Imam 35 god. i gore navedene dijagnoze. Nije bilo lako doci do njih.Krenulo je pre 3 g. kada sam nakon treceg porodjaja pocela osecati probleme sa kicmom. Tada sam dobila prvu dijagnozu i nista vise, naravno sa njom fizikalnu terapiju, vitamine i po potrebi brufen i bensedin. Vezbe su me odrzavale, a zbog hipermobilnosti zglobova nisu mi ni tesko padale.
Pre 3-4 meseca krecu bolovi u kostima, ne jaki, ali tek da me opomenu da nesto nije ok. Butna ost, kuk, cevanica, sve ne izmenicno i ne stalno. Bol u kicmi standardna, slicnog intenziteta kao i prethodne, a za promenu se pojavilo i trnjenje na jednom mestu pored kicme, na sredini ledja. Na sadasnjim ispitivanjima kompletna krvna sl. sa alkalnom fosfazom i svim sto je bitno za kosti ukljucujuci i osteokalcin i hormone tiroide, kao i B12 su potpuno o.k. Na rentgen snimcima kicme nalaze mi frakture th9 i th12, suspektno incipijentno th10 i th11. Kazu da kicma izgleda katastrofalno i staro. MR potvrdjuje kompresivne frakture i ne nalazi nista vise. Na scintigrafiji skeleta nisu nadjene zone asimetricnog pojacanog nakuoljanja radiofarmaka koje bi ukazivale na postojanje sekundarinih depozita.. Nesto jace u sakroilijacnim zglobovima, index L1.04 D-1.10.Osteodenzitometrijski pregled otkriva ovu drugu dijagnozu, u kicmi nedostaje 30% kostane mase u kukovima 35%....ODAKLE MI OVO? Sto je tice fraktura, nisam imala nikakve padove niti traume, jedino sto me asocira na frakturu je jedna lose uradjena vezba pre 3 g. pri kojoj sam osetila neko kao pucanje u kicmi i ukocenost, a posle 3 dana sam ustala iz kreveta. Imam normalan ciklus i ne osecam se toliko lose koliko ova snimanja pokazuju, a i labaratorija je super (jedino je gvozdje na granici 5.6. Da li je sigurno na osnovu ovih snimanja da nemam nikakve maligne celije? Sta bih jos mogla da uradim od alaliza? Dobila sam od reumatologa IDEOS tablete za zvakanje i Myacalcic injekcije, napisala je da uradim CTX, a ni u jednoj laboratoriji ne znaju sta je to?
Vase vidjenje svega ovoga? Hvala
Polynuropathia< Osteoporosis gravis
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Vrlo ste mladi za ovako nesto, osteoporoza a Vi jos imate redovne cikluse. Hmmm, obavezno proverite paratireoidnu zlezdu, moguce je da se tu krije neki tumor (benigni ili maligni - nazalost tesko je reci). Ako Vam nije problem, dajte da vidimo sve te rezultate analiza koje ste radili, pa da skupimo jedan trust mozgova i Vama da pomognemo koliko vec to mozemo.
Sve najbolje.
Hvala na javljanju.
FT3 - 5.24
FT4 - 14.52
TSH - 2.90
PTH - 34.88
Je li moguce da postoji neki tumor kod zlezde, ako su mi rezultati krvi ok?
I niste mi odgovorili, je li moguce da postoji isto to kod kostiju, ako mi je MR i scintiografija ok?
Doktorka reumatolog mi je rekla da postoji neka vrlo retka vrsta osteoporoze koja se javlja kod mladjih zena, nema veze sa ciklusom i ishranom, a uzrok joj je verovatno trudnoca, moze da bude cak i jedna, a ja sam ih imala tri.Sta Vi mislite o tome? I Sta znate o analizi beta-kros laps, jer bih i to trebala da uradim?
Kako ste mislili da Vam dostavim moj ''registar'' rezultata?
Hvala jos jednom
FT3 - 5.24
FT4 - 14.52
TSH - 2.90
PTH - 34.88
Je li moguce da postoji neki tumor kod zlezde, ako su mi rezultati krvi ok?
I niste mi odgovorili, je li moguce da postoji isto to kod kostiju, ako mi je MR i scintiografija ok?
Doktorka reumatolog mi je rekla da postoji neka vrlo retka vrsta osteoporoze koja se javlja kod mladjih zena, nema veze sa ciklusom i ishranom, a uzrok joj je verovatno trudnoca, moze da bude cak i jedna, a ja sam ih imala tri.Sta Vi mislite o tome? I Sta znate o analizi beta-kros laps, jer bih i to trebala da uradim?
