Potrebno misljenje endokrinologa-perijatrije

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Ana81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 04, 2007 11:25 pm

Potrebno misljenje endokrinologa-perijatrije

Post od Ana81 »

Postovani,
Majka sam tronedeljne bebe i na kucnu adresu mi je stiglo pismo gde me obavestavaju da TSH iznosi 10.4, kao i da se sto pre javim endokrinologu-pedijatru radi daljih analiza!!
U pismu je sturo objasnjene da se radi o poremecaju rada stitne zljezde koji moze uticati na mentalni razvoj deteta?
Moje pitanje je sledece DA LI PANICITI?
Dete je dobilo 10-ku po rodjenu i sve je bilo OK sto i pise u listi novorodjenceta.
Hvala na nadam se brzom odgovoru :wink:
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Visok TSH obicno ukazuje na hipotireozu, tj. na smanjenu funkciju stitne zlezde i kod male dece nedostatak hormona stitaste zlezde moze da utice na razvoj. Mislim da se stanje uspesno leci lekovima. U svakom slucaju, potrebno je sto pre da se konsultujete sa endokrilogom koji ce vam sve objasniti. Zasto su uopste radjene analize hormona kod tako male bebe?
Ana81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 04, 2007 11:25 pm

Post od Ana81 »

U pismu je objasnjeno da se svakom novorodjencetu u Vojvodini par dana po rodjenju i uvodjenju mlecne hrane uzima uzorak krvi iz pete,radi pravovremenog otkrivanja snizene funkcije stitne zljezde i fenilketonurije!!!
Na pregledu doktorka nam je objasnila da se ova analiza radi od 2003god.i da je nasa zemlja pocela da je radi cak i posle Albanije!!!!
U svakom slucaju ponovili smo analizu i sadasnja vrednost TSH je 4.14 sto je za bebe normalno!!
Hvala na objasnjenju :D
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Zanimljivo, moje mladje dete je rodjeno 2004. i nismo radili te analize, vec samo Guthriev test, ali mislim da to nije to isto.
Odgovori