molim pomoc oko tumacenja nalaza

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
lelaveki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 9:26 pm

molim pomoc oko tumacenja nalaza

Post od lelaveki »

da li mi neko moze pomoci oko tumacenja sledecih nalaza (navescu samo one koji izlaze iz okvirnih vrednosti):
sedimentacija:10/25
RBC:3.97
Hct:,,347
Pct:,,150
PDW:17.6
holesterol:5.76
HDL:1.35
LDL:4.002
CRP:7.7
U zadnje vreme sam dobila par kilograma (visoka sam 160 a teska 63),lakse se umaram,zivim jako stresno.zahvaljujem na pomoci.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

mala slabokrvnost (anemija), lako povisen holesterol sa povecanom LDL frakcijom (takozvani "losi holesterol") i povecan C-reaktivni protein (neka upala?)
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
lelaveki
Novi član
Novi član

Post od lelaveki »

dali mi jos mozete reci na koje vrste upalnog procesa reagira CRP tj.da li to moze biti npr.upala uha-to mi je skoro pa hronicno ili ceste upale jajnika ili nesto na bazi reume.
unapred zahvaljujem
ljuna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ljuna »

Vrednosti CRP-a do 50mg/dl se tretiraju kao umerene infekcije i najcesce virusnog tipa.Bakterije umeju dosta vise da podignu CRP.Jeste li radili Le, Le formulu, tj limfocite i granulocite?

A RDW koliki je?
lelaveki
Novi član
Novi član

Post od lelaveki »

ako sam pogodila skracenice onda sam radila limfocite,granulocite i RDW i rezultati su sledeci:
LY:28.8%
GR:65.5%
RDW:13.3%
Unapred zahvaljujem na odgovoru
ljuna
Stalni član
Stalni  član

Post od ljuna »

Jedno odredjivanje Crp-a kod hronicnih upala nema znacaja, jer se mora serijski pratiti narocito kod reumatskih obolenja.

Ako i posle ponavljanja bude takav ili veci to je ipak znak nekih hronicnih infekcija.A sto se tice akutnih infekcija vrednost CRP-a se nakon 48 h prepolovi u odnosu na pocetnu.

Vama je kod Le formule veca preraspodela ka granulocitnoj lozi, pa je i moguca i neka zalecena bakterijska infekcija.

Nadam se da ste me razumeli, pokusavam da malo pojednostavim.Sve u svemu ja bih Vam predlozila jos jedno ponavljanje analize.

Ako Je referentna vrednost za RDW u laboratoriji u kojoj ste radili od 9-12 . onda bi mogli da uradite i ostele parametre za anemiju, jer niste. cini mi se radili gvozdje, a niste ni napisali vrednosti hemoglobina.Premorenost moze biti i simptom anemije.

Nadam se da sam bila od pomoci.
ljuna
Stalni član
Stalni  član

Post od ljuna »

Jedno odredjivanje Crp-a kod hronicnih upala nema znacaja, jer se mora serijski pratiti narocito kod reumatskih obolenja.

Ako i posle ponavljanja bude takav ili veci to je ipak znak nekih hronicnih infekcija.A sto se tice akutnih infekcija vrednost CRP-a se nakon 48 h prepolovi u odnosu na pocetnu.

Vama je kod Le formule veca preraspodela ka granulocitnoj lozi, pa je i moguca i neka zalecena bakterijska infekcija.

Nadam se da ste me razumeli, pokusavam da malo pojednostavim.Sve u svemu ja bih Vam predlozila jos jedno ponavljanje analize.

Ako Je referentna vrednost za RDW u laboratoriji u kojoj ste radili od 9-12 . onda bi mogli da uradite i ostele parametre za anemiju, jer niste. cini mi se radili gvozdje, a niste ni napisali vrednosti hemoglobina.Premorenost moze biti i simptom anemije.

Nadam se da sam bila od pomoci.
Odgovori