Bilirubinemija

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
fx25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 04, 2006 1:32 am

Bilirubinemija

Post od fx25 »

E , valjda se tako pise!
Ako nije tako molim da se ispravi, nego to nije ni bitno.

Receno mi je da ne smem da pijem alkohol (nije valjda kraja zivota?!), gazirana pica , jaja da jedem i tako dalje...

Da li neko moze nesto vise da mi napise o ovoj bolesti?
Dr Mita
Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 8:16 pm

Bilirubinemija - odgovor

Post od Dr Mita »

Bilirubinemija nije bolest, vec vrednost bilirubina u krvi, cije se povecane
vrednosti nalaze u odredjenim bolestima (anemijama, jetre, zucnih puteva). Da bi se preciznije odgovorilo, treba da napisete tacnu vrednost testa. No, iz sledeceg teksta, moci cete da izvucete neke dodatne zakljucke:

Oko 80% od ukupne količine bilirubina nastaje iz dotrajalih eritrocita, koji napuštaju cirkulaciju i razgrađuju se u retikuloendotelnom sistemu. Ostatak od 20% potiče od nezrelih eritrocita, koji se raspadaju u kostnoj srži i od jedinjenja sličnih hemoglobinu (mioglobin, citohrom i peroksidaza). Na putu do jetre bilirubin se veže za albumin plazme (nekonjugovani bilirubin). Najveći deo bilirubina u plazmi nije konjugovan i ne izlučuje se mokraćom, jer je vezan za belančevinu i nije topiv u vodi. U hepatocitima se bilirubin konjuguje sa glukuronskom kiselinom, stvarajući konjugovani bilirubin, koji se preko žučnih kanalića izlučuje u žuč. U slučaju smetnji u ekskreciji, pojavljuje se žutica. Bilirubinurija je uvek patološka pojava, jer nastaje samo u slučaju visoke koncentracije konjugovanog bilirubina. Konjugovani bilirubin se izlučuje zajedno sa žuči u tanko crevo. U kolonu se pod uticajem bakterija dekonjuguje, a zatim redukuje do urobilinogena. Oko 20% urobilinogena se reapsorbuje iz creva i portalnim krvotokom vraća u jetru i žuč. Mala količina ulazi u cirkulaciju i izlučuje se putem urina. U donjem delu creva urobilinogen koji nije apsorbovan, oksidiše se i nastaju sterkobilin, mezobilin i urobilin. Zato će kod opstrukcije žučnih puteva stolica biti bleda. Konjugovani bilirubin zove se i direktni, a nekonjugovani indirektni. Ovi izrazi su nastali zbog toga što bilirubin rastvorljiv u vodi (direktni) odmah reaguje sa reagensom dajući odgovarajuću boju, dok nekonjugovani (indirektni) daje boju tek posle dodatka nekog drugog rastvarača (metanol).
Referentne vrednosti za ukupni bilirubin iznose od 0 do 17 μmol/L, a za direktni od 0 do 5 μmol/L (mereno aparatom Hitachi 902).
Povećanje koncentacije ukupnog bilirubina javlja se kod: hepatitisa, metastaza u jetri, limfoma, ciroze, Crigler-Najjar-ovog sindroma i Gilbertove bolesti.
Povećanje koncentacije nekonjugovanog bilirubina javlja se kod: fiziološke žutice, hemolitičke anemije, trauma, nasledne deformacije eritrocita, hemoragičnog pulmonarnog infarkta i dejstva nekih lekova.
Povećanje koncentacije konjugovanog bilirubina javlja se kod: karcinoma glave pankreasa, holedoholitisa, Dubin-Jonnson-ovog sindroma, dejstva nekih lekova i hepatitisa.
Sledeći lekovi mogu da utiču na povećanje vrednosti bilirubina: acetazolamid, metildopa, barbiturati, nikotinska kiselina, dekstran, novobiocin, diazepam, para-aminosalicilna kiselina, eritromicin, penicilin, fenilbutazon, sulfonamidi, gentamicin, tetraciklini, halotan, vitamin A, izonijazid, vitamin K, metotreksat. Nasuprot njima, na smenjenje vrednosti bilirubina mogu uticati: citrati, hloridi, etanol i salicilati.
fx25
Novi član
Novi član

Post od fx25 »

treba da uradim jos jednu analizu krvi, "preciznija" analiza.

sa prve imam ove rezultate, pa ako neko zna...

