kraca noga

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: kraca noga

Post od Veljko Jovanovic »

Skracivanje duze noge je davno poznata stvar, ali se jako retko koristi jer je ipak normalnije produziti nogu koja je skracena zbog neke bolesti ili povrede.
Striktna starosna granica za produzavanje metodom Ilizarova ne postoji, vec se procenjuje stanje kostiju pacijenta, njegovo opste stanje i sposobnost organizma da odgovarajucim stvaranjem nove kosti reaguje tokom procesa produzavanja.
Sto se tice samog uloska, uvek je tesko procweniti koja je njegova visina/debljina najbolja jer je uvek pitanje kako su se misici i kicmeni stub adaptirali na visegodisnje skracenje. Stoga bi najbolje bilo sa sam pacijent proba ulozak i proceni koji mu najvise odgovara.
gogam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 11:48 am

Post od gogam »

Hvala na odgovoru. Nije mi jasno zasto me ne upucuju na operaciju, postoje deformiteti kicme, prilicno je tesko hodati tako da sam mislila da postoji starosno ogranicenje.
perapopovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 30, 2022 11:22 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od perapopovic »

Imam 58 godina i noga mi je posle saobracajne nesrece i nekoliko operacija ostala kraca 4,5 cm.Kad sam bio mlad to mi nije predstavljalo problem,cak niko nije ni primecivao,uspesno sam se i aktivno bavio sportom,a kako su dosle 50-te poceli su problemi,najpre sa bolovima u donjem delu ledja,krivljenja kicme.
Procitao sam negde da je skracenje od 4 cm dovoljno za odlazak u penziju.Da li je to tacno?
Hvala i pozdrav od Pere iz Novog Sada
Odgovori