ERYTHEMA NODOSUM

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
merkod
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 23, 2006 9:42 pm

ERYTHEMA NODOSUM

Post od merkod »

:( Mi smo iz Apatina....
moja supruga ima vec od ranije dijagnostikkovan problem
erythema nodosum (alergija na belancevine koje sopstveni organizam proizvodi??????)

Pre nekih 15-tak godina pojavilo joj se navedeno oboljenje.
Veoma bolne modrice kao fleke na podrcju nogu, tj oko zglobova, uglavnom na potkolenici.
Pojavljivalo joj se obicno u prolece ili u jesen
Tom prilikom obisli smo sve moguce lekare, od reumatologa, do.......
Pila je svakojake lekove....... osecali smo se ko pokusni kunici.
Iz razgovora sa mojism stricem iz Banja Luke (hirurg dr.med. Zigic Bogdan) saznali smo otprilike kakva je to bolest, i da moze da povadi sve zube i ma ternicu,...........ma sve, a da bolest ostane ili da se povuce sama od sebe....
kako se uostalom i dogadjalo dve godine.......pojavi se traje nekih dva tri meseca i sama od sebe se povuce....
Jednom prilikom na tv. je u to vreme bio neki lekar iz n.sada sa saradnicom mislim da je bila kineskinja, ...... uglavnom zuta.....kako lece reumatoloska obolenja... posto su lekari bili misljenja bez obzira na nalaze da to ipak ima veze sa reumom.
Zakazali smo pregled kod njih i nakon prvog pregleda g-dja zuta mislim kineskinja je rekla aaaa to je reuma..... prepisali su mojoj supruzi akupunkturnu terapiju sa jos nekim cajem od nekih algi navodno iz nekih sibirskih pecina....... Posto je taj caj bio odvratan, a i sumnjicavi smo prema istom to nije pila..... ali je isla na akupunkturu svaki drugi dan nekih 20-tak dana........ nakon toga obolenje se povuklo... i nije ga bilo sve do sada........
U medjuvremenu dobili smo predivnu cerkicu koja sad ima 13 godina.......
Pre nekih dve nedelje suprugu (inace pusaca) je pocelo da probada sa leve strane u grudima pri ramenu........ i ubrzo su se pojavili opet dobro nam poznati modri bolni pecati po nogama a naravno i oteceni zglobovi........Naravno poklapa se sad ce i prolece..... vreme za poznatu nam bolest....... za koju smo mislili da je za nama i da je nestala.........
Ici kod raznih lekara, joj se vec po istom pitanju zaista "gadi" jer zna da ovi ovde kod nas, i u somboru i n. sadu ce konstatovati isto....... i bez resenja....

Veoma sam zabrinut za suprugino zdravlje!

U ocekivanju Vaseg odgovora srdacno Vas pozdravljam!
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Savetujem odlazak pulmologu koji će krenuti od Rtg pluća i nekih lab. analiza...pozz
Loreley
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 7:07 pm

Post od Loreley »

ewo owako... lechim se od erythema nodosum wetj mesec dana. uglawnom bila sam kod lekara opshte prakse, oni me uputili kod dermatologa. Dermatolog ustanowio shta je, prepisani su JAKI antibiotici i kortikosteroidi. Medjutim, lekari opshte prakse se nisu slozhili sa prepisanim lekovima pa mi daju samo najjachi kliacil. Poslali me u bolnicu kod imunologa. Ona prva imenuje bolest i prepisuje mi josh lekova. Radila sam sve mogutje analize-krvi, urina, plutja, stolica, ultrazvuk...(ako je potrebno imenowatju swe shta sam radila). rekli su mi da to nastaje od nechega shto nije lechno u poslednjih 6 meseci. Ispitivali me, ispitivali.. nashli mi eserihiju koli u urinu.. i streptokoknu infekciju grla koja nije lechena antibioticima. Ostali nalazi su bili u redu. Od jakih antibiotika wetj mesec dana, promene na nogama mi se powlache i manje su bolne. Lekari kazhu da se skoro nikad ne otkrije shta je tachno uzrok owih promena. I meni su sumnjali da je ASTO u krvi (koji je waljda reumatski faktor) ali je on bio samo za jedan stepen povishen (400)...

jesh jedno, rekli su da se u 99 posto sluchajewa ne nadje zbog chega se jawlja i da je to reakcija organizma na infekciju ili neshto gore....
Loreley
Stalni član
Stalni  član

Post od Loreley »

ewo owako... lechim se od erythema nodosum wetj mesec dana. uglawnom bila sam kod lekara opshte prakse, oni me uputili kod dermatologa. Dermatolog ustanowio shta je, prepisani su JAKI antibiotici i kortikosteroidi. Medjutim, lekari opshte prakse se nisu slozhili sa prepisanim lekovima pa mi daju samo najjachi kliacil. Poslali me u bolnicu kod imunologa. Ona prva imenuje bolest i prepisuje mi josh lekova. Radila sam sve mogutje analize-krvi, urina, plutja, stolica, ultrazvuk...(ako je potrebno imenowatju swe shta sam radila). rekli su mi da to nastaje od nechega shto nije lechno u poslednjih 6 meseci. Ispitivali me, ispitivali.. nashli mi eserihiju koli u urinu.. i streptokoknu infekciju grla koja nije lechena antibioticima. Ostali nalazi su bili u redu. Od jakih antibiotika wetj mesec dana, promene na nogama mi se powlache i manje su bolne. I meni su sumnjali da je ASTO u krvi (koji je waljda reumatski faktor) ali je on bio samo za jedan stepen povishen (400)...

jesh jedno, rekli su da se u 99 posto sluchajewa ne nadje zbog chega se jawlja i da je to reakcija organizma na infekciju ili neshto gore....
Loreley
Stalni član
Stalni  član

Post od Loreley »

neshto zajebawa, samo poshalje dwe poruke :(
Odgovori