nalaz urina

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
mia83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 8:46 pm

nalaz urina

Post od mia83 »

Molim vas da mi objasnite od cega potice glukoza u urinu? Vrednost glukoze mi je 1! Slatkise ne konzumiram jedino od slatkog sto koristim je sladoled i to jedan dnevno i ne bas svaki dan! Da li je moguce da mi je to od njega! Inace pila sam uvin caj nedelju dana (tako mi rekla doktorica) i kad sam ponovila analizu nalaz mi je bio isti,bez promena! Unapred zahvalna na vasim objasnjenjima! :D
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Glikozurija se javlja kod dijabeticara, ali i kod drugih bolesnika, pa i kod zdravih ljudi usled privremene ili trajne greske u preuzimanju glukoze. Postoji slozen mehanizam reapsorpcije glukoze, koja iz krvi udje u bubrezne kanale, pa se posle aktivno preuzima nazad u krv... Na ovaj mehanizam utice vise faktora. kada u standardnoj lab. urina vidimo jedan znak "+" pored glukoze, obicno ne trazimo nista od dopunskih pregleda, samo proverimo glikemiju (ako nije radjena) ili sacekamo sedmicu ili dve i potom ponovimo pregled urina.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mia83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 8:46 pm

nalaz urina

Post od mia83 »

Hvala na objasnjenju! Samo da dodam da mi je u krvi glukoza dobra tj. 3,9 a normalne vrednosti se krecu od 3,4-6,1! Samo mi je u urinu povisena i iznosi 1! Unapred hvala!
Odgovori