Test | Rezultat | jedinice | normalne vrednosti|

PROT 73 g/L 64 83
TBIL 14.6 umol/L 0.0 17.0

Vrednosti idu tim redom- Test, Rezultat, jedinice,normalne vrednosti

Znaci ovo nesto ?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Da li si radio u tim analizama i ALT i AST (ili SGOT i SGPT) i koje su vrednosi ako jesi? I koliki ti je hemoglobin i gvozdje,ako si radio....?
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Post od Vragolasta Amfibija »

Pa i sam vidis da su ti vrednosti u granicama normale.
Uzgred,nalazi su nepotpuni.
fx25
Novi član
Novi član

Post od fx25 »

Radio sam i ovu analizu za krv, oba rezultata su negativna

DAT-dir Coomb
Screen.antite

@Vragolasta Amfibija
Odakle ja da znam koji su mi rezultati nepoptpuni kad pojma nemam sa medicinom

@majja
Ocigledno nisam radio ove analize koje si navela.
Mislis da bi trebao?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Mislim da bi...zato sam ti i napisala, nisu skupe (mislim da je jedna oko 130.00 u priv laboratorijama), a to su ti enzimi jetre.
Idi obavezno i trazi analizu ALT i AST, pa javi obavezno kakve su ti vrednosti, pa cemo videti... A sve navedene namirnice i alkohol obavezno izbaci kao i svinjetinu-za pocetak, a za posle, videces vec i sam, reci ce ti doktori, a sad trk na analizu i pisi posle.
Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Sta bi sa tobom??? Jesi li uradio??????
gogakgbg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 5:31 pm

bilirubinemija

Post od gogakgbg »

radio sam analize krvi i evo rezultata:

bilirubin ukupni 25.9 mmol/l norm: 3-24
bilirubin direktni 8.341 mmol/l norm: 0-3.4
trigliceridi 2.91 mmol/l norm:0.680-1.880
MCV 78.5 fl norm: 80-97
MCHC 374 fl norm: 310-360

Sve ostale analize su u redu.GOT i GPT u fizioloskim granicama.
Urin u redu.
Da li treba da budem zabrinut?
fx25
Novi član
Novi član

Post od fx25 »

@majja

evo jos dve analize:
T BILIRUBIN 29.9 referentna vrednost do 21
D BILIRUBIN 5.2 referentna vrednost do 5.1

onda:

retikulociti 6% (ref vredn. 3-15%)
Osmatska rez.gr. P-0.52
T-0.24 g/l Hacl (?)

receno mi je da imam miksovane bilirubine i da bi trebalo da me "isprate" tri dana da dodjem na infektivno.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Na Infektivnu bi trebalo u svakom slucaju!!! Ja nisam dr, al sve ukazuje da te jetra zeza, a na njim je da utvrde zasto. Obavezno idi tamo i javi sta se desava!!

Kada treba da im se javis????
fx25
Novi član
Novi član

Post od fx25 »

kad mogu je rekao, znaci ovih dana cu
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Pisi nam (kad zavrsis sa njima), bas me zanima sta je u pitanju!!! :o

Pozdrav
jevta_lo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 13, 2006 2:38 pm

Post od jevta_lo »

I ja imam isti problem...chitavog zhivota su mi bilirubini u vrednostima 36-46,dok su svi ostali parametri odlichni kao i celokupno zdravstveno stanje........malo sam zabrinut,a svi kazhu da nije nishta strashno :oops: pre par dana sam opet ishao na analize i rezultati isti....
marijasco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 18, 2006 8:46 pm

Post od marijasco »

ja sam danas dobila laboratorijske nalaze, pa molim da mi neko pojasni o cemu bi moglo da se radi...videla sam i da je na ovoj temi u vezi povecanog bilurubina postavljano i pitanje rezultata gvozdja koji je kod mene takodje iznad gornje granice. dakle:
bilirubin ukupni 29.0
bilirubin direktni 9.0
gvozdje 29
alt 28
ast 22
unapred hvala. :)
Odgovori