Kako ste mislili da Vam dostavim moj ''registar'' rezultata?
Hvala jos jednom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Kontakt:
Iskreno receno, ovo vec izlazi iz domena moje struke, tako da ne bih davao nikakve savete. Pod kompletnim rezultatima sam mislio sve analize krvi ako ste ih radili u poslednjih recimo 2 meseca. Ako nije radjeno, treba da se uradi odredjivanje Ca++ u krvi pa da vidimo sta i kako dalje. Radjena Vam je kazete scintigrafija, ali cega? Stitne ili parastitne zlezde?
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
Osteoporoza se nacelno izrazava u standarnim devijacijama (SD), a ne u procentima... Dakle, bilo bi dobro da pogledate jos jednom svoj nalaz i napisete da li je ispitivana ultrazvukom, ili DXA metodom; sem toga, dosta zavisi da li je radjena na kicmi, kuku ili nekom trecem mestu. Treba da vidite koliki su T skor i z skor.
ako je pregled radjen na kuku, u rezultatu se ispisuju (obicno je stampani tekst na engleskom) "neck", "Ward" i "total".
Analize, koje pominjete, govore o funkciji kostanog metabolizma. Ako su one u redu, najverovatnije nemate osteoporozu, ili ste izgubili kostanu masu jednokratno, pa sada proces miruje
ako je pregled radjen na kuku, u rezultatu se ispisuju (obicno je stampani tekst na engleskom) "neck", "Ward" i "total".
Analize, koje pominjete, govore o funkciji kostanog metabolizma. Ako su one u redu, najverovatnije nemate osteoporozu, ili ste izgubili kostanu masu jednokratno, pa sada proces miruje
Da radjeno je DXA metodom i na kicmi L1-L4 i na kukovima. Na kicmi je total BMD 0.716, peak bone mass -3.01 68%, age matched -2.94 69%, a na kukovima Neck (isti redosled kao na kicmi) 0.584, -3.11 65%, -2.85 67%, Ward 0.432, -3.31 54%, -2.66 60%, TOTAL 0.628, -2.89 64%, -2.82 65%.
Ako je tako, tj. ako proces miruje da li bih trebala uopste piti lekove. Upravo sam pocela terapiju FOSAVANCOM. Podsecam da imam 35 g. i redovan ciklus.
Hvala
Za Miodraga,
Znam da zlezde nisu deo skeleta, ali rekli su mi da su moguca nakupljanja i u onom delu skeleta gde se nalazi tkivo koje je sumljivo.
Hvala
Ako je tako, tj. ako proces miruje da li bih trebala uopste piti lekove. Upravo sam pocela terapiju FOSAVANCOM. Podsecam da imam 35 g. i redovan ciklus.
Hvala
Za Miodraga,
Znam da zlezde nisu deo skeleta, ali rekli su mi da su moguca nakupljanja i u onom delu skeleta gde se nalazi tkivo koje je sumljivo.
Hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Kontakt:
PO ovim nalazima je smanjenje kostane gustine dosta ozbiljno. Cak i ako je gubitak kostane mase bio jednokrata, terapija vam je potrebna da bi se kostana gustina vratila u normalu, mada ce taj proces verovatno potrajati.
Morate da izbegavate aktivnosti skopcane sa vecim fizickim naporima i rizicima od povrede da ne bi doslo do preloma kosti.
Sto se leka tice, sasvim je OK, i jedina mu je mana sto ne ide na recept. Sem FOSAVANCE-a, dodajte kalcijum u ishranu (jogurt, mladi sir...) ili u obliku tableta. Potrebno je da na 3-4 meseca kontrolisete laboratorijske analize da ne bi doslo do pada kalcijuma ispod normalne granice. Postoji i mogucnost problema sa jednjakom ili zelucem. Ako osetite takve tegobe, prekinite terapiju i javite se svom lekaru
Morate da izbegavate aktivnosti skopcane sa vecim fizickim naporima i rizicima od povrede da ne bi doslo do preloma kosti.
Sto se leka tice, sasvim je OK, i jedina mu je mana sto ne ide na recept. Sem FOSAVANCE-a, dodajte kalcijum u ishranu (jogurt, mladi sir...) ili u obliku tableta. Potrebno je da na 3-4 meseca kontrolisete laboratorijske analize da ne bi doslo do pada kalcijuma ispod normalne granice. Postoji i mogucnost problema sa jednjakom ili zelucem. Ako osetite takve tegobe, prekinite terapiju i javite se svom lekaru