stignem. A za sve ostalo me kontaktirajte na [email protected]
Masti su dobre i potrebne coveku. Bez masti nema zivota. Sto prirodnije to bolje. Ukinuti margarine i ostale proizvode sa trans masnocama. Masti koje preporucujem su: maslinovo ulje, kokosovo ulje i maslac naravno sve prirodno i nepreradjeno.
E sad posebno bih istakao sledece: ZEJTIN ili ti suncokretovo ulje, u najnegativnije mogucem smislu. Ovaj proizvod nam je naneo najvise stete od svih namirnica u zadnjih 50 godina. Naime ovo ulje sadrzi dominantno nezasicene masne kiseline koje jesu neophodne za zivot ali u nekih 5-10 % a ne preko 70% kao u zejtinu (ako pogledate etiketu vitalovog ulja videcete koje su vrednosti). Ove nezasicene kis. nisu osnov normalne ishrane coveka, vec imaju neke veoma stetne osobine: sklone su oksidaciji i kvarenju i tu nema spasa, dakle i vi cete brze propadati ako ih unosite. Usporavaju metebolizam, inhibitraju stitnu zlezdu, ometju varenje, ubrzavaju starenje, pospesuju rast tumora. Znaci sto dalje od njih. Ali da nesreca bude veca, ovih nezasicenih mas. kis. ima vise vrsta, najpoznatije su tzv. omega 3 i 6, i neki optimalan odnos iznosi 3:1 ali u zejtinu je odnos katastrofa. Otprilike 30:1, sto stvara nove probleme. Uh, sva vam naprica. Ali ljudi dosta je bilo. Upravo zahvaljujuci ovom meduju gde ovo citate su ovakve stvari i postale dostupne sirokom krugu ljudi jer nema cenzure.
Imam toliko toga da kazem, samo se javite.
A da ako bi me pitali za naj sajt u vezi ishrane koji bih vam preporucio, ne bih ni razmisljao jer vec znam: www.mercola.com
Toliko za sada!
Vidimo se!
I pitajte!
Dakle zanimaju vas masti? Dobra interesovanja.
Pa eto imacu sa kim da podelim svoje dragoceno znanje u vezi sa ishranom a pogortovo vezano za masti.
Prvo da kazem nesto o sebi. Za sebe neskromno smatram da na ovim prostorima ne postoji osoba koja se u problematiku masti razume makar priblizno kao ja. Drugo, da zelim da kazem sve sto imam verovatno bi napisao knjigu za narod i zaradio velike pare. Ali nemam vremena ni strpljenja . Ja sam student medicine na sestoj godini.
Pa evo poceo sam preopsirno pa se bojim da cu prebrzo zavrsiti.
Krenucu sa esencijom pa dokle stignem. A za sve ostalo me kontaktirajte na [email protected]
Masti su dobre i potrebne coveku. Bez masti nema zivota. Sto prirodnije to bolje. Ukinuti margarine i ostale proizvode sa trans masnocama. Masti koje preporucujem su: maslinovo ulje, kokosovo ulje i maslac naravno sve prirodno i nepreradjeno.
E sad posebno bih istakao sledece: ZEJTIN ili ti suncokretovo ulje, u najnegativnije mogucem smislu. Ovaj proizvod nam je naneo najvise stete od svih namirnica u zadnjih 50 godina. Naime ovo ulje sadrzi dominantno nezasicene masne kiseline koje jesu neophodne za zivot ali u nekih 5-10 % a ne preko 70% kao u zejtinu (ako pogledate etiketu vitalovog ulja videcete koje su vrednosti). Ove nezasicene kis. nisu osnov normalne ishrane coveka, vec imaju neke veoma stetne osobine: sklone su oksidaciji i kvarenju i tu nema spasa, dakle i vi cete brze propadati ako ih unosite. Usporavaju metebolizam, inhibitraju stitnu zlezdu, ometju varenje, ubrzavaju starenje, pospesuju rast tumora. Znaci sto dalje od njih. Ali da nesreca bude veca, ovih nezasicenih mas. kis. ima vise vrsta, najpoznatije su tzv. omega 3 i 6, i neki optimalan odnos iznosi 3:1 ali u zejtinu je odnos katastrofa. Otprilike 30:1, sto stvara nove probleme. Uh, sva vam naprica. Ali ljudi dosta je bilo. Upravo zahvaljujuci ovom meduju gde ovo citate su ovakve stvari i postale dostupne sirokom krugu ljudi jer nema cenzure.
Imam toliko toga da kazem, samo se javite.
A da ako bi me pitali za naj sajt u vezi ishrane koji bih vam preporucio, ne bih ni razmisljao jer vec znam: www.mercola.com
Toliko za sada!
Vidimo se!
I pitajte!