Da li su sredstva za samopotamnjivanje kancerogena?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
nenna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 9:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li su sredstva za samopotamnjivanje kancerogena?

Post od nenna »

Pre par dana sam pred čula na tv-u u nekoj emisiji koja se bavi zdravljem, a tema je bila zaštita kože tokom letnjih meseci, da sve kreme i ostali preparati za samopotamnjivanje sadrže neke kancerogene materije. Žao mi je što sam uhvatila samo poslednjih par minuta te emisije, pa nisam čula ništa detaljnije o tome, a jako mi je bitno, imajući u vidu da sam redovni konzument.

Za štetnost prekomernog izlaganja suncu i upotrebe solarijuma svi manje-više znamo, ali postavši svesna koliko sunce šteti koži (s obzirom na to da sam se ceo život nekontrolisano sunčala i kvarcovala do pre par godina, dok nije krenula oštra kampanja protiv toga na sva zvona), ja sam pronašla spas u ovim kremama, i koristim ih tokom cele godine.

Da li je skora pojava ovih krema i ostalih preparata za samopotamnjivanje (koliko sam ja upućena, tek pre nekih 5-6 godina su se ova sredstva pojavila na tržištu) uslovila to da je suviše rano da se govori o posledicama koje te kreme donose koži, ili već postoje neka naučna saznanja iz te oblasti?
Poslednja izmena od nenna u Sub Jun 02, 2007 5:03 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Pa mozes da pogledas sastojke i iz toga zakljucis. Meni se cini da se krema za potamnjivanje koze od normalne hidrantne kremi za telo razlikuje samo po tome sto sadrzi i ekstrakt iz krompirove kore, da je to ono sto ucini da potamni koza, a to ne moze valjda biti kancerogeno.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

kancerogena??? :o :o :o

jos samo nam to fali. evo, citam sastojke, i ako je kancerogen taj sastojak od koga se "pocrni", zar je moguce da renomirane farmaceutske kuce za to nisu znale? ne ( necu da)verujem.

mazem se time, ne idem u solarijum i tacka! (htela sam ovih dana da se ispruzim na terasi i suncam 8) , ali ovo sunce je :-? , doduse i vazduh je a i dalje ne odbijam da disem...)
Odgovori